Cookies

26 wrz 2018

Niemiecki makowiec

 

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
Makowiec nie jest najpopularniejszym ciastem we wrześniu, kojarzy się nam raczej ze Świetami i tradycyjnym polukrowanym ciastem. Bardzo lubię wszystkie ciasta z makiem, dlatego zapraszam Was dzisiaj na trochę inny przepis, a mianowicie na niemiecki makowiec. Jest bardzo smaczny i warto go spróbować. Kruche ciasto, przepyszna warstwa makowa z kawałeczkami gruszki i do tego miękka, puchata warstwa budyniowa na wierzchu. Ciasto smakuje i wygląda jak z cukierni. Pięknie rośnie w piekarniku i tworzy złotą kopułę, która później opada, ale nie przejmujcie się, tak ma być. Bardzo smaczne jest połaczenie maku z gruszką, jeśli je lubicie polecam inny, prostszy przepis tutaj. Dzisiejszy niemiecki makowiec to smaczne, ,,solidne“ i sycące ciasto. Z reguły kroję każde ciasto na dwanaście kawałkow, a z niemieckiego makowca wychodzi 16 porcji, które są wystarczające. Nawet taki łasuch potrzebuje przerwy po jednym kawałku. Jeśli lubicie ciasta z makiem, albo chcecie zrobić wrażenie na gościach, gorąco polecam dzisiejsze ciasto!
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Niemiecki makowiec:

Składniki:


Ciasto:
180 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
65 g margaryny albo masła
65 g cukru
1 jajko 
szczypta soli

Nadzienie:
500 g masy makowej( sparzonego i zmielonego maku, albo gotowej masy)
0, 5 l mleka
80 g kaszy manny
50 g masła
1 jajko
1 gruszka
2 łyżki cukru
dodatkowo do smaku: odrobina rumu, skórka pomarańczowa, rodzynki, cukier waniliowy

Masa budyniowa:
0, 5 l mleka
1 budyń waniliowy* jak nie ma budyniu to wziąć 20 g maki ziemniaczanej i ugotować jak zwykły budyń
120 g cukru
120 g masła
2 jajka

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko. Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. Ja wsypuję wszystko do miski i zagniatam mikserem na grubą kruszonkę. Na koniec szybko poprawiam rękami i formuje kulę. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.
2. Gotujemy kaszę mannę na mleku. Do jeszcze ciepłej dodajemy masło i masę makową. Dodajemy cukier do smaku( np. 2 łyżki). Gdy masa wystygnie dodajemy gruszkę pokrojona na kawałki. Mieszamy, dodajemy jajko i jak ktoś lubi odrobinę, rumu, skórkę pomarańczową lub cukier waniliowy.
3. Foremkę do pieczenia( o średnicy 26 cm) nasmarować tluszczem. Kruche ciasto wyjać z lodówki, rozwałkować i wyłożyć foremkę tworząc brzeżek. Masę makową rozprowadzić na cieście.
4. Ugotować budyń z podanych składników( mleko, budyń, cukier). Do jeszcze ciepłego budyniu dodać masło. Podczas gdy budyń się chłodzi, rozbić jajka i rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. Żółtka dodać do letniego budyniu, zamieszać. Następnie ostrożnie dodać ubitą pianę i lekko zamieszać. Budyń wyłożyć na masę makową.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ciasto piec przez godzinę. Gdy wierzch ciasto bardzo się zrumieni można nakryć folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto można posmarować rozpuszczonym maslem i posypać cukrem.
Mniej kaloryczną dekoracją będzie zrobienie wzorków przy pomocy cukru pudru i papierowej serwetki pod torty. Podobno najpiękniejsze wzory wychodzą jeśli użyjemy seretek szydełkowych. Ważne jest jednak, żeby serwetki nie przesunąć. Położyć na cieście, posypać cukrem pudrem przez sitko i szybkim, zdecydowanym ruchem podnieść serwetkę do góry, tak aby nie popsuć wzorku.
Życzę wszystkim smacznego!
Edyta
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Zrodlo przepisu: Chefkoch.de

10 wrz 2018

Zatopiony jabłecznik

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Dzisiaj przepis na klasyczne ciasto z jabłkami tzw. zatopiony jabłecznik( Versunkener Apfelkuchen). Właśnie pod tą nazwą znajdziecie niemieckie przepisy na jabłecznik z dużymi kawałkami owoców w cieście. Zatopiony jabłecznik jest soczysty, poleży kilka dni, chociaż u nas wszystkie ciasta wytrzymują góra dwa dni. Kawałki jabłek nacinamy wzdłuż, albo robimy dekoracyjną kratkę. Dodatkowo posypujemy ciasto drobnymi kawałkami migdałów lub orzechów, a po upieczeniu cukrem pudrem. Idealne ciasto na środek tygodnia :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Zatopiony jabłecznik:

Składniki:


4- 5 kwaskowych jabłek np. Elstar, Boskop
3 łyżki soku z cytryny
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 paczuszka cukru wanilinowego( lub domowy, waniliowy)
szczypta soli
3 jajka
150 g mąki
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
3- 4 łyzki mleka
* migdały lub orzechy pocięte w kawałki( krokant) do posypania

Wykonanie:
1. Formkę o średnicy 26 cm: np. taka wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiarki, wyjąć gniazda nasienne. Ostrym nożem naciąć kratkę na wierzchu jabłek, a następnie pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
3. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na pianę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, dalej ucierając.
4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mielonymi migdałami. Dodać razem z 3- 4 łyżkami mleka do utartej masy jajeczno-maślanej.

Lekko zamieszać, do połączenia się składników.
5. Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia i wyrównać. Jabłka ułożyć na wierzchu i lekko wcisnąć w ciasto, posypać krokantem. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Smacznego!
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
Ciasto najlepiej smakuje z gorącą herbatą, na ławce w ogródku w ciepłym, jesiennym słońcu.
Życzę wszystkim dużo pogody życia i samych dobrych chwil!
Edyta


4 wrz 2018

Pyszne ciasto z jabłkami i cynamonem


Po dłuższej nieobecności przychodzę do Was z pysznym ciastem z jabłkami i cynamonem. Przepis pojawił się już kiedyś na blogu, ponieważ jest naszym ulubionym i często piekę z niego ciasto, zmieniając tylko owoce. Najlepiej smakuje nam chyba ze śliwkami, ale dzisiejszy wybór: papierówki, również przypadł nam do gustu. Jesli nie macie papierówek, wypróbujcie inny gatunek z jabłkami. Najlepsze są stare, dawniejsze odmiany, których nazw już nikt nawet nie zna.
Ciasto jest mięciutkie, mocno pachnące cynamonem. Cała łyżeczka cynamonu w przepisie to dość dużo, możecie wziąć go mniej, lub jeśli nie lubicie, całkowicie zrezygnować. Osobiscie przepadam za połączeniem,, jabłka i cynamon“ . A jeszcze ten zapach....Pycha! Ciasto piekę w dużej prostokątnej foremce, można też użyć dwóch małych. Polecam je Wam gorąco, ponieważ zawsze się udaje( należy do mojego stałego repertuaru) i bardzo pasuje na pierwsze jesienne popołudnia do dobrej książki i herbatki. Lub jak wolicie na rozpoczęcie roku szkolnego. Zapraszam :-)



Pyszne ciasto z jabłkami i cynamonem:


Składniki:


1 kg jabłek
250 g masła
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 duże jajka
500 g maki
1 paczuszka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy( lub domowy waniliowy)
200 g kwaśnej śmietany( najlepiej o jak najwyższej zawartosci tłuszczu)
1 łyżeczka cynamonu
trochę soku z cytryny do pokropienia jabłek żeby nie ciemniały
tłuszcz do formy
* można dodać odrobinę rumu


Wykonanie:
1. Jabłka umyć, oczyścić, pokroić na kawałki i pokropić sokiem z cytryny żeby nie ciemniały.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Jajka dodawać pojedynczo i dobrze ubić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ubitych jajek ciągle mieszajac. Na koniec dodać gęstą śmietanę i cynamon, zamieszać. Ewentualnie dodać odrobinę rumu.
3. Foremkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Kawałki jabłek poukładać na powierzchni ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni dobrą godzine lub trochę dłużej( zależy od piecyka). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Edyta



21 lip 2018

Placek z pianą i agrestem

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej...A jeszcze lepiej, kiedy na stole czeka na nas świeżo upieczony placek z pianą i agrestem. Sprawdzonych przepisów na ciasto z pianą jest kilka na blogu. Bardzo smaczne jest ciasto z jeżynami, nazywane snem nocy letniej. Delikatne, leciutkie, nie jest zbyt wysokie i znika przy jednym posiedzeniu przy kawie tutaj. Przepyszny jest placek z rabarbarem i pianą, który można upiec z dowolnymi owocami: zobacz tutaj. Polecam również jabłecznik mojej Mamy: tutaj. A dzisiaj czas na pyszny placek z pianą i agrestem.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Placek z pianą i agrestem:


Składniki:

4 jajka
125 g masła
150 g + 100 g cukru
1 cukier wanilinowy( albo najlepszy domowy, waniliowy)
220 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 łyżki mleka
400 g świeżego agrestu
4 łyżki skrobi kukurydzianej( albo mąki kartoflanej)

Wykonanie:
1. Miękkie masło utrzeć z 150 g cukru na piane. Jajka rozdzielić. Białka odstawić do lodówki. Zółtka dodawać pojedyńczo do masła, ciągle ucierajac.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodawać na przemian z mlekiem do masy jajeczno-maślanej.
3. Okrągłą foremkę o średnicy 26- 28 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto wyłożyć do foremki. Agrest oczyścić, ponakłuwać wykałaczką, żeby za bardzo nie pękał podczas pieczenia. Dobrze obtoczyć w skrobi kukurydzianej i rozłożyć na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut. Można sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone( ciasto nie powinno kleić się do wykałaczki).
4. Cztery białka, 100 g cukru i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do piekarnika na 10 minut, żeby beza się zapiekła. Gotowe. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Dobrego wypoczynku,
Wasza Edyta :-)



23 cze 2018

Niemiecki sernik z kwaśnej śmietany

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
Witajcie Kochani,
dzisiaj jeden z klasyków niemieckich: sernik z kwaśnej śmietany z mandarynkami, Mandarinen-Schmand- Kuchen. Ciasto to znajdziemy w każdej niemieckiej piekarni i naprawdę warto jest je spróbować. Właściwie to smakuje jak kremowy sernik z galaretką i mandarynkami, a jego słodkość przełamuje kwaskowy smak śmietany. Robimy je na kruchym cieście, chociaż ostatnio jadłam na cieście drożdżowym i było bardzo smaczne. Dzisiaj postanowiłam upiec je z polskich produktów i poszukać odpowiednich zamienników. Składnik główny to Schmand, czyli gęsta, kwaśna śmietana o dużej zawartości tłuszczu 20- 29 %. A Tortenguss zastapimy naszą galaretką. Z pozostałymi składnikami nie będzie już problemu. Zapraszam na niemiecki sernik z kwaśnej śmietany oraz na inne niemieckie przepisy.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com



Niemiecki sernik z kwaśnej śmietany:


Składniki:

Ciasto:
125 g mąki pszennej
65 g cukru
65 g margaryny lub masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ja zrobiłam ciasto z podwójnych składników, dlatego warstwa ciasta na zdjęciach jest bardzo gruba.
Proponuję trzymać się wiernie przepisu :-)

Nadzienie:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe w proszku
200 g cukru
600 g gęstej kwaśnej śmietany 20- 29%
2 puszki mandarynek
1 galaretka żółta

Wykonanie:
1. Najpierw gotujemy budyń z mleka, budyniu w proszku i cukru. Przelewamy do miseczki i nakrywamy gorący budyń folia spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.
2. Mandarynki wyjmujemy z puszki i odcedzamy.
3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło kroimy w kawałki i razem z mąką szybko zagniatamy rekami. Dodajemy jajko i cukier. Przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto. Stolnicę posypujemy lekko mąką i rozwałkujemy ciasto. Wykładamy ciastem formę do pieczenia, z ciasta robimy brzeżek. Użyłam popularnej, prostokątnej formy, wymiary okrągłej formy to 26 cm.
4. Ostudzony budyń mikserem mieszamy z kwaśną śmietaną i wylewamy na ciasto w formie. Na wierzch kładziemy odsączone mandarynki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach przez 80 minut. gdy ciasto wystygnie polewamy żółtą galaretką. Smacznego i zapraszam na kolejne, klasyczne ciasta niemieckie :-)

Edyta
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Skorzystałam z przepisu na mojej ulubionej niemieckiej platformie: Chefkoch.de

16 cze 2018

Tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami

Lato, lato, lato-  śpiewam już od rana i opycham się czereśniami. Najsmaczniejsze są te zrywane na drabinie. Soczyste, nagrzane słońcem, słodziutkie. Podobno czereśnia, żeby wydać owoce, potrzebuje drugiego drzewa. To tak jak człowiek, który potrzebuje drugiego człowieka, żeby być szczęśliwym. Bardzo lubię takie historie. Czereśnie zresztą też. Zrywam je do czerwonego, metalowego kubka i jeszcze na drzewie planuję, co z nich upiec. Tak mało jest przepisów na ciasta z czereśniami. Może dlatego, że ich skórka jest dość gruba i nie mają tyle soku, co truskawki? Może wszystkie czereśnie idą na kompoty? A może łasuchy zjadają je tak szybko, że nie zostaje już nic na pieczenie ciasta? U mnie kompotu nie będzie, bo i tak wszyscy wolą kawę lub herbatę. I do tego kawałek domowego ciasta np. z czereśniami. Dzisiaj jest to tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami.



Tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami:


Składniki:


Ciasto:

125 g masła zimnego
225 g mąki
30 g migdałów zmielonych
30 g cukru
sól
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

500 g czereśni
500 ml mleka
1 jajko
30 g cukru
1 cukier wanilinowy
35 g mąki ziemniaczanej( lub skrobi kukurydzianej)

Wykonanie:
1. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, zmielone migdały, cukier, sól, 1 jajko i 1-2 łyżek bardzo zimnej wody( najlepiej jest wstawić szlaneczkę z wodą do lodówki) zagnieść na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Kruche ciasto jest wtedy smaczniejsze.
2. Czereśnie umyć, przebrać i wypestkować. Odlać pół szklanki mleka i dosypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, jak na budyń. Dodać jajko i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym( albo najlepiej waniliowym własnej roboty). Do gotującego się mleka dolać mleko ze skrobią i jajkiem. Ciągle mieszając pogotować około 1 minuty, aż masa zgęstnieje.
3. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować kruche ciasto. Forme na tartę natłuścić i wyłożyć ciastem. Nakłuć widelcem. Najpierw wylać budyń, następnie wyłożyć czereśnie i lekko wcisnąć je w masę.
Tarte piec w temperaturze 175 stopni około 30 minut.
4. Tartę studzimy około 10 minut i jemy najchętniej taką lekko ciepłą. Oczywiście na zimno również jest bardzo smaczna. 


Formę możemy wyłożyć kilkoma paskami papieru do pieczenia, ułatwi to wyjęcie tarty po upieczeniu.



http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Smacznego i miłej niedzieli.
Edyta




10 cze 2018

Tort truskawkowy z galaretką

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
Najwięcej naszych rodzinnych uroczystości przypada na czerwiec. Dzień Dziecka, imieniny, urodziny. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ czerwiec to sezon na truskawki. Nasz ulubiony przepis na imprezy to tort truskawkowy z galaretką. Prosty, klasyczny i bardzo smaczny. Zawsze się udaje, wszystkim smakuje, przepis jest sprawdzony i godny polecenia. Torcik składa się z puszystego biszkoptu upieczonego z dodatkiem margaryny i kremu jogurtowo- serowego z truskawkami. Można ozdobić go bitą śmietaną, świeżymi owocami, siekanymi pistacjami oraz listkami mięty. Przepięknie wygląda i bardzo szybko znika ze stołu, szczególnie w upalne, letnie dni.
Ostatnio Durszlak oglosił konkurs na ,, Coś dobrego z margaryną Palmą“ . Lubię takie zabawy i zgłosiłam już dwa fajne przepisy: na drożdżowe ptaszki i tort Palma z dekoracyjnymi palmami z banana i mandarynek. A teraz gdy upiekłam nasz tradycyjny tort truskawkowy, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podzielić się z Wami tym przepisem. I ten tort również zgłosiłam na konkurs. Popatrzcie jak kolorowo wygląda na zdjęciach, idealnie na letnie przyjęcia. Dzień dziecka już był, ale przed nami jeszcze wiele imprez i urodzin, dlatego zapraszam wszystkie Blizniaki i nie tylko na tort truskawkowy!

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Tort truskawkowy z galaretką:


Składniki:

50 g margaryny 
4 jajka
140 g cukru
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Okrągłą foremkę ( 26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i chwilę chłodzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do jajek. Mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dodajemy płynną margarynę, ostrożnie mieszamy i wlewamy do foremki. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku. Studzimy w foremce i dopiero wyjmujemy.

Krem truskawkowy:

Składniki:
800 g świeżych truskawek
150 g cukru
12 płatków żelatyny
400 g jogurtu naturalnego
400 g kremowego serka
1 galaretka np. agrestowa


Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Odłożyć kilka do miseczki i pokroić na kawałki. resztę zmiksować z cukrem. Jogurt i ser wymieszać na gładki krem. Płatki żelatyny namoczyć, żeby napęczniały. Następnie dobrze wycisnąć i podgrzać razem z musem truskawkowym ciagle mieszając. Tak, aby żelatyna się rozpuściła. Ostrożnie, zeby nie przegrzać! Chwilkę ostudzić i dodać łyżkę masy serowej do musu, zamieszać. Dodać kolejną łyżkę zamieszać. Robimy to, aby masa się nie zwarzyła. Następnie całą masę z żelatyna dodać do masy serowej. Wymieszać. Dodać truskawki pokrojone w kawałki.

Teraz składamy nasz torcik, czyli jak mówią niektórzy, następuje montowanie torcika:
Biszkopt przecinamy na pół. Kładziemy na tortownicę. Najlepiej jest teraz użyć metalowej obręczy.
Połowę masy truskawkowo- serowej kładziemy na ciasto, wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką biszkopta i wykładamy resztę masy. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny do stężenia. Następnie dekorujemy świeżymi truskawkami, śmietaną, posiekanymi pistacjami. Smacznego!



http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Zapraszam, Edyta