Cookies

19 mar 2021

Szybka babka serowa

niemiecka-szybka-babka-serowa

Bardzo szybka, serowa babka, mięciutka i pulchna. Idealna do kawy i herbatki, a dla szczególnych łasuchów świetna propozycja na śniadanie. Przepisów na babkę nie brakuje na blogu. Jeśli szukacie delikatnego ciasta, bardzo polecam babkę z serkiem philadelfia. Miłośnicy konkretnych smaków zachwycą się babką z makiem i ajerkoniakiem. A jeśli szukacie przepisu na babeczki do koszyczka, bardzo smaczne, lekko migdałowe maleństwa znajdziecie tutaj

A dzisiaj polecam pyszną serową babkę ze sprawdzonego przepisu niemieckich gospodyń domowych. Najlepsza z niemieckim twarogiem o 20% zawartości tłuszczu, takim kremowym w konsystencji. Pamiętam jak we wczesnej młodości przeglądałam niemieckie przepisy na ciasta. Sugerując się pięknymi zdjęciami marzyłam o tym, jak mogą smakować. Połowa składników była u nas wtedy niedostępna. 

Dzisiaj wszystko już jest, nawet niemiecki twaróg dostaniemy w każdym większym mieście, w aldiku. Jest bardzo neutralny w smaku i jeśli chcecie go podać na kolację, nie obejdzie się bez drobno krojonej cebulki, soli i pieprzu. Za to idealnie nadaje się do wielu wypieków typu twarogowe bułeczki, czy babki( przepisy na blogu). 

Serek wystarczy krótko rozmieszać kuchenną rózgą, tak aby nie było grudek. I dodać do masła utartego na puch. Przepis jest naprawdę banalnie prosty i taka pyszną babkę wyczarujemy w mgnieniu oka. Można dodać do niej skórką cytrynową lub pomarańczową, suchy mak lub owoce z kompotu. Albo zrobić tradycyjną babkę marmurkową z dodatkiem kakao. Składników nie trzeba za długo mieszać, żeby babka nie wyszła gumowata. Niemiecka babka z serem jest lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. 

przepis-na-serowa-babke

Szybka babka serowa:

Składniki:

na foremkę 20- 22 cm:

250 g masła

250 g cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

5 jajek

250 g serka homogenizowanego, kremowego lub twarogu 20%

270 g mąki

30 g skrobi kukurydzianej

1 proszek do pieczenia= 15 g

szczypta soli

2- 3 łyżki kakao

1- 2 łyżki mleka

tłuszcz do wysmarowania foremki

bułka tarta


Wykonanie:

1. Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło, cukier puder i cukier waniliowy włożyć do miski i utrzeć na puszystą masę. Jajka rozdzielić. Białka odstawić, a żółtka dodawać po jednym do utartej masy maślanej.

2. Niemiecki twaróg( lub kremowy serek) wymieszać w osobnej miseczce przy pomocy rózgi kuchennej i dodać do jajek z masłem.

3. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i ostrożnie dodać do masy, lekko wymieszać.

4. Dwie trzecie masy przełożyć do przygotowanej foremki. Do reszty ciasta wsypać kakao i wlać 2- 3 łyżki mleka. Wymieszać i przełożyć do foremki na jasne ciasto. Przy pomocy łyżki lub widelca zrobić wzorek.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 160 stopni, góra-dół. Najlepiej jest zrobić test wykałaczką. Wyjąć z piekarnika, ostudzić 10- 15 minut i wyjąć z foremki. Można posypać cukrem waniliowym.

ciasta-na-wielkanoc-babka
niemiecka-babka-twarogowa-przepis

babka-z-twarogiem-przepis


najlepsze-przepisy-na-babke

Jestem ciekawa, czy taka serowa babka tez Wam tak posmakuje jak mi :)

Pozdrawiam,

Edyta

Przepis pochodzi z bloga Bine kocht!

3 mar 2021

Pieczona owsianka z bananami

 
najlepsze-sniadania-pyszna-pieczona-owsianka-z-bananami

Pyszna, pieczona owsianka z bananami i czekoladowymi dropsami to idealny snack na czas postu. Wegańska, bez cukru, zdrowa i bardzo pożywna. Można podać ją już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, albo na dłuższy wiosenny spacer. Najlepiej smakuje świeżo z piekarnika. Pachnie wtedy mocno bananem i czekoladą. Chociaż źrodła podają, że spokojnie można ją mrozić, mi najlepiej smakowała świeżo upieczona. Rozmrożona zrobiła się dość treściwa i banan nie miał już takiego ładnego koloru i wyglądu. Możliwe, że to tylko moje osobiste zdanie, bo jeśli chodzi o wegańskie desery jestem zawsze bardzo sceptyczna. Wiem, że to są same dobre składniki, od czasu do czasu mogę zjeść i smakuje naprawdę dobrze. Ale ciągle jeszcze jest mi trudno zrezygnować z masła, jajek i cukru.

W pieczonej owsiance są 2 jajka. ale można je zastąpić siemieniem lnianym. Polecam złote siemię lniane. Jako zamiennik jajka sprawdzają się oba rodzaje, ale złote są bardziej neutralne w smaku niż brązowe. 

Na 1 jajko bierzemy łyżkę siemienia lnianego i 3 łyżki wody. Siemię mielimy w młynku do kawy lub przypraw, zalewamy wodą i zostawiamy aż wciągnie wodę, tak około 10 minut.

Na koniec posypujemy owsiankę czekoladowymi dropsami( czipsami) i dekorujemy plasterkami banana. Można też za każdym razem zmieniać jej smak za pomocą przypraw: kardamonu, gałki muszkatałowej. Można dodać ziarenka chia, dynie, słonecznik, rodzynki, różne orzechy i jagody. Lub jeśli macie alergię na orzechy, zupełnie z nich zrezygnować. 

A czym zastąpić migdałowy mus, czy inaczej migdałowe masło? Musem z orzechow laskowych, nerkowca albo zrobić go samemu zobacz tutaj. A w ostateczności pominąć. Jedno jest pewne, po takim sycącym śniadaniu, bez trudu wytrzymamy do następnego posiłku.


batoniki-owsiane-pieczone




Pieczona owsianka z bananami:

Składniki:

3 dojrzałe banany

250 ml mleka roslinnego

2 jajka oder 2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki miodu

3 łyżeczki musu migdałowego

2 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki oleju roślinnego

300 g płatków owsianych

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

2 łyżki daktyli

1 łyżka orzechów włoskich

1 łyżka żurawiny

3 łyżki czekoladowych dropsów( chipsy)



Wykonanie:

1. Dwa dojrzałe banany dobrze rozgnieść. Trzeci banan posłuży do dekoracji na wierzch.

2. Rozgniecione banany wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii, miodem, musem z migdałów i jajkami. 

3. Dodać 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego i 3 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać.

4. Na koniec wsypać suche składniki: płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli, posiekane daktyle, orzechy i żurawinę. Krótko wymieszać łopatką.

5. Foremkę do pieczenia 15 X 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem. Masę przełożyć do foremki. Udekorować na wierzchu plasterkami banana. Posypać czekoladowymi dropsami i lekko wcisnąć je w masę.

6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 przez 35- 40 minut. W zależności od piekarnika. Albo do momentu, aż zapiekanka pięknie się przyrumieni i nie będzie już miękka. Wyjąć z piekarnika, chwilę ochłodzić i pokroić na batoniki. 

przepis-na-owsiane-batoniki

bananowe-batoniki-owsiane

baked-oatmeal-przepis



weganskie-snacki-przepis

Dzisiaj taki jeszcze trochę zimowy deserek, a już niedługo spróbujemy zrzucić ten zimowy tłuszczyk. Jeśli zasmakowaliście w takich zdrowych batonikach, na blogu jest jeszcze kilka innych przepisów np. batoniki z suszonymi owocami.


Pozdrawiam prawie- wiosennie

Edyta

20 lut 2021

Warzywne krakersy z burakiem

 
przepis-na-warzywne-krakersy-z-burakiem

Warzywne krakersy z burakiem i marchewką są źródłem dobrej energii na cały dzień. Wyglądają jak małe batoniki muesli i nie mają w sobie odrobiny cukru. Aromatyczne i pikantnie doprawione są pyszną przekąską do pracy, na spacer lub filmowy wieczór przed telewizorem. Zastąpią niezdrowe chipsy i nie zrujnują naszej sylwetki. Pełne zdrowych ziarenek są zdrowym snackiem, który na czas postu z powodzeniem zastąpi ciastka i czekoladę.
 Szczególnie teraz na wiosnę, szukam zdrowych, wegańskich przepisów, żeby zrobić coś dobrego dla swojego organizmu. I zawsze chętnie dzielę się z Wami tym podzielę. Inspirację znalazłam na blogu Volker mampft, a oryginalny przepis pochodzi od Johanny z bowlsandbalance.de. Krakersy obficie posypałam sezamem i innymi grubo siekanymi ziarnami. Można też posypać je gruboziarnistą solą morską lub czarnuszką. Do masy dodałam więcej oliwy niż w przepisie poniżej, a trochę mniej oleju kokosowego. I solidnie przyprawiłam je do smaku wędzoną papryką, czosnkiem w proszku i suszonymi ziołami. Czas pieczenia należy dopasować do naszego piekarnika. Po 20 minutach warzywna masa była jeszcze surowa i musiałam przedłużyć czas pieczenia do 40 minut. Krakersy najlepiej smakują gdy są chrupiące. Dlatego warto jest je pokroić przed końcem pieczenia na małe batoniki i wstawić ponownie do piekarnika.

weganskie-batoniki-z-warzywami

Warzywne krakersy z burakiem:

Składniki:

1 marchewka

1 mały burak

50 g ziarenek słonecznika

30 g pestek z dynii

70 g płatków owsianych

1 łyżka tahini

2 łyżki koncentratu pomidorowego

5 łyżek oleju kokosowego( można zastąpić dobrą oliwą)

1 łyżeczka przypraw: papryka, chili, czosnek, rozmaryn, tymianek

łyżeczka sezamu oraz posiekanych ziaren* mój dodatek do posypania po wierzchu

sól i pieprz


Wykonanie:

1. Marchewkę i buraczek umyć i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce, można też wrzucić go do robota kuchennego, tak będzie szybciej i łatwiej. 

2. Słonecznik i pestki z dyni drobno posiekać, tak aby wyglądały prawie jak mąka.

3. Składniki wymieszać w misce i odstawić na pół godziny. Następnie rozwałkować cienko miedzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Posypać po wierzchu sezamem i posiekanymi ziarnami

4. Piec w temperaturze 170 stopni przez 15- 20 minut. Czas pieczenia zależy od pieca i grubości krakersów. Po upływie połowy czasu pieczenia foremkę wyjać z pieca i masę pokroić na kawałki. 

Wstawić ponownie do piekarnika i upiec na chrupiąco. Podawać z dowolnym dipem.

warzywne-muesli-z-burakiem

buraczana-przekaska-przepis

warzywny-krakers-z-burakiem

Bardzo jestem ciekawa, jak przypadła Ci do gustu taka warzywna przekąska i czy potrafisz zrezygnować z cukru? Dla mnie jest to bardzo trudne, ale mam nadzieję, że w tym roku spróbujemy razem i nam się uda. Zaprasza Cię już wkrótce, na kolejną zdrową przekaskę z bananem :)

Edyta

5 lut 2021

Szybkie bułeczki twarogowe

przepis-na-szybkie-buleczki-twarogowe

Szybkie bułeczki twarogowe są idealne na weekendowe śniadanie. Już sam zapach pieczonego pieczywa dodaje pozytywnej energii na cały dzień. A ten smak domowego pieczywa! Dzisiejszy przepis jest bardzo łatwy i szybki. Bułeczki są bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie. 
Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek. Aby bułeczki były podobnej wielkości, najlepiej jest podzielić zagniecione ciasto na pół. Potem znowu na pół i uformować po 2 bułeczki. Bułki w zależności od humoru, ozdabiam ziarenkami dyni, słonecznika, sezamu lub maku. Można też wziąć kminek, czarnuszkę, grubą sól. A w wersji na słodko: rodzynki lub kawałki czekolady. 
Przepis na twarogowe bułeczki jest niemiecki. I najlepiej smakują na niemieckim twarogu, który ma konsystencję podobną do sera w wiaderku. Gładką i kremową. Czasami nawet zbiera się w nim woda, którą trzeba odlać. Można też wziąć neutralny w smaku serek homogenizowany. Nie piekłam tych bułeczek na polskim twarogu. Ale pewnie też wyjdą. Trzeba będzie tylko dobrze rozgnieść widelcem biały ser. Tak, żeby nie było grudek w cieście.
Bułeczki piekę na mące pszennej, ale często zastepuje część mąki( około 50 gram) mąką orkiszową. 


niemieckie-buleczki-z-twarogiem

Szybkie bułeczki twarogowe:

na 6-8 sztuk

Składniki:

200 g twarogu 20% tluszczu

70 ml oleju słonecznikowego

1 jajko

0, 5 łyżeczki soli

350 g mąki

1 proszek do pieczenia= 15g

ziarna: sezam, mak, dynia


Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Twaróg przełożyć do miski. Wlać olej. Wbić jajko i wsypać sól.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do sera. Zagnieść szybko na gładkie ciasto.

4. Formować okrągłe bułeczki i kłaść na foremkę. Posypywać sezamem, makiem i ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut na złoto.

niemiecki-przepis-bulki-z-twarogiem

Kolejny przepis na pyszne bułki na proszku tutaj :)

Miłego weekendu!

Edyta





Domowa Piekarnia

28 sty 2021

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe

przepis-na-vanilice-serbskie-ciasteczka-waniliowe

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe przełożone dżemem i obficie posypane cukrem pudrem. Popularne szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Świetnie nadają się też do kawy lub herbaty przez cały rok. Ciasteczka przekłada się gęstym dżemem morelowym lub śliwkowym. A w niektórych przepisach do dżemu dodatkowo dodaje się siekane orzechy. I obtacza w dużej ilości cukru pudru. Często z dodatkiem cukru waniliowego. Vanilice warto jest przygotować wcześniej, bo po 1- 2 dniach robią się wyjątkowo miękkie i smakują jeszcze lepiej. 

Vanilice to zdrobnienie i oznacza małe ciasteczka waniliowe. Chociaż mi bardziej pasowała by tu nazwa wanilki, bo wanilice brzmi jakoś tak potężnie. I niezbyt pasuje do takich kruchych maleństw. Ale to pewnie już w innym języku :)

serbskie-ciasteczka-waniliowe-przepis

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe:

Składniki:

250 g margaryny lub masła o temperaturze pokojowej

150 g cukru

3 łyżki cukru waniliowego

1 jajko

szczypta soli

startej skórki z cytryny według upodobania 

sok z połowy cytryny

500 g mąki

100 g siekanych orzechów

100 g gęstego dżemu śliwkowego lub morelowego

100 g cukru pudru

ewentualnie cukier waniliowy

Wykonanie:

1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i szczyptę soli. Wymieszać i dodać skórkę cytrynową według upodobania. Stopniowo wlać sok z cytryny i wymieszać. Zagnieść ciasto stopniowo dodając przesianą mąkę. Ciasto podzielić na 2- 3 części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

2. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 5 mm. Wycinać kieliszkiem lub foremką małe kółka. Podobnie postępować z resztą ciasta.

3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dwie foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Vanilice piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10- 12 minut. Brzegi ciastek mają się lekko zezłocić, ale ciastka nie powinny być za ciemne.

4. Ciasteczka wyjąć z pieca. Dżem wymieszać z siekanymi orzechami. Ciastka przełożyć dżemem i dobrze docisnąć. Następnie dobrze obtoczyć w cukrze pudrze. Do cukru pudru można dodać cukier waniliowy.

ciasteczka-z-marmolada-w cukrze-pudrze

ciastka-w-cukrze-pudrze

serbskie-przepisy-na-ciasteczka

Życzę Wam dużo śniegu i prawdziwej zimy w tych ostatnich dniach stycznia

Edyta

20 sty 2021

Serbska strucla z makiem

serbska-strucla-z-makiem-domowe-ciasto-francuskie

Ostatnio na moim niemieckim blogu wzięłam udział w akcji dla blogerów,, Kulinarna podróż po świecie“ . Uczestnicy co miesiąc odwiedzają inny kraj i przedstawiają regionalne przepisy. W wirtualną podróż ruszyłam z serbską struclą z makiem na domowym cieście francuskim. Chrupiącym, listkowym, wprost rozpływającym się w ustach. Ciasto francuskie wyszło zupełnie inne, niż sklepowe. I przyznam się, że takiego smaku jeszcze nie znałam. Może dlatego, że ciasto nie musi leżakować w lodówce. Jak podają wszystkie znane przepisy. Zakładam, że jest to ciasto francuskie, bo warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masełka. A po upieczeniu wychodzą specyficzne cienkie listki. Przynajmniej na rumianym wierzchu :)

Serbska strucla jest przepyszna. A rośnie jak oszalała. No i ten pasiasty wzorek, który zachwycił wszystkich. Taka wesoła strucla na pewno jeszcze u nas zagości.

Bardzo polecam ten serbski przepis, mimo iż należy raczej do ciast pracochłonnych. Nie jest jednak trudne. Jak już wspomniałam, warstwy ciasta przekładamy masłem. Następnie całość rozwałkowujemy jak najcieniej. I gotowe. Teraz tylko wystarczy pokroić placek na paski o wymiarach naszej foremki. Przełożyć makiem i upiec na złoto. Pokroić na plastry i cieszyć oko ,, makową zebrą“. Prijatno, czyli Smacznego po serbsku! 

makowiec-w-paski-przepis

Serbski strudel z makiem:

na 2 ciasta

składniki:

20 g świeżych drożdzy

2 łyżki cukru

300 ml ciepłego mleka

700 g mąki

100 ml wody ciepłej

150 g oleju 

0, 5 łyżeczki soli

dodatkowo:

mąka

olej

nadzienie:

400 g mielonego maku

2 łyżki cukru waniliowego

100 g cukru

200 ml gorącego mleka

ewentualnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny

dodatkowo:

250 g margaryna/ masła

1 jajko 


Wykonanie:

1. Drożdże rozkruszyć do miski. Wsypać 2 łyżki cukru. Zalać cieplym mlekiem i lekko posypać mąką. Nakryć ściereczką na 10- 15 minut, aż rozczyn ruszy.

2. Do drożdży wlać ciepłą wodę i olej. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 20 małych kulek. Każdą kulkę lekko posmarować olejem. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.

3. Nadzienie makowe: Mielony mak wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostygnięcia.

4. Domowe ciasto francuskie: na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować pierwsza kulkę na wielkość talerza. Na grubej tarce zetrzeć masło i posypać wiórkami po placku. Rozwałkować drugą kulkę i nakryć pierwszy placek. Lekko docisnąć. Znowu posypać wiórkami masła. I tak postępować z kolejnymi plackami. Zostawić na 10 minut.

5. Ciasto rozwałkować tak cienko jak to możliwe. Pokroić na paski najlepiej na wymiar foremki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno położyć pierwszy pasek ciasta. Posmarować masą makową i nakryć kolejnym paskiem. Czynność powtórzyć. Na foremkę położyć 5- 6 pasków ciasta. Ostatni pasek nie smarujemy makiem, tylko nacinamy ostrym nożem np. na krzyżyk. Tak, aby podczas pieczenia z ciasta wyszło powietrze.

6. Jajko rozbełtać widelcem i posmarować strudel po wierzchu. Zostawić na pół godziny.

7. Strudel wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoto przez około godziny. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić z wierzchu nakryć papierem do pieczenia.

domowe-ciasto-francuskie-na-strucle

strucla-na-ciescie-francuskim-przepis

drozdzowe-ciasto-z-makiem

najlepsza-strucla-z-makiem

pyszne-ciasto-z-makiem
drozowe-w-paski-przepis

najlepsze-ciasta-z-makiem

Przepis pochodzi z cudownego bloga Serbskie przepisy.

Polecam,

Edyta

16 sty 2021

Ciasto w dziurki

ciasto-w-dziurki-z-dzemem

Przyznam się, że ciasto z dziurkami kompletnie mnie zaskoczyło. Jest bardzo smaczne, nie za wysokie i wygląda wesoło. Smakiem przypomina wypieki, które dostaniemy na urlopie w Egipcie lub Tunezji. Pokrojone na kwadraciki śmiało udaje małe ciasteczka. Nie potrafię jednak powiedzieć, jakie to jest ciasto. Z reguły gryziesz kawałek i mówisz: o, jaki lekki biszkopcik. Albo: o kruche ciasto. Pyszne, na masełku!

A tutaj siedzę i łamię sobie głowę. Już chciałam zacząć tradycyjnie: zapraszam na ciasto w dziurki z dżemem i kruchym spodem. Kruchym spodem? Coś mi tu nie pasuje. To ciasto jest inne od tradycyjnych przepisów. Przede wszystkim jest na oleju. Z dodatkiem soku pomarańczowego. Składniki mieszamy krótko przy pomocy rózgi kuchennej. Ciasta nie trzymamy w lodówce. Nie jest to więc ciasto kruche, ani też ucierane. Bardzo zabawnie wyglądają wgłębienia wypełnione marmoladą. Robimy je dołem kieliszka. Trzeba go trochę posypać mąką i lekko dociskać do ciasta. Może się zdarzyć, że ciasto przyklei się do kieliszka, a w cieście na foremce zrobi się dziurka. Wtedy trzeba ostrożnie odlepić je od kieliszka i zakleić dziurkę. Po upieczeniu wszystko się wyrówna, a ciasto posypiemy cukrem pudrem. 

Dżem wybieramy o dowolnym smaku. Polecam dżem morelowy. Kilka łyżek dżemu podgrzewamy w garnuszku i łyżeczką wlewamy do dziurek. Nie trzeba rękawa cukierniczego, ani żadnych sztuczek. Jest to z jednych łatwiejszych zadań przy pieczeniu ciasta. A piękny kolor dżemu wprawi każdego w dobry humor. Dziurki wygladają jak małe pomarańczowe słoneczka. Gorące słońce nad Saharą... można pomarzyć.
Ciasto z dziurkami musi się trochę przegryźć i następnego dnia jest bardziej miękkie i smaczniejsze. A więc jak, masz chęć na krótki urlop w styczniu? Próbujemy kawałeczek ciasta z zamykamy oczy, żeby nie widzieć tych nawałów śniegu. Mhhhhm...prawie jak na urlopie w Egipcie :)

przepis-na-ciasto-z-dzemem

Ciasto z dziurkami:

Składniki:

1 jajko

szczypta soli

60 g cukru

1 cukier waniliowy ( najlepiej domowy)

ewentualnie 0, 5 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej

60 ml soku pomarańczowego

80 ml oleju

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

trochę mąki

kieliszek

cukier puder do posypania

3- 4 łyżki dżemu np. morelowy, pomarańczowy, brzoskwiniowy

Wykonanie:

1. Jedno jajko, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy umieścić w misce. Krótko zamieszać rózgą kuchenną. Można dodać świeżo startą skórkę z pomarańczy.

2. Wlać sok z pomarańczy, zamieszać. Następnie wlać olej i krótko zamieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w dwóch porcjach. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Zagnieść na kulę. Ciasto wyjdzie trochę klejące, ale tak ma być.

3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko spłaszczyć i położyć na środek formy. Następnie dłonią osypaną mąką lekko przygnieść ciasto do dna formy i równomiernie rozprowadzić.

4. Dół kieliszka lekko oprószyć mąką. Dociskając do ciasta, robić małe wgłębienia. Uwaga: nie mają to być dziurki na wylot. 

5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Dżem podgrzać przez chwilę w garnuszku, aż zrobi się płynny( dosłownie parę minut). Nakładać przy pomocy łyżeczki do dziurek. Ciasto pokroić na kwadraty. Ewentualnie polać roztopioną czekoladą. Smacznego!

jak-zrobic-ciasto-z-dziurkami-przepis
szybkie-ciasto-do-kawy

przepisy-na-szybkie-ciasta-z-dzemem

ciasto-z-oczkiem-z-marmolady

Życzę Ci dużo radości w zaśnieżonym styczniu. Taka okazja nie prędko się powtórzy.

Enjoy :)

Edyta