Weź kopę jaj i dwie dziewki do kręcenia...
Tak najchętniej rozpoczęłabym dzisiejszy post :-) Na szczęście przepis nie jest aż tak wymagający. Wystarczy 6 jaj, drewniana lyżka, najlepiej z dziurką i apetyt na coś słodkiego :-)
200 g masła miękkiego
160 g cukru
1 paczuszka cukru wanilinowego
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki rumu
6 żółtek
6 białek
szczypta soli
120 g cukru
280 g mąki
0,5 paczuszki proszku do pieczenia
100 ml mleka nie za zimnego
Masło ucieramy ze 160 g cukru, cukrem waniliowym na puch. Ważne jest aby masło bylo naprawdę miękkie. Dodajemy skórkę z cytryny, rum. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na pianę, dodajemy sól i 120 g cukru. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, mleko podgrzać. Stopniowo dodawać do masła po kolei odrobinę mąki, mleka, ubitych białek. Na przemian. Mieszać drewnianą łyżką. Ważne jest, żeby nie używać miksera. Foremkę z kominem wysmarować masłem i lekko posypać mąka. Ciasto piec w temperaturze 150-160 stopni okolo 60 minut w nagrzanym piekarniku.
Możecie tez użyć malych foremek. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Babcia serwowała ciasto z bitą smietaną. Smacznego!
Cookies
6 sie 2015
5 sie 2015
Surówka bajecznie kolorowa
Ta surówka to miłość od pierwszego wejrzenia, już ze względu na jej kolorystykę...Potrafi zainspirować do kreatywnych zajęć. Kto wie, może oczarowani tyloma kolorami namalujecie piekny obraz. ..Jedzenie potrafi inspirować...Wiem, wiem, rozmarzylam się. Kończę wiec z tymi banałami i zapraszam do stolu :-)
Surówka bajecznie kolorowa:
1 czerwona kapusta -1 kg
pęczek marchewki- 500g
kubek drobno posiekanej natki pietruszki
kubek ugotowanego prosa
Dressing:
3 łyżki stołowe oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
ząbek czosnku
po szczypcie cynamonu, kuminu, pieprzu, soli, czerwonej papryki
Kapustę drobno pokroić, marchewkę obrać i pociąć na słupki, dodać ostudzone proso i drobno pociętą pietruszkę. Składniki na dressing wymieszać, polać po surówce.
Surówka bajecznie kolorowa:
1 czerwona kapusta -1 kg
pęczek marchewki- 500g
kubek drobno posiekanej natki pietruszki
kubek ugotowanego prosa
Dressing:
3 łyżki stołowe oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
ząbek czosnku
po szczypcie cynamonu, kuminu, pieprzu, soli, czerwonej papryki
Kapustę drobno pokroić, marchewkę obrać i pociąć na słupki, dodać ostudzone proso i drobno pociętą pietruszkę. Składniki na dressing wymieszać, polać po surówce.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. Następnie gotową surówkę podać na stół.
2 sie 2015
Ciasto z maślanką- Buttermilchkuchen
Moje
ulubione ciasto z maślanką. Zazwyczaj piekę je tylko z
migdałową skorupką. Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem
porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na
niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu
jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe,
jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-)
Ciasto
z maślanką:
Składniki:
3
jajka
250g
drobnego cukru
paczuszka
cukru wanilinowego
400g
mąki
1
proszek do pieczenia
300g
maślanki
na wierzch:
szklanka
czerwonej porzeczki
100g
siekanych migdałów
50g
cukru
100g
masła
200 ml słodkiej śmietany
1. Użyłam dość dużej kwadratowej foremki.
Formę
tradycyjnie wykładam papierem do pieczenia i nagrzewam piekarnik.
2.
Jaja, cukier, cukier wanilinowy mieszamy, dodajemy mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia, powoli wlewamy maślankę. Mieszamy i
ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Posypujemy porzeczką (
oczyszczoną ;-), cukrem i siekanymi migdałami. Ciasto pieczemy w
temperaturze 200 stopni ok.20 minut, aż nabierze złotej barwy i wtedy ciasto wyjmujemy z piekarnika.
3.
Śmietanę zagotowujemy z masłem i polewamy po cieście. Smacznego
:-)
1 sie 2015
Jabłecznik mojej Mamy
-Weź jabłka...
- Mamo ile tych jabłek?
- no tyle ile trzeba...musisz patrzeć...mąkę...
- a ile mąki?
- jak ciasto bedzie za rzadkie to trzeba dosypać, ale nie za dużo, bo będzie za twarde.
- a cynamon?
- można dać, ludzie dają.
Ja zadowolona notuję: cynamon. Mama dokańcza wypowiedź:
- ale ja nie daję.
Prawie zawsze przeprowadzamy podobny dialog.
Tym bardziej się cieszę, że udało mi się jakoś zapisać ten przepis.
Jabłecznik mojej Mamy:
3 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru
4 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
4 białka
szczypta soli
szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
Masa jabłkowa:
1kg jabłek winnych
łyżeczka soku z cytryny
łyżka wody
1/2 szklanki cukru
1 kisiel np.truskawkowy
Ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać utarte żóltka z cukrem, posiekane masło i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa jabłkowa:
jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić cytryną, włożyć do garnka, wlać wodę, mieszając dusić na malym ogniu kilka minut, pod koniec dosypać cukier, odstawić do wystygnięcia, a nastepnie wsypać kisiel. Wymieszać.
Pianka:
białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dosypać cukier. Delikatnie mieszając łyżką połączyć budyń z pianą.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Rozłożyć masę jabłkową, nastepnie nałożyć piankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni ok.50 minut. Smacznego :-)
31 lip 2015
Proso z papryką
Proso jest moim nowym kulinarnym odkryciem. Wzbogacone ziołami i przyprawami smakuje przepysznie. Można je podać na słodko lub na słono, nie trzeba go wcześniej namaczać i jest tolerowane przez osoby wrażliwe na gluten.
150 ml wody
kostka bulionu warzywnego
30 g prosa
czerwona cebula
czerwona papryka
1 ugotowana marchewka
ewentualnie serek feta
zioła: tymianek, majeranek,
pieprz, sól do smaku
ewent.czerwona papryka ostra
łyżka oleju kokosowego
Proso umyć na sitku. Wodę zagotować, dodać bulion warzywny i proso. Zamieszać i gotować około 20 minut. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Podsmażyć, po chwili dodać marchewkę i ugotowane i odcedzone proso. Można dodać pokrojoną fetę. Doprawić do smaku ziołami. Smacznego :-)
Wyglada niepozornie, ale tak mi posmakowalo, ze jeszcze nastepnego dnia wspominalam to smaczne jedzonko :-)
Proso z papryką:
150 ml wody
kostka bulionu warzywnego
30 g prosa
czerwona cebula
czerwona papryka
1 ugotowana marchewka
ewentualnie serek feta
zioła: tymianek, majeranek,
pieprz, sól do smaku
ewent.czerwona papryka ostra
łyżka oleju kokosowego
Proso umyć na sitku. Wodę zagotować, dodać bulion warzywny i proso. Zamieszać i gotować około 20 minut. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Podsmażyć, po chwili dodać marchewkę i ugotowane i odcedzone proso. Można dodać pokrojoną fetę. Doprawić do smaku ziołami. Smacznego :-)
Wyglada niepozornie, ale tak mi posmakowalo, ze jeszcze nastepnego dnia wspominalam to smaczne jedzonko :-)
Edyta
29 lip 2015
Karmelowe nadzienie - biszkopt z truskawkami
Najsmaczniejsze nadzienie karmelowe jakie kiedykolwiek jadlam. Bardzo pasuje do malutkich babeczek. Przepis tutaj. Dzis proponuje slodki torcik lub jak mowi poeta- marzenie nocy letniej. Zestawienie karmelu z truskawkami i delikatnym biszkoptem jest idealne. Wybaczcie nie najlepsze zdjecia. Robione w poludnie, przy ostrym sloncu.
Musialam zdazyc przed pozarciem :-)
4 jaja
4 lyzki zimnej wody
200g cukru
120 g maki
80g skrobi ziemniaczanej
lyzeczka proszku do pieczenia
sol
Rozdzielic bialka od zoltek. Zoltka dac do miski, dodac wode i cukier. Ubic mikserem. Make zmieszac ze skrobia, proszkiem i sola. Stopniowo dodawac do zoltek. Bialka ubic na piane. Ostroznie dodac do masy jajeczno-macznej. Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie rozprowadzic po foremce, wygladzic. Piec w temp. 200 stopni okolo 15 minut.
40 g skrobi kukurydzianej
5 lyzek zimnego mleka dobrze wymieszac ze skrobia ziemniaczana. Cukier i wode skaramelizowac. To chyba jest najtrudniejszy krok w tym przepisie. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wode i czekamy. Nie mieszamy. Uwaga nie spalcie! Czekamy, az cukier przybierze zlocistej barwy. Wtedy dodajemy maslo i mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy, az karmel sie stopi a wszystko dokladnie wymiesza. Na koniec dodajemy skrobie, masa karmelowa stanie sie gesciejsza.
Kwiatki, ktore widzicie sa raczej niejadalne, wykorzystalam je tylko do zdjecia.
Pozdrawiam serdecznie :-)
* * przepis pochodzi z gazety ,, Wohnen und Garten" wrzesien 2011
Biszkopt przekrajamy, smarujemy masa karmelowa. Dekorujemy truskawkami i np. rureczkami .
Musialam zdazyc przed pozarciem :-)
Biszkopt:
4 jaja
4 lyzki zimnej wody
200g cukru
120 g maki
80g skrobi ziemniaczanej
lyzeczka proszku do pieczenia
sol
Rozdzielic bialka od zoltek. Zoltka dac do miski, dodac wode i cukier. Ubic mikserem. Make zmieszac ze skrobia, proszkiem i sola. Stopniowo dodawac do zoltek. Bialka ubic na piane. Ostroznie dodac do masy jajeczno-macznej. Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie rozprowadzic po foremce, wygladzic. Piec w temp. 200 stopni okolo 15 minut.
Karmelowe nadzienie:
500 ml mleka40 g skrobi kukurydzianej
60 g cukru
1/2 lyzki wody
1 lyzka masla
1/2 lyzki wody
1 lyzka masla
5 lyzek zimnego mleka dobrze wymieszac ze skrobia ziemniaczana. Cukier i wode skaramelizowac. To chyba jest najtrudniejszy krok w tym przepisie. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wode i czekamy. Nie mieszamy. Uwaga nie spalcie! Czekamy, az cukier przybierze zlocistej barwy. Wtedy dodajemy maslo i mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy, az karmel sie stopi a wszystko dokladnie wymiesza. Na koniec dodajemy skrobie, masa karmelowa stanie sie gesciejsza.
Kwiatki, ktore widzicie sa raczej niejadalne, wykorzystalam je tylko do zdjecia.
Pozdrawiam serdecznie :-)
* * przepis pochodzi z gazety ,, Wohnen und Garten" wrzesien 2011
Biszkopt przekrajamy, smarujemy masa karmelowa. Dekorujemy truskawkami i np. rureczkami .
28 lip 2015
Ciasto z kruszonką- Streuselkuchen
Klasyczny Streuselkuchen, czyli ciasto z kruszonką. Bardzo szybkie i smaczne ciasto do kawy z genialnego blogu Lykkelig, chyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam Was na pyszne ciasto z kruszonką z mojego ulubionego blogu. Szkoda, że Rike już nie pisze bloga, dla zainteresowanych podaje, że na Chefkoch.de znajdziecie video, które nakręciła na temat pieczenia. Zapraszam :-)
500g mąki pszennej,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
150g drobnego cukru,
2 jaja,
1 paczuszka cukru wanilinowego,
200g masła miękkiego,
tłuszcz
nadzienie:
1 kg jabłek ( np.cox, antonówka),
sok z jednej cytryny,
50 g cukru,
paczuszka cukru wanilinowego,
łyżeczka cynamonu,
** ewentualnie platki migdałów do posypania po wierzchu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.*
Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jaja, masło. Ciasto utrzyj mikserem na kruszonkę.
Foremkę do ciasta o średnicy 26 cm nasmaruj tłuszczem. 2/ 3 ciasta wyłóż w foremce, dociśnij, uformuj brzeg ok. 3 cm.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z łyżką soku z cytryny, by nie ściemniały). Dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Wyłożyć na ciasto na blaszce. Przykryć pozostałym 1/3 ciastem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni okolo 50 minut.
* zawsze używam mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, żeby uniknąć grudek.
Smacznego :-)
przepis Lykkelig znajdziecie tutaj
Ciasto z kruszonką:
500g mąki pszennej,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
150g drobnego cukru,
2 jaja,
1 paczuszka cukru wanilinowego,
200g masła miękkiego,
tłuszcz
nadzienie:
1 kg jabłek ( np.cox, antonówka),
sok z jednej cytryny,
50 g cukru,
paczuszka cukru wanilinowego,
łyżeczka cynamonu,
** ewentualnie platki migdałów do posypania po wierzchu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.*
Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jaja, masło. Ciasto utrzyj mikserem na kruszonkę.
Foremkę do ciasta o średnicy 26 cm nasmaruj tłuszczem. 2/ 3 ciasta wyłóż w foremce, dociśnij, uformuj brzeg ok. 3 cm.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z łyżką soku z cytryny, by nie ściemniały). Dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Wyłożyć na ciasto na blaszce. Przykryć pozostałym 1/3 ciastem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni okolo 50 minut.
* zawsze używam mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, żeby uniknąć grudek.
Smacznego :-)
przepis Lykkelig znajdziecie tutaj
Subskrybuj:
Posty (Atom)