Cookies

14 kwi 2019

Babka z makiem i ajerkoniakiem

Sezon na wypieki wielkanocne został otwarty. Babeczki, bułeczki i sernik już gotowe. Oczywiście na stole wielknanocnym nie może zabraknąć babki. Dzisiaj babka z makiem i ajerkoniakiem, czyli w wersji dla dorosłych. Mięciutka, pachnąca i bardzo smaczna. Nawet tacy, którzy twierdzą, że nie lubią maku, zajadają się tą babka. Jest na proszku do pieczenia i dość szybko się ją robi. Nie trzeba czekać, aż wyrośnie, szybko ucieramy składniki i gotowe. Idealny przepis na świąteczny stres. Ważne jest tylko, żeby babka piekła się około godziny. Gdy wierzch się zrumieni, wystarczy nakryć go papierem do pieczenia lub sreberkiem i piec dalej. A po upieczeniu babkę można posypać cukrem pudrem i podawać z marcepanowymi kartofelkami.



Babka z makiem i ajerkoniakiem:

Składniki:

250 g masła
200 g cukru
szczypta soli
4 jajka
300 g mąki
1 proszek do pieczenia= 16 g
6 łyżek mleka
400 g masy makowej
2 jajka
6 łyżek eierkoniaku
tłuszcz do formy
marcepanowe kartofelki do dekoracji

Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszystą pianę. Dodawać jajka po kolei i dalej ucierać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, ciągle ucierając.
2. Formę z kominem nasmarować tłuszczem. Połowę ciasta przełożyć do formy. Do drugiej połowy dodać masę makową, jajka i ajerkoniak. Wymieszać i przełożyć do formy. Za pomocą widelca zrobić marmurkowy wzorek.
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babkę piec 50-60 minut do suchego patyczka. Ważne jest, żeby po około 30-40 minutach ciasto nakryć papierem do upieczenia.
4. Ostygnięte ciasto można posypać cukrem pudrem i podawać z marcepanowymi kartofelkami lub jajeczkami z białej czekolady. Smacznego!



Kochani, mam dla Was jeszcze jedno ciasto z ajerkoniakiem. Klasyczny tort niemiecki, bardzo popularny na Wielkanoc. Zapraszam już w tych dniach :-)
Edyta


4 komentarze: