Cookies

25 sty 2022

Ciasteczka Mohn- Kichel

przepis-na-zydowskie-ciastka-mohn-kichel

Mohn- Kichel to chrupiące ciasteczka z makiem popularne w kuchni Żydów aszkenazyjskich zamieszkujących Europę Środkowo-Wschodnią przed 1939 r. Mohn, czyli mak, a Kichel- małe ciasteczka. Mohn- Kichel zostały nazwane chłopskimi ciasteczkami, ponieważ były nieskomplikowane, ogólnie dostępne i pieczone ze zwykłych składników. Bez dodatku nabiału, chociaż są też wersje Mohn- Kichel z masłem. Z czasem ich popularność spadła, bo pojawiły się inne, bogatsze ciastka np. z dodatkiem czekolady.

Inspirację na te pyszne, makowe ciasteczka znalazłam na przesympatycznym blogu Smakołyki Angeli. Dotychczas zachwycałam się jej przepisami prosto ze słonecznej Italii. A także pysznymi, domowymi nalewkami i syropami np. z kwitnącej akacji. Tylko u Angeli znajdziemy przepis na mąkę z leszczyny, miód fiołkowy, kanapki z lucerną i krwawnikiem. I długo by jeszcze wymieniać. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić jakieś ziółko, na blogu na pewno znajdziesz ciekawy przepis. 

Angela jest przemiłą, wesołą osobą, aktywną w mediach społecznościowych. Często organizuje ciekawe akcje np. na Kulinarnym Mikserze. Zaraża entuzjazmem i motywuje. Niektóre znajomości są jak meteoryty. Szybko się zapalają i jeszcze szybciej gasną. Tym bardziej cieszę się, że nasza wirtualna znajomość trwa już od paru ładnych lat. Bardzo lubię wpaść do Angeli na blogu lub instagramie, żeby zobaczyć co słychać.A dzisiaj polecam wziąć talerz chrupiących Mohn- Kichel i odwiedzić razem ze mną Angelę na blogu :)
zydowskie-ciastka-mohn-kichel-przepis


Ciasteczka Mohn- Kichel:

Składniki:
na 4 blaszki

3 duże jajka o temperaturze pokojowej
1 filiżanka cukru
1 oleju kukurydzianego( u mnie rzepakowy)
1/4 filiżanki letniej wody
1/ 4 filiżanki maku
4 1/ 2 filiżanki mąki
1 łyżki proszku do pieczenia
trochę mąki do podsypania

Wykonanie:
1. Jajka, olej i cukier ubić na pianę. Dolać wodę. Krótko wymieszać i wsypać mak.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
3. Prostokątne foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na powierzchni podsypanej mąką. Wykrajać kwadraty, prostokąty lub dowolne kształty: u mnie jeżyki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. 

ciastka-z-makiem-przepis

zydowskie-ciastka-z-makiem
makowe-ciastka-mohn-kichel

Mohn- Kichel to proste, ale bardzo smaczne ciasteczka. Bardzo spodobała mi się foremka z znanego szwedzkiego sklepu meblowego z serii leśne zwierzęta. Nie martw się, jeśli nie masz ciekawych foremek na ciastka. Tradycyjne Mohn- Kichel są krojone nożem na kwadraty i takie smakują najbardziej. A jak mówiła żydowska babcia Rae: jeden kwadrat ma nie być podobny do drugiego :)
Pozdrawiam deszczową pogodą :)
Edyta

19 sty 2022

Ciastka- czekoladowe szyszki

przepis-na-ciastka-czekoladowe-szyszki

Pyszne, domowe ciastka- czekoladowe szyszki. Nie można się im oprzeć! Kruche, delikatne i bardzo smaczne. Łatwe do przygotowania i co najważniejsze, nie trzeba kupować kolejnych foremek do ciastek.

A jak zrobić takie jadalne szyszki?

Możliwości jest wiele. A konkretnie cztery.
Odrywamy mały kawałek ciasta i w rękach formujemy kulkę. Nadajemy jej owalny kształt i lekko spłaszczamy. Kładziemy na twardym podłożu. Można na blaszkę do pieczenia lub stolnicę. 
- Nożem nacinamy na ciastkach kratkę na ukos. Ostrożnie, aby nie przeciąć ciastka do samego dołu.
- Albo przy pomocy czubka łyżeczki odciskamy wzorek na kształt rybiej łuski.
- Przy pomocy metalowej kratki do cięcia warzyw lub jajek
odciskamy wzór na ciastku
- Trochę więcej wprawy wymaga zrobienie wzorku przy pomocy nożyczek. Nacinamy ciasto i wyciągamy tak zwane kolce. Podobnie jak to robiłam przy drożdżowych szyszkach z makiem: zobacz tutaj.

ciastka-z-kako-szyszki

Przepis na ciastka- czekoladowe szyszki:

Składniki:
na 1 blaszkę
100 g miękkiego masla
90 g cukru pudru
50 ml oleju
1 jajko
1 szczypta soli
2- 4 łyżki kakao
300 g mąki
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Masło pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę maślaną. Dodać olej, jajko i szczyptę soli, dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników.

2. Do masy dodać kakao, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie zmiksować do połączenia się składników. Ciasto zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny, można na dłużej.

3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego i nadawać im owalny kształt. Układać je na blaszce i lekko spłaszczyć. Nastepnie nożem nacinać na ukos w krateczkę, nadając wygląd szyszki. Można też robić wzorek przy pomocy łyżki. Lub nacinać nożyczkami małe kolce.

4. Szyszki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub posmarować płaską stronę ciastka marmoladą i sklejać po 2 ciasteczka na kształt kanapki.
kruche-ciastka-szyszki

jak-zrobic-szyszki-z-ciasta

jak-zrobic-ciastka-szyszki

Przepraszam za te świąteczne Mikołajki pod koniec stycznia. Trochę się zagapiłam z przepisem, tak to bywa. Za to Mikołajki są już na strychu. Leżą zapakowane w dużych pudłach i przed grudniem się nie zobaczymy. Z Mikołajkami oczywiście. Bo Was mam nadzieję zobaczyć już wkrótce :)

Pozdrawiam

Edyta

15 sty 2022

Żegnaj 2021. Podsumowanie roku

podsumowanie-roku-zegnaj-2021

Żegnaj 2021! Spokojny, prawie nudny roku. Bez większych wzlotów i uniesień, ale też bez wielkich tragedii, lub życiowych przełomów. Jak mówi moja koleżanka Tanja: za każde siedem lat szczęścia płacimy siedmioma latami łez. Nie wiem, jak to się sprawdza u Ciebie, ale chyba coś w tym jest. 

Wreszcie zabrałam się za podsumowanie bloga. Bez nudnych statystyk, liczb i porównań. Co jest lepsze, a co może nie tak. Wybrałam ulubiony sposób podsumowania: fotograficzny. Co działo się na blogu w 2021? Za rzadko pojawiałam się online, żeby zrobić zestawy miesięczne. Będzie więc kwartalnie, tak plus minus.

Styczeń- Luty

Rok 2021 zaczęłam przepisem na pyszny jogurtowy wieniec z jabłkami. Kolejne przepis w styczniu to: pyszne bułeczki szyszki oraz ciasto w dziurki, prawie jak na urlopie w Egipcie. Oraz 2 serbskie przepisy na struclę z makiem i ciasteczka vanilice. W luty pojawiły się dwa wpisy: szybkie bułeczki twarogowe i warzywne krakersy z burakiem. Ciekawy przepis na wykorzystanie resztek w kuchni.
marzec-maj-2021

Marzec- Kwiecień- Maj- Czerwiec

Marzec zaczęłam pieczoną owsianką z bananami i czekoladowymi dropsami. Następnie był szybki przepis na serową babkę. I dość pracochłonny zawijany tort orzechowy z domowym kremem budyniowym. W kwietniu zaprosiłam Was na szwajcarskie ciasteczka Chrebeli o dość nietypowym kształcie i smaku anyżka. A w maju była wycieczka do Budapesztu i węgierskie ciasto Gerbeaud.
Czerwiec to miodowe torciki z marcepanowymi pszczółkami własnej roboty. I francuska tarta w kształcie koszyczka, ze świeżymi warzywami.
podsumowanie-roku-na-blogu


Lipiec- Sierpień- Wrzesień

Pierwszy przepis to niemieckie ciasto mrówkowe. Następny to rosyjski sernik skubany w czekoladowe łatki. I znane już na blogu błyskawiczne bułeczki z jabłkami. Przepyszne, mięciutkie i uzależniające, bo ciągle się u nas w domu pojawiaja. Dopracowałam przepis i piekę je już na polskim twarogu, a nie tylko na niemieckim,, kwarku“ z aldika. Wrzesień to dwa jabłeczniki: z lukrem z przepisu babci. I z kruszonką z płatkami owsianymi. A także błyskawiczne rogaliki bez drożdży. 
przepisy-2021


Październik- Listopad- Grudzień

Jesień zaczynam od dekoracji z kolorowych liści, które tak przypadły mi do gustu, że ozdabiam nimi nie tylko okno, ale i ogród. Polecam też ucierane ciasto z kakao i jabłkami. Listopad to czas na pierwsze ciasteczka adwentowe: jelenie guziki. Oraz przepyszne pierniczki bez miodu. Naprawdę smaczne ciasteczka, bez których już nie wyobrażam sobie popołudniowej kawy. I jeszcze Rijstevlaai- holenderskie ciasto z nadzieniem z ryżu. Grudzień mija mi offline. Dopiero na koniec miesiąca udaje mi się złożyć Wam życzenia świąteczne i zaprosić na makowy tort.
Zwycięzcą Roku 2021 ogłaszam wpis: błyskawiczne rogaliki na jogurcie. Zarówno moim osobistym, jak i Waszym. Nie jest to specjalnym zaskoczeniem. Rogaliczki są naprawdę szybkie i bardzo smaczne. Kruche z wierzchu i mięciutkie, jakby serowe w środku. Bez wyrastania, bez trzymania w lodówce. Z dowolona posypką: dynią, słonecznikiem, czarnuszką. Bardzo polecam!
szybkie-rogaliki

To tyle, dziekuje Wam serdecznie za odwiedziny i miłe komentarze. Cieszę się, że pamiętacie o mnie i pozdrawiam cieplutko :*
Edyta


5 sty 2022

Niemiecki sernik z jabłkami

niemiecki-sernik-z-jablkami

Na dobry start w Nowy Rok 2022 polecam niemiecki sernik z jablkami. Delikatny, kremowy, idealny do kawki i na pogaduchy. Bardzo smaczne jest połączenie lekko kwaskowego twarogu i upieczonych jabłek. Do tego kruche ciasto, pycha. 

A jeśli lubicie, do masy serowej można też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Albo aromat np. rumowy. Taki owocowy serniczek najlepiej smakuje po zimowym spacerze w lesie. Z wywietrzoną głową i czymś smacznym w brzuszku, życie wydaje się dużo łatwiejsze. Polecam:)
przepis-na-sernik-z-jablkami


Niemiecki sernik z jabłkami:

Składniki:
na ciasto:
250 g mąki
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
120 g masła
60 g cukru
szczypta soli
Masa serowa:
3 jajka
250 g cukru
125 g masła
szczypta soli
1 kg białego sera najlepiej chudego
100 g suchej kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczuszka budyniu waniliowego, można zastąpić 40 g skrobi kukurydzianej
4- 5 jabłek średniej wielkosci
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę. Lekko spłaszczyć dłonią. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
2. Tortownicę 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki i pokropić sokiem z cytryny.
4. Jajka rozdzielić. Żółtka, cukier, masło i szczyptę soli utrzeć na kremową masę. Dodać twaróg, kaszę mannę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wymieszać rózgą kuchenna. Nie trzeba za długo mieszać.
5. Do masy serowej dodać jabłka pocięte na plasterki. Białka ubić do sztywności. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
6. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować miedzy dwoma arkuszami folii spożywczej na placek trochę większy od tortownicy. Wyłożyć foremkę.
7. Masę serową wyłożyć na spód ciasta. Wyrównać łopatką, a na środku dać trochę więcej masy, na kształt kopuly.
8. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut, zależy od piekarnika. Jeśli sernik szybko się przyrumieni, nakryć folią aluminiową.
pieczony-sernik-z-owocami

przepis-na-niemiecki-sernik

okragly-sernik-na-kruchym-spodzie

A na koniec chcę Ci polecić moje kosmetyczne odkrycie roku 2021. Szybki i bardzo skuteczny peeling na szorstkie dłonie w plamki tzw. cętki. Skóra jest po nim delikatna jak u niemowlęcia, a wszystkie przebarwienia znikają. 

Wystarczą 2 składniki, żeby zrobić ten cudowny środek:
malutki kawałek oleju kokosowego i mniej niż pół łyżeczki soli.
Olej kokosowy rozpuszczamy. Wystarczy wcześniej wyjąć go ze słoiczka i położyć w ciepłym miejscu, a sam się rozpuści. Dodajemy sól i nanosimy na dłonie. Masujemy i rozprowadzamy po całej powierzchni. Zostawiamy na 20- 30 minut i spłukujemy sól. Gotowe. Skóra jest naprawdę nie do poznania!

Ps. Jeśli zrobicie kokosowo-solny peeling na twarz, uwaga na oczy!
A na Trzech Króli polecam jeszcze pyszny placek: tutaj
Miłego świętowania!
Edyta

2 sty 2022

Czekoladowe ciasteczka z karmelem

przepis-na-czekoladowe-ciasteczka-z-karmelem
Kochani! W roku Tygrysa życzę Wam Dużo miłości, uśmiechu, samych dobrych dni i szczęścia. Podobno najwięcej szcz
ęścia przynoszą diamenty. A te błyszczące, czekoladowe ciasteczka z karmelem do złudzenia przypominają drogocenne klejnoty. Takim cudeńkom nikt się nie oprze!

Oryginalny przepis pochodzi od Marty Stewart, a ciasteczka są napełnione czekoladowo- miętowym ganache. A ponieważ tygrysy najbardziej lubią karmel, moje ciasteczka są z solonym karmelem. Oczywiście możecie wziąć inne nadzienie np. domowy, gęsty dżem. Czekoladowy lub orzechowy krem, albo zrobić zwykłe kulki. Czekoladowe ciasteczka tak szybko zniknęły, że musiałam upiec je jeszcze kilka razy.
 
Pierwszą porcję ciasteczek upiekłam dodając zwykły cukier. Nie były tak kruche, jak kolejna porcja na cukrze pudrze. Miały raczej konsystencję gruboziarnistego żwirku. Ale w połączeniu z karmelem była to prawdziwa eksplozja smaku. Nigdy wcześniej nie jadłam czegoś takiego. Jak ekskluzywne czekoladki od świetnego cukiernika. Niesamowite, że takie smakołyki powstały w zwykłych, domowych warunkach. A przepis i wykonanie jest naprawdę łatwe. 

Jedyna trudność to nie przesuszyć ciasteczek. Powinny byc jeszcze wilgotne, gdy wyjmiemy je z piekarnika. Naprawdę nie wymagają długiego pieczenia. To trochę jak z pierniczkami bez miodu. Gdy przetrzymamy je za długo w piecu, będą twarde( zobacz tutaj). Czekoladowe kulki nazwałam ciasteczkami, bo jak przetłumaczyć angielskie thumbprints. Odciski kciuka? Brzmi nie całkiem apetycznie. A przecież te smakołyki zasługują na królewską nazwę. Może słodkie diamenty? Karmelowe perły? Kryształowe kulki? Moja fantazja idzie w kierunku brylantów. Bardzo, bardzo polecam Wam ten przepis. I życzę szampańskich humorów!
thumbprints-czekoladowe-ciasteczka


Czekoladowe ciasteczka z karmelem:

Składniki na 2 blaszki:
260 g mąki
8 łyżek kakao
1/ 4 łyżeczki soli
225 g miękkiego masla
160 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 duże jajko
80 g cukru do obtoczenia
Wykonanie:
1. Do miski wsypać mąkę, kakao i sól, wymieszać.
2. Masło drobno posiekać. Zmiksować razem z cukrem i cukrem waniliowym przez około 3 minut. 
3. Dodać jajko i mąkę wymieszaną z kakao i solą. Zamieszać.
4. Do miseczki wsypać cukier. Z ciasta formować małe kulki i obtaczać je w cukrze( ja zanurzam tylko dolną część ciastka w cukrze).
5. Kulki kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez około 5 minut. Wyjąć z piekarnika i trzonem drewnianej łyżki lub małego nożyka zrobić wgłębienia na środku każdej kulki. Blaszkę wstawić ponownie do piekarnika. I piec dalsze 5- 7 minut. Ciastka nie powinny być zbyt wypieczone, bo będą zbyt twarde. Mają mieć podpieczony spód, ale być jeszcze miękkie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Nadzienie z solonego karmelu:

200 g cukru
100 g masła
50 g słodkiej śmietanki
1- 2 łyżeczki Fleur de Sel , gruboziarnistej morskiej soli
Wykonanie:
1. Cukier wsypać do garnka o grubym dnie( więcej o karmelu: tutaj). Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy nabierze bursztynowego koloru zdjąć z ognia. Dodać masło i rozpuścić.
2. Postawić jeszcze na 2 minutki na ogień i mieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać śmietankę i wsypać sól. Wymieszać i ochłodzić. Ostudzony karmel nakładać łyżeczką na każde ciasteczko. Ewentualnie dekorować 1- 2 ziarenkami soli. Smacznego! 
przepis-na-solony-karmel-ciastka

najlepsze-ciasteczka-czekoladowe

ciastka-z-karmelem-przepis

Źródło przepisu blog Paules ki(t )chen tutaj, oryginalny u Marty Steward. Przepis lekko zmodyfikowany. I pamiętaj, jak mówi niemieckie porzekadło: Nowy rok, nowe szczęście! Wszystkiego dobrego :*
Edyta

23 gru 2021

Niemiecki tort makowy

przepis-na-niemiecki-tort-makowy

Gorąco przepraszam za długą przerwę na blogu i moje,, offline“. Spowodowane to było przyczynami technicznymi. Nie będę się rozpisywać, żeby Cię nie zanudzać, a sobie psuć humor. Przychodzę z życzeniami świątecznymi i pysznym, niemieckim tortem makowym z kremowym nadzieniem. Lekkie, biszkoptowe blaty nasączyłam herbatą, ale jeśli lubisz alkoholową nutkę, możesz wziąć jaki ulubiony likierek. 
Makowe blaty warto jest posmarować kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki lub żurawiny. I nawet postawiłam sobie taki domowy dżemik na kuchennym stole. Ale tak pochłoniły mnie różne myśli, że słoiczek zauważyłam dopiero wtedy, gdy złożony tort stał już sobie spokojnie w lodówce. Szkoda, bo taki kwaskowy dżem fajnie przełamuje słodycz bitej śmietany. I kolorystycznie bardzo ładnie wygląda. 
Do dekoracji użyłam tradycyjnie płatków migdałów. Wystarczy przyrumienić je na patelni bez tłuszczu. Przy tym trzeba już trochę uważać, bo najpierw nie dzieje się nic. A później płatki błyskawicznie zmieniają kolor. A nawet mogą się szybko przypalić. Torcik ozdobiłam białymi perełkami z cukru i kolorowymi cukierkami znanego producenta żelek( tak żeby uniknąć reklamy). Zapraszam!
tort-z-makiem-i-smietana-przepis


Niemiecki tort makowy:

Składniki:
Biszkopt
5 jajek
3 łyżki ciepłej wody
150 g cukru
150 g mąki
6 łyżek maku
100 g skrobi kukurydzianej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: herbata lub likier
Krem:
500 g mascarpone
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 paczuszki usztywniacza do śmietany
2 kubki słodkiej śmietanki 30 %
ewentualnie kwaśny dżem
do ozdoby kolorowe cukierki, perełki cukrowe

Wykonanie:
1. Jajka rozdzielić. Żółtka krótko rozbić rózgą kuchenną i ubić z ciepłą wodą na puszystą pianę. Dodać około dwóch trzecich cukru. Ubić na kremową masę.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać powoli resztę cukru.
3. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do ubitych żółtek.
4. Wsypać mak i ostroznie dodać pianę z białek. Lekko wymieszać.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ochłodzić.
6. Ciasto wyjąć z formy i przekroić dwukrotnie. Lekko nasączyć np. słabą herbatą ub alkoholem.
7. Krem do tortu: serek mascarpone, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Nie mieszać zbyt długo, bo się zwarzy. Śmietanę ubić z usztywniaczami i dodać do mascarpone.
8. Pierwszy blat położyć na paterze i założyć metalową obręcz. Można posmarować kwaskową marmoladą. Krem z mascarpone podzielić na 3 części. Pierwszą czesć rozsmarować na ciescie. Przykryć drugim biszkoptem. Znów posmarować kremem i nakryć trzecim blatem.
9. Zdjąć obręcz i resztą kremu posmarować boki i górę tortu. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Płatki migdałów podprażyć na patelni i zostawić do wystygnięcia. Udekorować boki tortu. Na wierzchu położyć kolorowe cukierki i cukrowe perełki.
swiateczny-tort-z-makiem

przepis-na-makowy-biszkopt

I tak już na zakończenie chciałabym złożyć Ci świąteczne życzenia. Dużo zdrówka, szczęścia, miłości. Mądrych, uczciwych i pracowitych ludzi na drodze. Pogodnych myśli, siły i cierpliwości. Zwłaszcza, gdy nie mamy na nic wpływu...Hmmm...miało być pozytywnie, a zaczynam się rozklejać. 
Wszystkiego Dobrego Kochani! Edyta
wesolych-swiat

26 lis 2021

Najlepsze pierniczki bez miodu

najlepsze-pierniczki-bez-miodu

Przepyszne, mięciutkie pierniki, które podbijają rosyjski internet. I zdecydowanie najlepsze pierniczki bez miodu. Aromatyczne, rozpływające się w ustach i bardzo, bardzo smaczne. Wstyd się przyznać, ale piekłam je 3 razy, zanim zrobiłam zdjęcia dla Was. Mimo dużej ilości pierniczków, bardzo szybko znikały. A to pewnie za sprawą karmelu, który jest bazą pierniczków i dodaje im wspanialego smaku i zapachu. I to dzięki karmelowi, nikt się nie zorientuje, że pierniki są bez miodu. Ważne są także przyprawy, które nadadzą pierniczkom charakterystycznego, korzennego smaku. 

Można użyć gotowej mieszanki do pierników, ja zdecydowanie wolę zrobić ją sama, według naszych upodobań. Do pierniczków bardzo pasuje cynamon, imbir, kardamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki i anyżek. Oczywiście można z czegoś zrezygnować, chociaż im więcej przypraw, tym wyraźniejszy smak pierników.
Jaka ważną zaletę mają takie pierniki bez miodu? Są idealne dla alergików. Coraz więcej ludzi, a szczególnie dzieci jest uczulonych na miód. I często może jeszcze o tym nie wiedzą. Jeśli robicie pierniczki dla obcych osób np. do przedszkola lub na tort na zamówienie, warto jest dla pewności upiec pierniczki bez miodu.

A co jest ważne, żeby pierniczki się udały?
1. Najważniejsze, żeby pierników nie piec za długo. Będą wtedy twarde jak kamień. Wystarczy, że przypieką się od dołu, a z wierzchu pozostaną miękkie.
Otwieram piekarnik, podnoszę pierniczka i lekko pukam od dołu. Jest suchy i ma taką jakby skórkę. Lekko uciskam z wierzchu- jest miękki i ugina się pod palcem. Gotowe, pierniki wyjmujemy, żeby nie były za twarde. 
2. Nasze pierniczki są na karmelu. Ważne jest, żeby go nie przypalić, wtedy pierniki będą gorzkie. Uważajmy na palce, żeby się nie poparzyć.
3. Uwaga łasuchy! Nigdy, pod żadnym pozorem, nie próbujmy gorącego karmelu. Jego temperatura jest bardzo wysoka.
4. Najlepsze pierniczki są na masełku, piekłam też na margarynie, ale na maśle są zdecydowanie lepsze.
5. Ważne jest, żeby ciasta nie zabić mąką. Użyta ilość zależy od jej rodzaju, a także pozostałych składników. Dlatego dodawajmy ją stopniowo, ciasto powinno pozostać elastyczne. I jeśli wydaje się zbyt rzadkie, na pewno jeszcze zgęstnieje przez noc.

A jeśli zasmakowaliscie w pierniczkach i macie chęć wypróbować także inne przepisy, polecam:
- Alpejski chlebek, pyszne krojone nożem pierniczki, które nie mają nic wspolnego z chlebem
- Beliński chlebek, czyli krajanka z orzechami
- Norynberskie pierniczki
- Grzybki

przepis-na-pierniki-bez-miodu


Przepis na najlepsze pierniczki bez miodu:

Składniki:
na 4 blaszki:
500 g cukru( zwykłego, białego)
200 ml gorącej wody
200 g masła
płaska łyżeczka sody
poł łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/4 lyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatałowej, czarnego pieprzu, anyżku i kardamonu
1 jajko
800- 900 g mąki

Wykonanie:
1. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy tylko zacznie się karamelizować po brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko przechylamy na boki. W ten sposob cukier będzie się równomiernie rozpuszczać. Stawiamy z powrotem na ogień. 

2. Gdy cukier nabierze pięknego bursztynowego koloru i zacznie pięknie pachnieć, zdejmujemy garnek z ognia. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć, wlewamy powoli gorącą wodę i mieszamy masę najlepiej drewnianą łyżką. Uważamy, żeby nie było grudek.

3. Garnek stawiamy znowu na ogień i dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Wsypujemy sodę, sól i przyprawy, mieszamy. Uwaga: masa zacznie się pienić i podnosić. Garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

4. Do ostygnietej masy dodajemy jajko i stopniowo wsypujemy mąkę. Początkowo w garnku, później można wyjąć masę na stolnicę i dodawać mąkę. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Przez noc zgęstnieje i będzie elastyczne jak plastelina. Przykrywamy i zostawiamy na noc w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.

5. Gotowe ciasto zagniatamy. Można je rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Albo odrywać małe kawałki i formować kuleczki. Kulki kłaść na foremkę zachowując odstęp. Podczas pieczenia pierniczki lekko się rozejdą i nabiorą typowej formy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Wyjmujemy, gdy pierniczki są z wierzchu jeszcze miękkie, a pod spodem podpieczone.
miekkie-pierniki-przepis

jak-upiec-pierniki-przepis
przepis-na-najlepsze-pierniki

pyszne-pierniki-przepis

dolny-slask-jesienny-spacer

Inspirację znalazłam na youtube u mojej ulubionej Irinki z Alma- Aty. Bardzo polecam Wam taką wirtualną podróż. Z Irinka pojedziemy nad słone jezioro Alakol, odpoczniemy na pikniku w górach, odwiedzimy złotego czlowieka z Kazachstanu. A jeszcze Irina jest bardzo dobrą gospodynią, szyje, wyszywa, gotuje, piecze, ma przepiękny ogród, pracuje jako kosmetolog i daje nam dużą dawkę dobrej energii. Bardzo polecam jej filmiki.
Edyta