Przepyszna sałatka z kaszy kuskus z kolorowymi warzywami i rodzynkami. Pierwszy raz jadłam ją na urlopie na Teneryfie i już na zawsze bedzie kojarzyć mi się z tą wyspą...Gdy za oknami jest ciemno i ponuro tak jak dzisiaj, przyrządzam taką egzotyczną sałatkę i przenoszę się myślami nad rozgniewany, bijący falami Atlantyk, który nie pozwalał na kąpiel i brutalnie wyrzucał mnie na brzeg. Przypomniam sobie trudy marszruty z Maski do Santiago del Teide i przepiękne widoki...Tak niewiele trzeba, żeby poczuć się bardzo szcześliwą ...:-)
Sałatka z kuskusem:
250 g kaszy kuskus
250 g rosołku warzywnego
50 g rodzynek
150 ml oliwy z oliwek
30 g pietruszki
20 g bazylii
20 g mięty
3 lyżki orzeszków piniowych
3 cebulki dymki
1 żółta, 1 zielona i 1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 szalotki
sól, pieprz, dowolne przyprawy do smaku
sok z jednej cytryny
1 łyżka oliwy do smażenia
1. Rodzynki namoczyć. Zagotować rosołek i zalać nim kuskus, przykryć i odstawić do napęcznienia na około godzinę. Po tym czasie dodać około 2 łyżek oliwy. Pietruszkę, mietę i bazylię drobno pokroić, zalać reszta oliwy i utrzeć najlepiej mikserem na pastę.
2. Cebulkę dymkę, paprykę, cebulę i czosnek pokroić, poddusić na łyżce oliwy, doprawić do smaku.
3. Rodzynki odcedzić, dodać do kaszy kuskus. Dodać warzywa i ziołową pastę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, ewentualnie oliwą. Życzę smacznego!
Wspomnienia z wędrówki w okolicach Maski:
Dziękuje za przywołanie wspomnień z maski😀A sałatka pięknie wyglada tyle kolorów ma w sobie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam sałatki z kuskusem :)
OdpowiedzUsuń