Meksykańska
zupa z kukurydzy należy do moich ulubionych zup. Dziwi mnie, że nie
jest jeszcze popularna, chociaż jest taka smaczna. A sam przepis na
zupę z kukurydzy bardzo łatwy. Znacie takie momenty kiedy trzeba
coś ugotować, a szafki świecą pustkami. Do sklepu nie chce się
wychodzić, bo tyle z tym roboty, a tu jeszcze koleżanka prawie
dzwoni do drzwi. Aromatyczna zupa z kukurydzy może uratować nam
wtedy życie. Wystarczy puszka kukurydzy, czosnek, cebula, może
jakiś nadwiędły ziemniak i jeszcze kilka dodatków i zupa gotowa.
Bardzo, bardzo polecam. Jest przepyszna. W przepisie podaję
składniki na 4 osoby, oczywiście można je odpowiednio zredukować.
Meksykańska zupa z kukurydzy:
Składniki:
na
4 osoby
2
puszki kukurydzy
2
łyżki masla
2
ząbki czosnku
1
cebula
pół
ostrej papryczki
2
ziemniaki średniej wielkości
800
ml wywaru warzywnego
100
g kwaśnej śmietany
sól,
pieprz, kminek rzymski
łyżeczka
czerwonej pasty curry albo 0,5 łyżeczki curry
Wykonanie:
1.
Kukurydzę odsączyć na sitku. Masło wrzucić do garnka, rozpuścić, wsypać kukurydzę
i posmażyć 6-10 minut bez mieszania. Zamieszać i podsmażyć
jeszcze ok. 5 minut. Nie szkodzi jeśli wszystko bardzo się
zrumieni.
2.
Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę pokroić.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, ziemniaki i papryczkę
dodać do kukurydzy, chwilę poddusić ok. 3- 10 minut , na koniec dodać
czosnek.
3.
Wlać wywar warzywny i pogotować wszystko ok. 10 minut. Odstawić na
chwilę do ostygnięcia, a następnie zmiksować. Często miksuję
zupę bardzo krotko i odlewam trochę do miski, a następnie miksuję
resztę do kremowej konsystencji. Lubię gdy w zmiksowanej zupie
wyczuwalne są kawałeczki warzyw. Oczywiście zupę można
zmiksować w całości. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę,
przyprawy. Można dodać pastę curry i wszysto zamieszać. Jeśli
ktoś lubi, zupę można doprawić do smaku sokiem z połowy świeżej
limonki. Smacznego.
Wasza Edyta
Wasza Edyta
Trochę ostra, ale wszystkim smakowało. :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, moja ulubiona zupka :)
Usuń