Cookies

17 lis 2020

Niemiecki Stollen bez drożdży

 
niemiecki-stollen-bez-drozdzy

Czy można sobie wyobrazić niemiecki adwent bez ciasta Stollen? Aromatycznego, z dużą ilością bakalii, pachnącego masełkiem i pokrytego pierzynką cukru pudru? Tradycyjny stollen to drożdżowe ciasto z bakaliami. A dzisiaj zapraszam na niemiecki stollen bez drożdży. Za to na proszku do pieczenia i z dodatkiem twarogu. Bez wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie. A trzeba przyznać, że jest przepyszne, pachnące i wprost rozpływa się w ustach. Jest pewne, gdy spróbujesz stollena z tego przepisu, już nigdy nie będziesz go kupować. Może tylko ja miałam takiego pecha, ale zawsze gdy jadłam ten kupowany, wyczuwałam silny zakalec. Wszyscy wokół się zachwycali, a ja siedziałam jak w bajce o nagim cesarzu. 

Dzisiejszym stollenem zachwycam się z półprzymkniętymi powiekami i zadowolonym pomrukiem. Jest idealny. Leciutko migdałowy, dobrze wypieczony, aromatyczny od bakalii. I tutaj można sobie poszaleć. Dodać wiecej orzechów, marcepan, suszone morele lub szczyptę gałki muszkatałowej. Według upodobania. 

Ważnym składnikiem w cieście jest chudy niemiecki twarog. Odpowiednik u nas to serek twarogowy 20% albo serek homogenizowany chudy( jak na zdjeciu). Bez problemu dostaniemy w supermarkecie na literkę a. 

Twarogowego stollena nie trzeba się bać. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy i każdemu się uda. Ważne jest, żeby upiec go na prawdziwym maśle, a nie na margarynie. I dać czas. Podobno dobry stollen potrzebuje 3-4 tygodnie, żeby wszystkie aromaty, przyprawy i suszone owoce się przegryzły. A ponieważ warstwa masła i cukru pudru zabezpiecza ciasto z zewnątrz, przechowywane w suchym i chłodnym miejscu nie zacznie pleśnieć.

A dlaczego stollen ma taki kształt? Jak mówi legenda, stollen ma przedstawiać zawinięte w pieluszki Dzieciątko Jezus. Charakterystyczny kształt osiagniemy piekąc ciasto w specjalnej foremce. Ale taki uformowany ręcznie jest równie piękny. Dodatkowo zrobiłam z folii aluminiowej obręcz, ktora trzyma ciasto w formie. Czy raczej zapobiega, żeby nie poszło wszerz. A jeśli ciasto zbyt szybko się przypiecze, warto nakryć je z wierzchu, żeby nie było za ciemne.

Ten stollen, czy ta stolla?

Obie wersje. Oprocz nazwy stollen rodzaju męskiego spotkamy też nazwę die Stolle, czyli ta stolla. A piewsza wzmianka o takim bożonarodzeniowym wypieku pojawiła się w 1329 w Naumburg. Ale i tak każdy kojarzy to ciasto z Dreznem, gdzie pojawiło się dopiero 145 lat później.

najlepsze-ciasta-niemieckie-przepis

Niemiecki Stollen bez drożdży:

Składniki:

na 1 duże lub 2 małe:

300 g rodzynek

100 g rumu

500 g mąki

1 paczuszka proszku do pieczenia

150 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 jajka

szczypta soli

4 krople aromatu migdałowego

po szczypcie mielonego cynamonu, kardamonu, imbiru i gozdzików

200 g masła

250 g niemieckiego twarogu( u nas jako chudy serek homogenizowany)

bakalie:

100 g posiekanych orzechów

100 g posiekanych obranych migdałów

po 100 g kandyzowanej skórki pomaranczowej i cytrynowej

ewentualnie: suszona żurawina, morele

dodatkowo po upieczeniu:

100 g rozpuszczonego masła

50 g cukru pudru


Wykonanie:

1. Rodzynki zalać rumem i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.

2. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, aromat migdałowy, masło, twaróg i mielone przyprawy. Zamieszać mikserem najpierw krótko na najwolniejszych obrotach, a potem na najszybszych.

3. Ciasto wyjąć z miski na stolnicę. Dodać rodzynki w rumie, siekane migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę pokrojoną w drobną kostkę. Zagnieść, aby ciasto połaczyło się z bakaliami.

4. Z ciasta uformować owalny placek. Na środku położyć wałek i zrobić wgłębienie wzdłuż. Lewą stroną ciasta przykryć prawą około 2/ 3, trochę tak, jak składa się omlet. Prawą część ciasta podciągnąć i lekko nakryc lewy brzeg.

5. Stollen przełożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ewentualnie przygotować obręcz, aby ciasto nie straciło swojego kształtu podczas pieczenia. Z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia wyciąć szeroki pasek. Złożyć go na pół i na końcu spiąć zszywaczem. Założyć na ciasto.

6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni( termoobieg). wstawić ciasto i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 50- 60 minut do zrumienienia. Można zrobić test wykałaczką. 

Upieczone ciasto natychmiast posmarować gorącym, roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Chwilę ostudzić i czynność powtórzyć.

przepisy-na-bozenarodzenie

niemieckie-przepisy-na-ciasta

twarogowy-stollen-na-proszku-przepis

najlepszy-stollen-bez-drozdzy

ciasta-z-bakaliami-przepis

Całkowicie ostudzone ciasto zawinąć w folię, a następnie w plastkową torebkę i dobrze zamknąć spinaczem. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po 1- 2 tygodniu ciasto powinno się już przegryźć. A podobno w chłodnym pomieszczeniu i szczelnie zamknięte można przeczekać kolejne 2 tygodnie, aż do Świąt :)

Edyta

11 lis 2020

Zawijańce ze szpinakiem

zawijance-ze-szpinakiem

Urocze zawijańce ze szpinakiem, ziemniakami i serem. Bardzo puszyste i pachnące. Idealne na początek dnia, ale też smaczny dodatek do popołudniowej kawy. Bułeczki wyszły lekkie, pyszne i chrupiące. A nadzienie wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Wykorzystałam do niego ziemniaki z obiadu. Dodałam ugotowany szpinak i biały ser. Może być ser feta, albo zwykły twaróg. U mnie dzisiaj ser typu ricotta zwany chyba serkiem włoskim. Zwykle zjadam taki serek jak deser, ale ten mimo długiej daty ważności był już lekko kwaśny. I nadawał się już tylko do pierogów. Do ciasta drożdżowego dodałam trochę więcej cukru i to zestawienie słodkiej drożdżówki i wytrawnego nadzienia najbardziej nam posmakowało. Oczywiście możesz dać trochę mniej cukru.

O ile przygotowanie ciasta i nadzienia jest banalnie proste, to lepienie szpinakowych zawijańców jest sprawą dość klejącą. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Następnie każde kółko nacinamy 4- 5 razy. Drożdżowe ciasto najlepiej jest nacinać radełkiem lub ostrym nożykiem. I trzeba to robić dość szybko, zdecydowym ruchem. Inaczej zamiast prostych linii wyjdzie harmonijka. Z nadzienia formujemy wałeczek i kładziemy na środek. I teraz zwijamy, aby powstał dekoracyjny zawijaniec. Najpierw z jednej strony do połowy, i z drugiej. Wyjdzie wtedy coś w rodzaju dekoracyjnej muszelki. Jak sami widzicie u mnie są to dość różne formy. A jeśli nie masz ochoty na zawijanie, zawsze można zlepić tradycyjne pierożki lub bułki. Na koniec smarujemy zawijańce rozbełtanym żołtkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką lub makiem. Zapraszam!

przepisy-ze-szpinakiem

Zawijańce ze szpinakiem:

Składniki:

na ciasto:

1 szklanka letniego mleka

25 g drożdży

2- 3 łyżki cukru( mona dac tylko 1 łyzke)

0,5 szklanki oleju

2 jajka

4 szklanki mąki


Nadzienie:

2- 3 gotowanych ziemniaków

200 g gotowanego szpinaku

1 mała cebula

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

100 g sera białego, feta

papryka, pieprz ziołowy, sól

dodatkowo:

1 żółtko

1- 2 łyżki mleka

sezam

mąka do podsypania


Wykonanie:

1. Mleko wlać do miski. Wkruszyć drożdże i wsypać 2 łyżki cukru. Nakryć i zostawić na 15- 20 minut, aż zaczyn ruszy. Następnie wlać olej, dodać dwa jajka i stopniowo dodawać mąkę. Wyrobić ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Przygotować nadzienie: ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Ser rozdrobnić widelcem. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystko włożyć do miski. Dodać ugotowany szpinak i doprawić do smaku.

3. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką wycisnąć kółka. Każde kółko naciąć 4- 5 razy ostrym nożem lub radełkiem. Z nadzienia formować wałeczek i kłaść na ciasto. Zwijać do połowy z każdej strony: jak na zdjęciach.

4. Drożdżowe zawijańce kłaść na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko rozbełtać z mlekiem i posmarować po wierzchu. Posypać sezamem i zostawić na pół godziny. Piec na złoto w nagrzanym piekarniku przez 25- 30 minut w temperaturze 190 stopni. 

nadzienie-ze-szpinaku-sera-i-ziemniakow


przepis-na-drozdzowe-ze-szpinakiem

drozdzowe-bulki-ze-szpinakiem

szpinakowe-zawijance

przepis-na-szpinakowe-drozdzowki

drozdzowki-szpinakowe-przepis

ciasto-drozdzowe-z-nadzieniem

smaczne-bulki-wytrawne-przepis

przepis-na-szpinakowe-z-sezamem

I jeśli pogoda jest ci straszna i nie chcesz wyjść z domu, po piątym takim kuszącym zawijańcu pada decyzja: wychodzę, inaczej zjem wszystkie naraz!

Miłego świętowania :)

Edyta

4 lis 2020

Jesienna tarta orzechowa z jabłkami

 

jesienna-tarta-orzechowa-z-jabłkami

Wspaniała, jesienna tarta orzechowa z jabłkami to ciasto z tegorocznymi darami z naszego ogrodu. Przepyszne, soczyste jabłka, które po upieczeniu wprost rozpływają się w ustach. Aromatyczne orzechy włoskie i delikatne kruche ciasto to połączenie idealne. Także wizualnie tarta zachwyci każdego gościa. Z kawałeczków kruchego ciasta, które zostało po wyłożeniu formy zrobiłam malutkie listki. A potem nożem nacięłam liściowy wzorek. Próbowałam też nacinać listki nożyczkami, tak jak przy drożdżowych bułeczkach tutaj. Spróbuj jak ci najlepiej wyjdzie. Oczywiście możesz kupić też małe foremki listki, albo stempelki. A może spodobaja ci się kuleczki z ciasta? Po upieczeniu każdy chciał dostać właśnie taki kawałek z pieczonymi kulkami :)

Przepis na tartę znalazłam na cudownym blogu Tante Malis Gartenblogz mnóstwem pomysłów na dekoracje, pięknych zdjęć z ogrodu, ciekawych przepisów. Prawdziwa perełka, którą warto odkryć. Bardzo podziwiam tę kreatywność i pracowitość. Blog jest po niemiecku, więc jest okazja na podszlifowanie języka. A jeśli macie jakieś pytania, jako germanistka zawsze i chętnie służę pomocą. A na osłodę zapraszam na pyszne ciasto!

tarta-z-polowkami-jablek


Jesienna tarta orzechowa z jabłkami:

Składniki:

na ciasto:

80 g cukru 

160 zimnego masła

szczypta soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajko

250 g mąki

1-2 łyżki lodowatej wody

trochę mąki do podsypania

tłuszcz do foremki

nadzienie:

2 jabłka+ 6 jablek średniej wielkości

3 jajka

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego

szczypta cynamonu

sok z 1 cytryny

250 g mielonych orzechów włoskich( u mnie drobno siekane)

można dodać łyżkę skrobi kukurydzianej


Wykonanie:

1. Masło zagnieść z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać jajko, mąkę i zimną wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę z ciasta, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na godzinę.

2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę posmarować masłem lub spryskac tłuszczem w sprayu. Ciastem wyłożyć formę i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Odstający brzeg odciąć, z niego zrobimy dekoracyjne listki. 

3. Nadzienie: jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać cynamon i mielone orzechy. Dwa jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do nadzienia. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i nadzienie mokre, można dosypać łyżkę skrobi.

Sześć jabłek średniej wielkości obrać. Przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Ponacinać na kształt wachlarza i skropić sokiem z cytryny. 

4. Nadzienie wyłożyć na kruche ciasto. Nastepnie położyć nacięte połówki jabłek: jedną na środek, pozostałe wokól. Z resztek ciasta wyciąć małe listki i zrobić kulki. Udekorować według uznania.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia jabłka można posmarować marmoladą.

przepis-na-ciasto-orzechowo-jableczne

tarta-z-jablkami-i-orzechami

przepis-z-jablkami-i-orzechami

 

kruche-ciasto-z-jablkami-i-orzechami

Jeśli zasmakowaliście w ciastach orzechowo-jabłkowych gorąco polecam przepis na szarlotke. Dość skromnie wygladajace ciasto jest niesamowicie smaczne. Koniecznie trzeba je upiec.

Wasza Edyta

24 paź 2020

Drożdżowe paluchy z Chorwacji. Sekretny składnik!

drozdzowe-paluchy-z-chorwacji-sekretny-skladnik

Drożdżowe paluchy z Chorwacji są bardzo puchate i mięciutkie. A sekretem jest składnik, który zupełnie mnie zaskoczył. Przepisem podzieliła się moja koleżanka Azra, której mama i babcia pieką drożdżówki w ten sposób. Jako dziecko towarzyszyłam mamie w kuchni i obowiązkowo podkradałam surowe ciasto. I byłam pewna, że drożdżowe niczym mnie nie zaskoczy. A tutaj okazuje się, że przepisy na ciasto drożdżowe przekazywane z matki na córkę na terenie byłej Jugosławii kryją w sobie mały sekrecik. Do ciasta dodaje się drożdże i... proszek do pieczenia. Ciasto rośnie wtedy bardzo dobrze, jest pulchne i miękkie. Nie wysycha nawet następnego dnia i pozostaje długo świeże.

Nie spodziewałam się, że ciasto aż tak dobrze wyrośnie. Użyłam największej, prostokątnej foremki, jaką miałam, a paluchy i tak się zrosły. Ale na tym polega cały ich urok. Odrywamy sobie bułeczkę i podjadamy. Pycha!

Bułeczki są z jabłkami, bo ostatnio wykorzystuję opady z własnego ogródka i piekę wszystko z jabłkami. Ale oczywiście możecie przygotować inne nadzienie. Z maku, marmolady, marcepanu, sera, wiśni lub innych owoców. Cudowne są paluchy z wiśniami. Mhhhhm!

Może kogos zaskoczy 21 g drożdży. Dlaczego taka dziwna ilość. Jest to połówka niemieckiej kostki drożdży. Cała kostka ma 42 g. Możecie dać 20 g, albo trochę więcej. Nie będziemy się kłócić o gramy. W przypadku ciasta drożdżowego nie jest to takie ważne. A dla mnie, to im bardziej pachnie drożdżami, tym smaczniej. A jeśli także jesteś fanem drożdży, bardzo gorąco polecam ozdrawiający napój. Idealny na poszarpane nerwy, brzydką cerę, włosy, paznokcie. I wzmacniający odporność. Kawałeczek drożdży( około 1 łyżki) zalewamy wrzątkiem. Przeważnie wlewam pół kubka wrzątku. Nakrywam spodkiem i zostawiam na chwilę i coś w tym czasie robię. Następnie dolewam mleka. Mieszam i wypijam. Czasami, jak nie mam chęci na mleko to wlewam cały kubek wrzątku. Zostawiam pod nakryciem i piję po kilkunastu minutach. Ważne jest tylko żeby drożdże zabić. Przeciwnie do ciasta drożdżowego, w którym muszą jeszcze rosnąć i trzeba uważać, żeby temperatura nie była za wysoka.

I nie uwierzycie jak rośnie poziom serotoniny i poprawia się nastrój!

przepis-na-drozdzowe-z-proszkiem

Drożdżowe paluchy z Chorwacji:

Składniki:

250 ml letniego mleka 

21 g drożdży( połówka niemieckiej kostki)

5 łyżek cukru

500 g mąki

1 paczuszka proszku do pieczenia( 5 łyżeczek)

1 jajko 

szczypta soli

1 cukier waniliowy

5 łyżek oleju

nadzienie:

4 jabłka

ewentualnie 1-2 łyżki soku z cytryny

2- 3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo: żółtko do posmarowania

1 łyżka mleka

płatki migdałowe


Wykonanie:

1. Do miski wsypać rozkruszone drożdże. Posypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem. Posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

2. Mąkę i proszek przesiać do rozczynu. Dodać jako i szczyptę soli. Wsypać cukier waniliowy i resztę cukru. Wlać olej. Ciasto wyrobić, aby odstawało od brzegu miski. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, żeby dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.

3. Jabłka pokroić w kostkę. Można pokropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Każdą rozpłaszczyć na posypanym mąką blacie. Nadziewać jabłkami i zlepiać brzegi. Formułować wałeczki i kłaść szwem do dołu na blachę wyłożoną papierem. Żółtko rozbełtać z łyżką mleka. Posmarować paluchy i posypać płatkami migdałowymi. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, żeby podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut na złoto.

przepis-na-ciasto-drozdzowe-z-proszkiem-do pieczenia



przepis-na-paluchy-drozdzowe

slodkie-paluchy-nadziewane-przepis



przepis-na-nadziewane-paluchy

drozdzowki-z-jablkami-najlepsze


Ciekawa jestem, czy słyszałaś/eś o drożdżowym cieście z proszkiem do pieczenia. Własnie dowiedziałam sie, że żona mojego wujecznego dziadka Piotra, kolejna Helenka w rodzinie, piekła drożdżówki w ten sposób. Czyli przepis był znany również w Polsce i to przed tylu laty. A ja o tym nie wiedziałam do dzisiaj. 

Pozdrawiam i trzymaj się ciepło. A przed snem wypij drożdżowy napój. Tak na wszelki wypadek :)

Edyta

Domowa Piekarnia

14 paź 2020

Bułeczki jesienne listki

buleczki-jesienne-listki

Dzisiaj zapraszam na bułeczki jesienne listki. Mięciutkie, puchate, cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Na deszczową pogodę i zły humor nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasto. A jeszcze takie wesołe kształty. Dekoracyjne bułeczki zrobimy bez dodatkowych foremek lub sprzętów kuchennych. Uwielbiam takie kreatywne przepisy. Nie wiem jak u Ciebie, ale moje szafki pękają w szwach od różnych gadżetów do pieczenia. I nie bardzo chcę coś jeszcze kupować. A przyrząd do dzisiejszych bułeczek każdy ma w domu. Wystarczą...nożyczki. I już można piec cudowne drożdżowe bułeczki. Zapraszam :)

drozdzowe-buleczki-listki

Bułeczki jesienne listki :

Składniki:

na 12 bułeczek( albo 24 małych)

200 ml mleka

21 g drożdży( pół niemieckiej kostki)

50 g cukru

500 g mąki

100 ml wody

4 łyżki oleju

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka cukru waniliowego


Nadzienie:

2- 3 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki cukru

1- 2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka rodzynek

dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżeczka mleka lub wody

trochę mąki do podsypania


Wykonanie:

1. Do letniego mleka wsypać rozkruszone drożdże. Dodać cukier i posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

2. Do rozczynu dodać letnią wodę, olej, jedno jajko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę i zagniatać ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od brzegu miski. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. 

3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Posypać cukrem i cynamonem i wymieszać.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałeczków i położyć na stolnicy podsypanej mąką. Każdy kawałek formować na owalny placuszek. Na środek położyć jabłka i placuszek skleić jak pieroga. Szwem do góry. 

5. Następnie skleić ze soba obie końcówki, tak aby powstał trójkąt. Trochę wyrównać i przypłaszczyć ręką. Nożyczkami naciąć dwa razy z obu stron, tak aby powstał dekoracyjny listek.

6. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Bułeczki położyć na foremkę. Żółtko rozbełtać z mlekiem lub woda i pędzelkiem posmarować bułeczki.

7. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu bułki można posypać cukrem pudrem.

drozdzowe-kieszonki-z-jablkami

jak-zrobic-listki-przepis

jak-upiec-listki-z-jablkami

przepis-na-listki-buleczki

drozdzowe-buleczki-liscie

najlepsze-bulki-na-drozdzach

slodkie-bulki-na-drozdzach

smaczne-bulki-drozdzowe-przepis

przepis-na-jesienne-liscie

przepis-na-bulki-liscie

bulki-smarujemy-zoltkiem

przepis-na-rumiane-bulki

najlepsze-bulki-liscie

drozdzowe-buleczki-z-nadzieniem

W taką pluchę lepiej zostać w domu i upiec coś dobrego.

Miłego dnia

Edyta

10 paź 2020

Jabłecznik babci Helenki


Milosc do kotow i dobrego jedzenia juz od najwczesniejszych lat ;)

Jabłecznik babci Helenki to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Kruchutkie, pyszne, wprost rozpływaj
ące się w ustach. Z prostych składników, bez wydziwiania i egzotycznych dodatków. Babcia piekła je bez cukru waniliowego i na margarynie. Ale jeśli lubicie, możecie zrobić kruche ciasto na masełku. I dodać pół łyżeczki cukru waniliowego. Gdy masa jabłeczna jest za rzadka, można dodać więcej bułki tartej lub kaszy manny. Moja mama wsypuje do gorących jabłek 1- 2 łyżeczki galaretki, ale to już trochę inny przepis. Jeśli zatęskniliście za dobrym ciastem z dawnych czasów- zapraszam!



Jabłecznik babci Helenki:


składniki:

4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia


250 g margaryny


3 jajka

szczypta soli


2 łyżki kwaśnej śmietany

1 szklanka cukru


masa jabłkowa:


2 kg jabłek np. szara reneta


3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki bułki tartej



dodatkowo:

mąka do podsypania


bułka tarta lub mielone orzechy do podsypania



Wykonanie:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę pokrojoną na kawałki i szybko posiekać nożem do otrzymania kruszonki. Dodać jajka, szczyptę soli, kwaśną śmietanę, cukier i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

2. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier według uznania, u mnie 3/4 szklanki. wsypać cynamon i bułkę tartą. 

3. Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 stopni. Foremkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy. Kruche ciasto najlatwiej jest rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku około 10 minut.

4. Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Wyłożyć jabłka i łopatką wyrównać powierznię. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim jabłka. Delikatnie nakłuć widelcem.

5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45- 60 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 







o mnie
Wlasnorecznie obcieta grzywka :)

Zrobiło się już deszczowo i jesiennie. Najwyższy czas żeby zrobić sobie dobrej herbatki i wyjąć albumy z dzieciństwa. I nie zapomnij ukroić ciasta.

Miłego dnia

Edyta