Ciasto z kruszonką:
500g mąki pszennej,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
150g drobnego cukru,
2 jaja,
1 paczuszka cukru wanilinowego,
200g masła miękkiego,
tłuszcz
nadzienie:
1 kg jabłek ( np.cox, antonówka),
sok z jednej cytryny,
50 g cukru,
paczuszka cukru wanilinowego,
łyżeczka cynamonu,
** ewentualnie platki migdałów do posypania po wierzchu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.*
Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jaja, masło. Ciasto utrzyj mikserem na kruszonkę.
Foremkę do ciasta o średnicy 26 cm nasmaruj tłuszczem. 2/ 3 ciasta wyłóż w foremce, dociśnij, uformuj brzeg ok. 3 cm.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z łyżką soku z cytryny, by nie ściemniały). Dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Wyłożyć na ciasto na blaszce. Przykryć pozostałym 1/3 ciastem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni okolo 50 minut.
* zawsze używam mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, żeby uniknąć grudek.
Smacznego :-)
przepis Lykkelig znajdziecie tutaj
Ciasto wyszło mi niesamowicie pyszne. Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuń