Pizza,
pizza, pizza! Już na samą myśl dostaję wyrzutów sumienia. Puste
węglowodany, biała mąka, drożdże, tłusty żółty ser, albo o
zgrozo jeszcze gorzej: salami! Zapomnij, dzisiaj zjemy pyszną pizzę
bez grama białej mąki. Pizzę z kalafiora. Naturalnie taka warzywna
pizza smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna na drożdżach. Jest
dużo mniej kaloryczna i bez glutenu. Jeśli lubisz pizzę bardziej
miękką i delikatną wystarczy piec ją parę minut krócej. Jeśli
ma być wypieczona i chrupiąca potrzymaj dłużej w piekarniku.
Latem bardziej smakuje nam ze świeżymi pomidorkami i rukolą, zimą
wykorzystuję mrożonki warzywne. Pomysłów na obłożenie kalafiorowej pizzy jest bardzo dużo, a wszystko zależy od naszego
smaku i zawartości lodówki. Dzisiaj wykorzystałam warzywa z
mrożonki meksykańskiej, które były na obiad. Ciekawe jaka wersja
przypadnie Wam do gustu. Zapraszam!
Pizza z kalafiora:
Składniki:
500
g surowego kalafiora
1
jajko
2
łyżki mielonych migdałów
2
łyżki świeżo startego parmezanu
sól,
świeżo mielony czarny pieprz
na
wierzch dowolne warzywa jakie lubicie np.
- mieszanka
meksykańska i trochę żółtego sera
- przecier
pomidorowy, mozzarella, czerwona cebula
- pieczarki,
kukurydza, papryka i cebula
- mozarella,
pomidor i rozmaryn
- pieczarki,
cukinia, parmezan
- ugotowane
brokuły, odrobina czosnku
- kozi
ser i oliwki
- ostry
sos pomidorowy, ser ricotta, oliwki...
Oj
rozmarzyłam się ;-)
Wykonanie:
1.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Kalafiora umyć,
oczyścić i zetrzeć na tarce tak, aby miał konsystencję ryżu.
Wysypać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec ok.7
minut w piekarniku. Wyjąć i ostudzić.
2.
Ostudzony kalafior położyć na czystą, lnianą ściereczkę i
dobrze wycisnąć.
3.
Suchy kalafior przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem,
migdałami, parmezanem, solą i pieprzem. Wymieszać aż powstanie
klejąca się, jednorodna konsystencja. Rozsmarować na foremce
wyłożonej papierem do pieczenia( dowolny ksztalt). Podpiec około
20 minut, aż pizza się przyrumieni.
4.
Podpieczoną pizzę obłożyć naszymi ulubionymi dodatkami np. na
cieście rozprowadzić cienką warstwę sosu pomidorowego( łyżka
przecieru pomidorowego wymieszana z łyżką wody) i na to położyć
dowolne dodatki. Piec jeszcze 10 do 20 minut. Im więcej wody mają
nasze dodatki, tym dłuższy czas pieczenia i jednocześnie niższa
temperatura. Gotową pizzę pokroić na kawałki, smacznego!
Wasza
Edyta
Edytko jutro kupuje skladniki a przepis zabieram
OdpowiedzUsuńMam nadzieje Kochana, ze Ci posmakuje, cos nowego :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńWydaje mi się, że taka pizza świetnie sprawdzi się wiosną czy latem jako alternatywa do pizzy włoskiej.
OdpowiedzUsuń