Pyszna sałatka ryżowa w kształcie mandarynki. Dla wszystkich amatorów słodkich, lekko egzotycznych smaków. A to za przyczyną kilku popularnych dodatków. Przepysznego ryżu basmati, ale oczywiście możesz przygotować sałatkę z każdego innego ryżu. Przyprawy curry, odrobiny kurkumy i ananasa z puszki. Ja wykorzystałam puszkę koktajlu owocowego w lekkim syropie, którą dostałam jako świąteczny upominek od dobrej znajomej. A swoją drogą jaki to świetny pomysł na sympatyczny prezent.
Do ryżowej sałatki dodajemy też żółty ser starty na tarce. Ładnie wygląda intensywny w kolorze ser cheddar, ale możesz wziąć dowolny ser w kawałku.
Gotową sałatkę doprawiamy sosem i odstawiamy na chwilę, żeby składniki się przegryzły. A w tym czasie przygotowujemy skórkę dla naszych mandarynek. Jak zrobić sałatkę w kształcie mandarynek?
Wygląda to dość skomplikowanie, ale nie jest zbyt trudne. Gotowaną marchew ścieramy na tarce. Formujemy mały placuszek i na środek kładziemy sałatkę ryżową.
Teraz trzeba uformować mandarynkę. W tym celu musimy obtoczyć sałatkę z każdej strony, tak aby powstała kulka.
Można to zrobić w rękach. Najlepiej jest jednak wziąć kawałek folii i zwinąć na kształt tzw. sakiewki. Delikatnie rozwinąć i wyrównać niedoskonałości. Zawsze można załatać dziurkę dodatkowym kleksem marchewki. A prawdziwa mandarynka też nie jest idealnie gładka. Zdażają się uwypuklenia lub nierówności.
I jeszcze tylko goździk jako szypułka i świeże listki. Dobrze byłoby wziąć jadalne. U mnie zerwane z krzaka ,, Ognika“ . Gotowe.
Dzisiejszy przepis nie wymaga mierzenia lub ważenia. Jeśli zrobisz trochę więcej sałatki, można ją będzie skosztować przed zrobieniem mandarynek. I nabrać sił do dalszej pracy.
Jeśli ugotujesz więcej marchewki, czemu nie. Marchew jest bardzo zdrowa. A gdy będziemy trzymać się kurczowo przepisu i gramów, pryśnie cala magia gotowania i wszystko pójdzie nie tak. Daj się ponieść fantazji :)
Ryżowa sałatka jak mandarynka:
Składniki:
250 g ryżu najlepiej basmati
1 łyżka curry
szczypta kurkumy
60 g sera
1 puszka ananasa lub owocowego koktajlu w syropie
Sos:
3- 4 łyżki jogurtu greckiego lub smietany
2 łyżki soku z ananasa( po odsączeniu puszki)
1- 2 łyżki oleju
sól, pieprz
ewentualnie trochę soku z cytryny
2- 3 średniej wielkości marchewki
dodatkowo goździki i świeże listki do dekoracji, najlepiej mięty( u mnie niestety tylko dekoracja)
Wykonanie:
1. Ryż ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu
Odsączyć wodę. Dodać łyżkę curry, można trochę mniej i szczyptę kurkumy. Wymieszać i pozostawić, aby ryż przestygł.
2. Ser zetrzeć na tarce. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Ewentualnie wziąć koktajl owocowy w lekkim syropie i podobnie odcedzić.
3. Przygotować sos: wymieszać jogurt lub śmietanę z sokiem z ananasa i odrobiną oleju. Posolić, popieprzyć, a jeśli ktoś lubi kwaśny smak, doprawić sokiem z cytryny.
4. W misce wymieszać ugotowany ryż, starty ser i kawałki ananasa. Doprawić sosem. Zostawić na chwilę, żeby sałatka się przegryzla.
5. Do przygotowania mandarynek potrzebne będą marchewki ugotowane na miękko i starte na drobnej tarce. Marchewki nie odciskamy z wody, masa powinna być wilgotna.
6. Mandarynki można formować na ręce, jednak zupełnie dobrze robi się to przy pomocy folii spożywczej. Na kawałku folii kładziemy łyżkę lub dwie startej marchewki. W zalezności od tego jak duża ma być mandarynka. Większa porcja jest łatwiejsza do formowania, mniejsza lepiej wygląda na talerzu.
7. Marchewkę klepiemy na płaski placek i na środek kładziemy sałatkę z ryżem. Boki folii składamy do środka jak woreczek. Na górze folię lekko zakręcamy. Tak, aby marchewka oblepiła sałatkę z każdej strony. Delikatnie odkręcamy i zdejmujemy folię. Ewentualnie lekko gładzimy nierówności. W środek mandarynki wstawiamy goździka lub ziarenko pieprzu i świeże listki. Układamy na talerzu.
Przyjemności w gotowania i dużo radości,
Edyta