Witajcie,
dzisiaj
mam bardzo dobre wiadomości. Przychodzę z przepisem na szybki
chlebek z prażoną cebulką. Bardzo łatwy do zrobienia, wystarczy
wsypać składniki i prawie gotowe. Bez drożdży, czyli długiego
wyrabiania i wyrastania. Z dużą ilością białka, więc idealny
dla sportowców. Najsmaczniejszy na ciepło z masełkiem. Wiem, wiem.
Nie powinno się jeść gorącego pieczywa. Nawet gdy tak zachęcająco
pachnie. To niezdrowe. I może boleć brzuch. Ale wróćmy do dobrych
wiadomości.
Wreszcie
znalazłam składnik niezbędny dla wielu niemieckich przepisów.
Bardzo często w moich przepisach pojawiał się Quark, czyli
niemiecki twarożek. O lekkiej, kremowej konsystencji, zupełnie inny
od polskiego twarogu. Próbowałam zastąpić go białym serem,
kremowym serkiem lub innymi wyrobami, ale efekty były różne. I
wreszcie sprawdziłam, wiem na pewno i mogę Wam polecić. Nie jest
to reklama, ale użyję nazwy sklepu. W polskim Aldi jest dostępny
Quark. W naszych, polskich opakowaniach i dwóch wariantach: chudy i
tłusty. Znajdziemy go jako serek homogenizowany. Nas najbardziej
interesuje serek chudy. Bo takiego używa się w większości
przepisów na serniki lub bułeczki z jablkami i cynamonem. Opakowanie zobaczcie na
zdjęciu poniżej. Sam Quark jest neutralny w smaku, żeby nie
powiedzieć bezsmakowy. Dlatego na śniadanie doprawiam go solą,
pieprzem, papryką w proszku i cebulką. Do tego chrupkie pieczywo i
lekkie śniadanko gotowe. W wersji na słodko można rozmieszać go w
miseczce z odrobiną mleka lub śmietanki i dodać cynamon i cukier.
I taka wersja jest najsmaczniejsza. Jeśli macie chęć na szybki
deser, bardzo polecam taki cynamonowy quark. Jest naprawdę
przepyszny!
Quark
jest niezbędny w diecie wielu sportowców, ponieważ dostarcza dużo
białka. I idealnie nadaje się do upieczenia białkowych chlebków(
Eiweißbrot). Który serek Wam polecam? Tak szczerze? Powiem tak, do
pieczenia chudy twarożek. A na śniadanie ten z większą ilością
tłuszczu. A smakowo to jednak pozostanę wierna polskiemu twarogowi.
Takiemu, co to go można nożem kroić. Chociaż znam ludzi, którzy
codziennie jedzą na drugie śniadanie jedno opakowanie quarku. Dzień
w dzień. I bardzo sobie chwalą. Bo to i opakowanie praktyczne.
Można wziąć ze sobą do pracy. I nie trzeba potem zmywać. I
białka dużo. A wiecie jak faceci dbają o sportową sylwetkę.
Szczególnie w dzisiejszych czasach. A jeśli ma być chlebek, to już
bez drożdży i najlepiej też wysokobiałkowy. Zapraszam więc na
chlebek z twarogiem i prażoną cebulką. Pewnie znacie cebulkę z
Ikei. Jak zrobić taką cebulkę podam w przepisie poniżej. Bardzo
smaczna, chrupiąca cebulka, którą podjadam jak chipsy. Aż się
bałam, że nic nie zostanie do chlebka. Sekret prażonej cebulki?
Duża ilość tłuszczu. A konkretnie masełka. W przeciwnym razie
będziemy mieć smażoną cebulę. Może nawet przypaloną. I
koniecznie smażyć na maśle.
A
jeśli macie chęć na inne dodatki, to chlebek można urozmaicić:
suszonymi pomidorami, ziołami, różnymi rodzajami mąki, ziarnami.
Nie jest to tradycyjne pieczywo w stylu wiejskiego chleba. Raczej
ciasto z wytrawnymi dodatkami. Idealne, gdy mamy chęć zjeść coś
dobrego. A nie bardzo wiemy co. Zapraszam!
Szybki
chlebek z prażoną cebulką:
Składniki:
500
g mąki
1 paczuszka proszku do pieczenia = 16g
1
łyżeczka soli
2
jajka
500
g chudego twarogu*( poniżej na zdjęciu)
100
g prażonej cebulki* przepis poniżej
Wykonanie:
1.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka rozbełtać,
dodać do mąki. Dodać twaróg i prażoną cebulkę. Zagnieść na
gładkie ciasto( jest dość zwarte i kleiste, ale tak ma być).
Następnie uformować bochenek lub włożyć ciasto do foremki na
chleb. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez
około 30 minut( lub 40 minut, wszystko zależy od piekarnika).
Jak
zrobić prażoną cebulkę jak z Ikei?
Składniki:
2
cebulki
2
łyżki mąki
masło,
taka ilość, żeby cebula pływała na patelni
Wykonanie:
Cebulę
obrać, przekroić na pół i pokroić na bardzo cienkie piórka.
Najlepiej bardzo ostrym nożem. Ostrożnie wymieszać z mąką, ale
nie dusić, żeby nie wyciekł sok z cebuli. Wrzucić na rozpuszczone
masło, nie za gorące. Masła musi być dużo, żeby cebulka
swobodnie pływala. W przeciwnym razie zrobi się czarna. Cebulkę
najlepiej obracać przy pomocy dwóch widelców. Ostrożnie, żeby
nie podrapać patelni. Gdy zrobi się złota, wyjąć na papier
kuchenny i odsączyć z tłuszczu. Jeśli lubicie można teraz dodać
trochę papryki w proszku lub pieprzu tureckiego. Cebulkę można
zostawić do nastepnego dnia, żeby lepiej podeschła.
Jeśli
zdążycie jeszcze kupić Quark to mamy kilka smacznych dań na
niedzielę. Chleb z prażoną cebulką. Deser z cynamonem. I
koniecznie bułeczki z jabłkami, które teraz jesienną porą
szczególnie nam posmakują. Cynamonowe, pachnące, bardzo łatwe do
zrobienia. I takie smaczne. Niektóre przepisy powinno się
przekazywać z pokolenia na pokolenie. Bułeczki z jabłkami
zdecydowanie do nich należą. Polecam! No, a resztę dnia to już
tylko leżeć i odpoczywać ;)
Miłej
niedzieli
Edyta