Ciasto ze śmietaną i malinami. Edyta Guhl. |
Zimne,
zamglone poranki, zapach palonego bukowego drewna, coraz więcej
liści pod drzewem. Jesień wkracza szybkimi krokami do Eifel,
chociaż tak bardzo chciałoby się zatrzymać lato. Podaję
popołudniową kawę w ogródku, żeby złapać ostatnie promienie
slońca. Piekę ciasto z malinami, pyszne, pachnące, na koniec lata.
Nikt nie zwraca uwagi na to, że maliny są z zamrażalnika. Jest
prawie jak na wakacjach.
Ciasto ze śmietaną i malinami „ Zatrzymać lato” :
Składniki:
Ciasto:
200
g zimnego masła
200
g mąki
50
g mąki ziemniaczanej
50
g cukru lub cukru pudru
4
żółtka
szczypta
soli
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
250
g gęstej kwaśnej śmietany 24%( Schmand)
150
g cukru pudru
2
jaja
200
g mrożonych malin
masło
do formy
Przygotowanie:
1.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Masło kroimy w drobną
kosteczkę, obie mąki i proszek przesiewamy do miski, dodajemy
masło, sól, cukier i żółtka. Zagniatamy wszystko, formujemy
kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na
godzinę.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na powierzchni posypanej mąką. Tortownicę o
średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ciasto przenosimy na tortownicę i
formujemy brzeżek, będzie potrzebny, ponieważ nadzienie jest dość
płynne.
3.
Nadzienie: śmietanę mieszamy lekko z cukrem pudrem, dodajemy jajka,
delikatnie mieszamy. Dodajemy maliny i wszystko ostrożnie wylewamy
na ciasto w tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w
temperaturze 160 stopni około 40 minut. Smacznego :-)
*
I teraz przyznam się do pewnego eksperymentu, bo pewnie znacie
dewizę, że jak jest dobrze, to chce się jeszcze lepiej. Gotowe
ciasto ma przepiekną, gładką, żółtą masę na powierzchni, a
tutaj na zdjęciach widać pierzaste chmurki. Skad się wzięły?
Otoż postanowiłam ulepszyć przepis, ubiłam 2 białka( bo 2
pozostałe do czegoś użyłam) i rozprowadziłam po wierzchu ciasta.
I wszyscy zgodnie stwierdzili, że tradycyjny przepis jest...dużo
lepszy. Dobra rada: białka zostawmy na bezy. Serdecznie pozdrawiam.
Edyta
Ciasto z malinami. |
Ciasto,, Zatrzymać lato“. |
Smaczne ciasto z malinami. |
Zamiast malin: truskawki, czeresnie... |
Kruche ciasto z malinami. |
Schmand- gęsta śmietana. |
Wygląda pysznie :) W Coop Bucine niedaleko mnie są mrożone owoce lasu, jak myślisz nadadzą się? Zamiast samych malin. Bo tu nie ma, a nie będę jeździć do Florencji za malinami, a le przyznaję, że chciałabym mieć tyle czasu, aby móc tam pojechać z powodu braku jakiegoś wyrafinowanego produktu :)
OdpowiedzUsuńSalutuję, ciaoooo :)
Pewnie, ze sie nadadza, albo mozesz zrobic bez owocow. To nadzienie z gestej, kwasnej smietany, takiej co to lyzka w niej staje, wymieszanej z cukrem i jajkami jest bardzo smaczne. Mozna dodac truskawki( wiem, wiem nie sezon), wiorka czekoladowe, wanilie. Jest bardzo smaczne. Pozdrawiam slonecznie- jesiennie :-)
Usuńowoce muszą być! uwielbiam ciasta owocowe, mniaaaam! Tu w Toskanii nie wiedzą co to kwaśna śmietana - jest tylko słodka - muszę się ratować mascarpone zmieszanym z jogurtem albo Philadelphią, ale coś wymyślę, ciao :)
Usuń