Zapraszam na przepyszne quiche z nadzieniem warzywnym. Możecie użyć tutaj wszystkiego co lubicie. Dzisiejsze quiche są z groszkiem, marchewką, kukurydzą, białym szparagiem, różyczką z surowej szynki, orzeszkami piniowymi, szalotką, czerwoną cebulą. ( Jeśli nie jecie mięsa, szynkę pomijamy). Polane delikatnym sosem serowo-jajecznym wprost rozpływają się na języku. W przepisie podaje ser parmezan, ale możecie użyć dowolnego sera, który akurat macie w lodówce. U mnie byla to zwykła kanapkowa gouda. Ponieważ miałam tylko 6 foremek na quiche, pozostałe ciasto upiekłam w zwykłej formie na muffiny. To rozwiązanie jest genialne. Quiche wyszły bardzo apetyczne, takie na dwa gryzy. Zrolowana szynka i krążki cebuli utworzyły floralne wzory jak na obrazach starych mistrzów i nie wiadomo już, czy jeść, czy się zachwycać...Gorąco zapraszam :-)
Przepis na 12 foremek do quiche z wyjmowanym dnem o średnicy 10 cm ( albo na 6 foremek i 10 muffinow :-))
Mini Quiche z warzywami:
ciasto:
250 g mąki50 g sera parmezan
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
180 g zimnego masła
nadzienie:
150 g śmietanki kremówki 30 procent ( lub creme fraiche, lub kwaśnej+ słodkiej śmietany)50 g sera parmezan
2 jaja
sól, pieprz, dowolne zioła
100 g surowej szynki
ok.300 g mrożonki warzywnej np. marchewka, groszek, kukurydza
białe szparagi w sloiczku 200- gramowym
40 g orzeszków piniowych
1 czerwona cebula
1 szalotka
tłuszcz do foremek
1. Ser ucieramy na tarce.Zagniatamy mąkę, ser, sól, 3 łyżki zimnej wody i zimne masło w kawałeczkach. Ciasto zawijamy w folię, wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
2. Śmietanę, ser, jajka, sól, pieprz, zioła mieszamy. Mieszankę warzywną wsypujemy do garnka z gotujacą się wodą, chwile gotujemy, odcedzamy i chłodzimy. Cebulę kroimy w krążki, szparagi odcedzamy, kroimy na 3 kawałki.
Plasterki szynki kroimy wzdłuż i zwijamy w rulon. W ten sposob powstaną dekoracyjne różyczki, które postawimy na środku quichy.
3. Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni ( termoobieg na 170). Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, można podsypać mąką. Wykrajamy 12 okregów wielkości foremki i wkładamy do natłuszczonych foremek. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
4. Quiche wyjmujemy z pieca i napełniamy warzywami. W środek wstawiamy róże z szynki, dodajemy krążki cebuli, posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem jajeczno-serowym. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Życzę smacznego :-)
I jeszcze zdjęcia quiche z foremki muffinkowej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz