Święta,
święta i po świętach. Jeśli czujecie się objedzeni ciężkimi
ciastami i czekoladowymi jajkami, mam dzisiaj przepis na coś
lekkiego. Orzeźwiający deser z jogurtem i limonką. Lekko kwaskowy,
delikatny, cytrusowy. Dodatkowo w deserze są dwie warstwy galaretki,
żeby przełamać kwaskowy smak. Bardzo lubię takie desery i w
zależności od nastroju, przygotowuję je leciutkie i delikatne, tak
aby można było jeść je łyżką. Albo twarde, zbite, takie do
krojenia nożem. Często mieszam mleczne składniki, które akurat
mam w lodówce, trochę cukru, rozpuszczonej żelatyny, garść
dowolnych owoców i deser gotowy. Gotowy deser dekorujemy
pokruszonymi bezami i plastrami świeżej limonki. Pięknie wyglądają
też świeże jagody, truskawki oraz listki mięty.
Orzeźwiający deser z jogurtem i limonką:
Składniki:
5
listków żelatyny
120
g cukru
500
g jogurtu
250
ml słodkiej śmietany
5-7
łyżek soku ze świeżej limonki
1 łyżka skórki z limonki bio
1 łyżka skórki z limonki bio
2
zielone galaretki
bezy
do dekoracji
limonka
ewentualnie
trochę barwnika spożywczego
Wykonanie:
1.
Najpierw przygotowujemy dwie warstwy galaretki. Jedną zieloną
galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko z
połową wody. Trochę ostudzić i rozlać do dwóch szklanych
pojemników wyłożonych folią spożywczą. Pojemniki powinny być
mniejsze niż średnica foremki, w której zrobimy deser. U mnie jest
to mała foremka do ciasta i szklany, prostokątny pojemnik, który
postawiłam w lodówce na boku, tak żeby wyszedł trójkąt.
2.
Drugą galaretkę przygotować w połowie wody i odstawić do
ostygnięcia. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Sok z
limonki podgrzać z cukrem i skórką z limonki. Następnie rozpuścić w nim żelatynę i
ostawić na około 10 minut do schłodzenia.
3.
Śmietanę ubić. Do schłodzonej żelatyny dodać jogurt, schłodzoną
galaretkę i ubitą śmietanę. Ostrożnie wymieszać. Można dodać
odrobinę barwnika. Prostokątną foremkę wyłożyć folią
spożywczą. Na dno nałożyć warstwę jogurtu z żelatyną.
Następnie większą zieloną galaretkę. Polać warstwą jogurtową
i na to położyć drugą warstwę galaretki. Zalać resztą masy
jogurtowej. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin do zastygnięcia.
4.
Po zastygnięciu ostrożnie wyjąć z foremki, zdjąć folię.
Udekorować kruszonymi bezami i plasterkami limonki.
Wasza
Edyta
Deser wygląda jak rolada, przepięknie!
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie:-) Dziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
Usuń