Sezon
na wypieki wielkanocne został otwarty. Babeczki, bułeczki i sernik
już gotowe. Oczywiście na stole wielknanocnym nie może zabraknąć
babki. Dzisiaj babka z makiem i ajerkoniakiem, czyli w wersji dla
dorosłych. Mięciutka, pachnąca i bardzo smaczna. Nawet tacy,
którzy twierdzą, że nie lubią maku, zajadają się tą babka.
Jest na proszku do pieczenia i dość szybko się ją robi. Nie
trzeba czekać, aż wyrośnie, szybko ucieramy składniki i gotowe.
Idealny przepis na świąteczny stres. Ważne jest tylko, żeby babka
piekła się około godziny. Gdy wierzch się zrumieni, wystarczy
nakryć go papierem do pieczenia lub sreberkiem i piec dalej. A po
upieczeniu babkę można posypać cukrem pudrem i podawać z
marcepanowymi kartofelkami.
Babka z makiem i ajerkoniakiem:
Składniki:
250
g masła
200
g cukru
szczypta
soli
4
jajka
300
g mąki
1
proszek do pieczenia= 16 g
6
łyżek mleka
400
g masy makowej
2
jajka
6
łyżek eierkoniaku
tłuszcz
do formy
marcepanowe
kartofelki do dekoracji
Wykonanie:
1.
Masło utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszystą pianę. Dodawać
jajka po kolei i dalej ucierać.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy
maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, ciągle ucierając.
2.
Formę z kominem nasmarować tłuszczem. Połowę ciasta przełożyć
do formy. Do drugiej połowy dodać masę makową, jajka i
ajerkoniak. Wymieszać i przełożyć do formy. Za pomocą widelca
zrobić marmurkowy wzorek.
3.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babkę piec 50-60 minut do suchego
patyczka. Ważne jest, żeby po około 30-40 minutach ciasto nakryć
papierem do upieczenia.
4.
Ostygnięte ciasto można posypać cukrem pudrem i podawać z
marcepanowymi kartofelkami lub jajeczkami z białej czekolady.
Smacznego!
Kochani,
mam dla Was jeszcze jedno ciasto z ajerkoniakiem. Klasyczny tort
niemiecki, bardzo popularny na Wielkanoc. Zapraszam już w tych
dniach :-)
Edyta
Piękna i na pewno pyszna babka !
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie i pozdrawiam :-)
UsuńBabka po królewsku :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, raz w roku mozna zaszalec :-)
Usuń