Cookies

17 sty 2019

Meksykańska zupa z kukurydzy


Meksykańska zupa z kukurydzy należy do moich ulubionych zup. Dziwi mnie, że nie jest jeszcze popularna, chociaż jest taka smaczna. A sam przepis na zupę z kukurydzy bardzo łatwy. Znacie takie momenty kiedy trzeba coś ugotować, a szafki świecą pustkami. Do sklepu nie chce się wychodzić, bo tyle z tym roboty, a tu jeszcze koleżanka prawie dzwoni do drzwi. Aromatyczna zupa z kukurydzy może uratować nam wtedy życie. Wystarczy puszka kukurydzy, czosnek, cebula, może jakiś nadwiędły ziemniak i jeszcze kilka dodatków i zupa gotowa. Bardzo, bardzo polecam. Jest przepyszna. W przepisie podaję składniki na 4 osoby, oczywiście można je odpowiednio zredukować.



Meksykańska zupa z kukurydzy:


Składniki:

na 4 osoby

2 puszki kukurydzy
2 łyżki masla
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół ostrej papryczki
2 ziemniaki średniej wielkości
800 ml wywaru warzywnego
100 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz, kminek rzymski
łyżeczka czerwonej pasty curry albo 0,5 łyżeczki curry


Wykonanie:
1. Kukurydzę odsączyć na sitku. Masło wrzucić do garnka, rozpuścić, wsypać kukurydzę i posmażyć 6-10 minut bez mieszania. Zamieszać i podsmażyć jeszcze ok. 5 minut. Nie szkodzi jeśli wszystko bardzo się zrumieni.
2. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, ziemniaki i papryczkę dodać do kukurydzy, chwilę poddusić ok. 3- 10 minut , na koniec dodać czosnek.
3. Wlać wywar warzywny i pogotować wszystko ok. 10 minut. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie zmiksować. Często miksuję zupę bardzo krotko i odlewam trochę do miski, a następnie miksuję resztę do kremowej konsystencji. Lubię gdy w zmiksowanej zupie wyczuwalne są kawałeczki warzyw. Oczywiście zupę można zmiksować w całości. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, przyprawy. Można dodać pastę curry i wszysto zamieszać. Jeśli ktoś lubi, zupę można doprawić do smaku sokiem z połowy świeżej limonki. Smacznego.
Wasza Edyta


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com




2 komentarze: