Karnawał
to czas imprez i spotkań towarzyskich. A jakie dania najszybciej
znikają na imprezach? Oczywiście sałatki. Na blogu jest już kilka
dobrych przepisów na popularne sałatki: przepyszna z awokado, ziemniaczana z grzybkami albo bardzo
efektowny,, Słonecznik". Jeśli dodatkowo chcecie zaskoczyć gości,
proponuję przygotować tort sałatkowy.
Tort
sałatkowy to trochę inna forma sałatki warstwowej. Poszczególne
składniki układamy jedne na drugich, a torcie sałatkowym pojawiają
się jeszcze warstwy sałaty: zielonej lub lodowej. Czasami są to
nawet trzy warstwy. Inne składniki to jajka, pomidory, ogórki,
tarty ser, oliwki, mandarynki. Wybór jest bardzo duży i taki torcik
można za każdym razem przygotować trochę inaczej. Inspiracją
może być nasz ulubiony przepis na sałatkę. Ważne jest tylko,
żeby składników nie mieszać, a układać warstwami jak torcik. I
żeby wszystko dobrze się trzymało, najlepiej jest użyć metalowej
obręczy, takiej jak do prawdziwych tortów. Ja swój torcik
przełożyłam dressingiem już w formie, ale można to zrobić
inaczej. Przygotowujemy kilka dressingów: jogurtowy, czosnkowy lub
klasyczny vinegrette i podajemy je w szklanych dzbankach. I dopiero
gdy przyjdą goście, kroimy torcik sałatkowy na kawałki, a każdy
sam wybiera sobie dressing. Zapraszam:
Torcik sałatkowy:
Składniki:
sałata
lodowa lub pekinska
8
jajek
300
g zielonego groszku
300
g świeżego ogórka
puszka
kukurydzy
2
puszki mandarynek
250
g pomidorów
120
g tartego sera
Dressing:
250
g gęstej, kwaśnej śmietany
100
g słodkiej śmietany
1
łyżka soku z cytryny
3
łyżki ,,soku“ z odsączonych mandarynek
1
łyżka musztardy
sól,
pieprz
1-2
łyżeczek curry
dodatkowo:
metalowy pierścień lub obręcz do ciasta o średnicy 24 cm
duży,
pasujący talerz
Wykonanie:
1.
Sałatę lodową umyć, ostrożnie oddzielić liście zewnętrzne i
osuszyć. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i wystudzić.
Pokroić na plasterki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na
cienkie plasterki. Mandarynki odsączyć, ,, sok“ zostawić na
później do dressingu. Kukurydzę odsączyć. Pomidory pokroić na
plasterki.
2.
Przygotować dressing. W tym celu wymieszać wszystkie składniki i
doprawić do smaku.
3.
Metalowy pierścień lub obręcz do ciasta o średnicy 24 cm postawić
na dużym talerzu. Dno wyłożyć liśćmi salaty lodowej, tak żeby
wystawała jeszcze na brzegach. Grube kawałki odciąć. Polać
cienką warstwą dressingu. Kolejno układać pozostałe warstwy. Na
koniec polać dressingiem i dowolnie udekorować. Wstawić na godzinę
do lodówki. Smacznego!
Miłej
niedzieli!
Wasza
Edyta :-)
O rany jak to fajnie wygląda! Nie spotkałam się jeszcze z tak uroczą formą sałatki!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziekuej Kochana i pozdrawiam :-)
UsuńPyszny torcik Edytko
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie :)
Usuń