Ptasie
gniazdka to pyszne drożdżowe buleczki, które zrobią zrobią
furorę na każdym przyjęciu. A szczególnie pięknie wygladają na wielkanocnym stole. Można podać je na śniadanie, imprezę, grilla,
jako dodatek do zup i dań warzywnych.
Bułeczki
są malutkie, takie na jednego zęba
i szybko znikają z talerza. Na przekrojone bułeczki można położyć
pomidora, plaster jajka lub ogórka. Nam najlepiej smakuje wersja z
kremowym serkiem, a jak Wam podobają się ptasie gniazdka ?
Ptasie gniazdka
Składniki:
25
g świeżych drożdży
150
ml mleka
1
łyżeczka cukru
500
g mąki
0,5
łyżeczki soli
75
ml oliwy
2
jajka
dodatkowo:
pietruszka, szczypior lub świeże zioła
kremowy
serek
1.
Drożdże zalać letnim mlekiem i dodać cukier. Nakryć ściereczką
i poczekać 10 minut, aż drożdże ruszą.
Wsypać
mąkę, sól i wlać oliwę. Jajka rozdzielić. Białka dodać do
ciasta, a żółtka zostawić na później do posmarowania,
2.
Ciasto dobrze wyrobić, tak aby odstawało od brzegów miski. Nakryć
ściereczka i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na
przynajmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.
Formować małe bułeczki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na
foremkę wyłożoną papierem. Żółtko rozmieszać widelcem i
posmarować bułeczki po wierzchu. Zostawić na 10 minut, zeby bułki
podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni
około 25 minut.
4.
Upieczone na złoto bułeczki wyjać z piekarnika. Foremkę
nakryć wilgotną ściereczką i zostawić żeby bułeczki ostygły.
Następnie każdą bułeczkę przekroić na pół i posmarować
kremowym serkiem. Bułeczkę złożyć i brzegi w miejscu przecięcia
również posmarować serkiem.
5.
Pietruszkę, szczypiorek lub inne świeże zioła drobno posiekać.
Bułeczki obtoczyć w ziołach i kłaść na talerz. Smacznego!
Wasza Edyta