Makowiec nie jest
najpopularniejszym ciastem we wrześniu, kojarzy się nam raczej ze
Świetami i tradycyjnym polukrowanym ciastem. Bardzo lubię wszystkie
ciasta z makiem, dlatego zapraszam Was dzisiaj na trochę inny
przepis, a mianowicie na niemiecki makowiec. Jest bardzo smaczny i
warto go spróbować. Kruche ciasto, przepyszna warstwa makowa z
kawałeczkami gruszki i do tego miękka, puchata warstwa budyniowa na
wierzchu. Ciasto smakuje i wygląda jak z cukierni. Pięknie rośnie
w piekarniku i tworzy złotą kopułę, która później opada, ale
nie przejmujcie się, tak ma być. Bardzo smaczne jest połaczenie
maku z gruszką, jeśli je lubicie polecam inny, prostszy przepis tutaj.
Dzisiejszy niemiecki makowiec to smaczne, ,,solidne“ i sycące
ciasto. Z reguły kroję każde ciasto na dwanaście kawałkow, a z
niemieckiego makowca wychodzi 16 porcji, które są wystarczające.
Nawet taki łasuch potrzebuje przerwy po jednym kawałku. Jeśli
lubicie ciasta z makiem, albo chcecie zrobić wrażenie na gościach,
gorąco polecam dzisiejsze ciasto!
Niemiecki makowiec:
Składniki:
Ciasto:
180 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
65 g margaryny albo masła
65 g cukru
1 jajko
szczypta soli
szczypta soli
Nadzienie:
500 g masy makowej(
sparzonego i zmielonego maku, albo gotowej masy)
0, 5 l mleka
80 g kaszy manny
50 g masła
1 jajko
1 gruszka
2 łyżki cukru
dodatkowo do smaku:
odrobina rumu, skórka pomarańczowa, rodzynki, cukier waniliowy
Masa budyniowa:
0, 5 l mleka
1 budyń waniliowy* jak
nie ma budyniu to wziąć 20 g maki ziemniaczanej i ugotować jak
zwykły budyń
120 g cukru
120 g masła
2 jajka
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na
ciasto zagnieść szybko. Kruche ciasto nie lubi długiego
zagniatania. Ja wsypuję wszystko do miski i zagniatam mikserem na
grubą kruszonkę. Na koniec szybko poprawiam rękami i formuje kulę.
Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.
2. Gotujemy kaszę mannę
na mleku. Do jeszcze ciepłej dodajemy masło i masę makową.
Dodajemy cukier do smaku( np. 2 łyżki). Gdy masa wystygnie
dodajemy gruszkę pokrojona na kawałki. Mieszamy, dodajemy jajko i
jak ktoś lubi odrobinę, rumu, skórkę pomarańczową lub cukier
waniliowy.
3. Foremkę do pieczenia(
o średnicy 26 cm) nasmarować tluszczem. Kruche ciasto wyjać z
lodówki, rozwałkować i wyłożyć foremkę tworząc brzeżek. Masę
makową rozprowadzić na cieście.
4. Ugotować budyń z
podanych składników( mleko, budyń, cukier). Do jeszcze ciepłego
budyniu dodać masło. Podczas gdy budyń się chłodzi, rozbić
jajka i rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną
pianę, można dodać szczyptę soli. Żółtka dodać do letniego
budyniu, zamieszać. Następnie ostrożnie dodać ubitą pianę i
lekko zamieszać. Budyń wyłożyć na masę makową.
5. Piekarnik nagrzać do
temperatury 180 stopni, ciasto piec przez godzinę. Gdy wierzch
ciasto bardzo się zrumieni można nakryć folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto można
posmarować rozpuszczonym maslem i posypać cukrem.
Mniej kaloryczną
dekoracją będzie zrobienie wzorków przy pomocy cukru pudru i
papierowej serwetki pod torty. Podobno najpiękniejsze wzory wychodzą
jeśli użyjemy seretek szydełkowych. Ważne jest jednak, żeby
serwetki nie przesunąć. Położyć na cieście, posypać cukrem
pudrem przez sitko i szybkim, zdecydowanym ruchem podnieść serwetkę
do góry, tak aby nie popsuć wzorku.
Życzę wszystkim
smacznego!
Edyta