Proso z papryką:
150 ml wody
kostka bulionu warzywnego
30 g prosa
czerwona cebula
czerwona papryka
1 ugotowana marchewka
ewentualnie serek feta
zioła: tymianek, majeranek,
pieprz, sól do smaku
ewent.czerwona papryka ostra
łyżka oleju kokosowego
Proso umyć na sitku. Wodę zagotować, dodać bulion warzywny i proso. Zamieszać i gotować około 20 minut. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Podsmażyć, po chwili dodać marchewkę i ugotowane i odcedzone proso. Można dodać pokrojoną fetę. Doprawić do smaku ziołami. Smacznego :-)
Wyglada niepozornie, ale tak mi posmakowalo, ze jeszcze nastepnego dnia wspominalam to smaczne jedzonko :-)
Edyta
Smaczne, dodałam więcej warzyw, czosnek, tymianek. Będę częściej robic.
OdpowiedzUsuńCiesze sie i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smooth :)
OdpowiedzUsuń