Zdrowe,
kremowe, nie za słodkie ciasto z kaszy jaglanej z lekko kwaskowymi
morelami i zapachem prawdziwej wanilii. Crunchy, czyli mocno
chrupiący spód z pokruszonych wafelków jest taki smaczny, że
można jeść go bez ciasta. Jeśli lubicie czekoladę, upieczone
ciasto można polać białą, rozpuszczoną czekoladą i zrobić
fantazyjne wzorki. Jaglane ciasto dobrze smakuje też ze świeżymi
owocami lub musem z rabarbaru.
Ciasto z kaszy jaglanej:
Składniki:
400
g kaszy jaglanej( suchej)
1
szklanka mleka
2
jajka
1
budyń śmietankowy
1
cukier waniliowy( domowy z prawdziwą wanilią)
2
łyżki oleju kokosowego
suszone
morele
coś
do posłodzenia: miód, cukier klonowy
Spód:
1
łyżka oleju kokosowego
100
g wafelków
2-3
łyżki płatków owsianych
1.
Foremkę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować spód.
Wafelki rozkruszyć, dodać płatki owsiane i olej kokosowy.
Wymieszać i wyłożyć tortownicę. Wyrównać łyżką zwilżoną
zimną wodą.
2.
Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować jak zwykle. Wlać trochę
mleka i zmiksować. Dodać resztę mleka, 2 jajka, 1 budyń, cukier
waniliowy i rozpuszczony olej kokosowy. Suszone morele drobno pokroić
i dodać do masy. Wymieszać. Posłodzić według upodobania miodem
lub syropem klonowym. U mnie jest 1-2 łyżki miodu. Jeśli masa jest
bardzo sucha, można dodać trochę mleka. Ostrożnie wyłożyć na
spćd.
3.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około godziny. Przed
podaniem ciasto można udekorować świeżymi owocami lub polać
białą czekoladą . Smacznego!
Miłej
soboty,
Edyta
Rewelacyjne ciacho!!! Dziękuję za podzielenie się pomysłem! Serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuńDziekuje Kochana i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam �� Zapisuję przepis ♥
OdpowiedzUsuńTroche bardziej jak deserek :-)
UsuńPyszne ciasto, wygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuń