Cookies

23 paź 2015

Tort z wiśniami Czarnego Lasu


Witajcie, dzisiaj przepis na czekoladowy tort z wiśniami z Czarnego Lasu czyli Schwarzwälder Kirschtorte. Tradycyjny Schwarzwälder to mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z wiśniami i mocno nasączony likierem wiśniowym. Pieczony w okrągłej formie, ozdobiony wiórkami z czekolady i kandyzowaną wisienką. Przypuszczam, że jest to najbardziej znany tort w Niemczech. Dlaczego nazwa tort z Czarnego Lasu? Są różne teorie. Ciemna czekolada na wierzchu tortu może kojarzyć się z Czarnym Lasem. Być może nazwa pochodzi od wiśniówki, produkowanej właśnie w tym regionie. Najbardziej spodobało mi się porównanie tortu do ludowego stroju ze Schwarzwaldu. Ciemna, tarta czekolada ma przypominać czarną sukienkę, bita śmietana białą bluzkę niezamężnej dziewczyny, a kandyzowane wisienki czerwone pompony na kapeluszu. Jestem ciekawa, która wersja najbardziej przypadła Wam do gustu? :-)  Mój dzisiejszy torcik jest najbardziej uproszczoną wersja tortu szwarcwaldzkiego, nie ma w nim alkoholu, jest szybki do zrobienia i bardzo smaczny. Gorąco polecam :-)

Tort z wiśniami Czarnego Lasu:

Ciasto:
3 jaja
90 g cukru
70 g mąki
20 g kakao

Masa:
350 g wiśni świeżych lub odsączonych z kompotu
7 płatków żelatyny
cukier waniliowy
600 g jogurtu naturalnego
sok z cytryny
150 g cukru
300 g śmietany 30 procentowej

do dekoracji:
kandyzowane wiśnie
2 łyżki tartej czekolady
listki mięty

1. Jajka utrzeć z cukrem na pianę. Mąkę i kakao przesiać, dodać do jaj, wymieszać. Foremkę ( o wymiarach 32 na 24 ) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozsmarować w foremce. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ( termoobieg 160 stopni ) około 20 minut.
2. Żelatynę namoczyć. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym. Wyciśniętą żelatynę rozpuścić i dodać do jogurtu. Dodać 200 g śmietany.
3. Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nałożyć krem jogurtowy i świeżych lub odsączone z kompotu wiśnie. Ciasto odstawić do zimnego aż zastygnie.
4. Ubić pozostałe 100 g śmietany, rozsmarować na cieście, posypać tartą czekoladą. Pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek ozdobić kleksem bitej smietany, w środek włożyć wisienkę. Smacznego :-)





Ps. Pokażę Wam jeszcze foremki serduszka, które udało mi się zdobyć na targu staroci. Bardzo kojarzą mi się ze Schwarzwaldem. Jeszcze nie wiem, co z nimi zrobię, ale musiałam je mieć :-)




Edyta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz