Cookies

3 paź 2019

Klasyczne amerykańskie coffee cake


Klasyczne amerykańskie coffee cake z dodatkiem orzechów włoskich. Aromatyczne i mocno cynamonowe. Smakiem bardzo przypomina mi w domowe drożdżowki, chociaż ciasto jest na sodzie. Jak typowe amerykańskie ciasta. Łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wymieszać parę składników i pachnący wypiek gotowy. Z pewnością każda amerykanska housewife ma ten przepis w kuchennej szufladzie. Przyznam się, że gdy pierwszy raz uslyszałam o coffee cake na próżno szukałam w przepisie kawy. Coffee cake to nie jest ciasto z kawą, tylko... DO KAWY. Oczywiście może być w składnikach dodana kawa. Ale nie musi. Ale do dzisiaj moja pierwsza reakcja na coffee cake jest taka sama. Coffee cake? Aaa... ciasto z kawą. Brr...nie lubię. Kawowe ciasto, też wymysł. Kawa to musi być gorąca. Najlepiej w kubku. Płynna.
I po chwili powoli dociera: Aaaa...przecież to jest ciasto do kawy. No to lubię. Nawet bardzo lubię :)
A już szczególnie lubię takie cynamonowe coffee cake z dużą ilością włoskich orzechów. Mięciutkie, pachnące, idealne już od samego rana. Bardzo, bardzo fajne ciasto, które wszystkim polecam. Trzeba tylko szybko zrobić sobie dobrą kawę. I co? Marzymy o NY:)


Klasyczne amerykańskie coffee cake:

Składniki:

220 g masła w pokojowej temperaturze
szklanka cukru 
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody 
szczypta soli
szklanka gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cynamonu
pół szklanki siekanych orzechów włoskich
pół szklanki cukru
masło i trochę mąki do formy do pieczenia

Wykonanie:

1. Foremkę z kominem posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Orzechy wymieszać z cukrem( 0,5 szklanki) i cynamonem.
2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę za pomoca miksera. Dodać jajka i cukier waniliowy i utrzeć całość na białą, puszystą masę. Trwa to około 5 minut.
3. Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać.
4. Sodę wsypać do kwaśnej śmietany, wymieszać.
5. Do masy jajecznej dodawać na przemian makę i kwaśną śmietanę. Krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
6. Połowę ciasta przełożyć do formy. Posypać połową orzechów z cynamonem. A następnie wyłożyć resztę ciasta. Posypać po wierzchu orzechami z cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.







A gdyby tak do coffee cake upiec w prostokątnej foremce? Albo zamiast orzechów dodać trochę kakao? A tak na wierzchu posmarować kremowy icing...Albo dodać karmelu? Oj słodko, może trochę za słodko. Ale smacznie...bardzo smacznie. No i jak tu się nie rozmarzyć kulinarnie?
Pozdrawiam Was serdecznie,
Edyta

30 wrz 2019

Tureckie ciasteczka muszelki

Jak smakują tureckie ciasteczka muszelki? Jak z Księgi tysiąca i jednej nocy. Aromatyczne, bardzo słodkie, aż ciężkie od syropu. Struktura raczej piaskowa. Nie są to delikatne biszkopciki rozpływające się na języku. Te ciastka są szorstkie jak piasek Sahary. No trochę się zagalopowałam. Z Turcji aż do Sahary. Ale te orientalne ciasteczka budzą we mnie tęsknotę za dalekimi podróżami, nowymi smakami, przyprawami. Przygodą. Znacie ten termin Fernweh (czytaj: fernwej). Nieprzetłumaczalny. Bo jak przetłumaczyć tęskotę za podróżami, dalekim światem, nieznanymi miejscami. Ciastka muszelki budzą w mnie silny Fernweh...
Takie ciasteczka muszelki spróbujemy nie tylko w Turcji, ale również na hotelowych podwieczorkach w Egipcie. Obowiązkowo ze szklaneczką herbaty. Może też być mała mocna kawa.
Tureckie ciastka sa bardzo słodkie. To fakt, ale przecież nie trzeba zjadać wszystkich naraz. Można się trochę porozkoszować. Szczególnie, że jest to taka bogata gama smaków. Najpierw smak cukrowego syropu. Już wiem co myślisz. bo sama nigdy nie byłam fanką dużej ilości cukru. Ale takie syropy są nierozerwalnie związane z orientalnymi słodkościami. I dodają im prawdziwego smaku. Zauważ, że w składzie samych ciasteczek nie ma cukru. A po upieczeniu są dość twarde. Zmienia się to dopiero poźniej, gdy polejemy je syropem. I tak bardzo jest wyczuwalna nutka cytrynowa. Intrygująca w połączeniu z orzechami i pistacjami.
Po turecku ciasteczka nazwywane są Istiridye Tatlısı  muszelkami, w właściwie ostrygami. Nazwa pochodzi od wzorku, który zrobimy turecką szklaneczką do herbaty. Oczywiście można wziąć zwykłą literatkę lub kieliszek. Brzegiem szklaneczki odciskamy półkola, które schodzą się w jednym miejscu. Inna wersja to półkola odbite na całym ciastku. Upieczone ciasteczka muszą dobrze wchłonąć gęsty syrop. Trwa do około 3 godzin. Następnie dekorujemy je siekanymi pistacjami. Można je kupić u króla wszystkich dodatków do wypieków doktora O ( bez reklamy) lub na tureckim bazarze, bardzo polecam.

Tureckie ciasteczka muszelki:

Składniki:

Na syrop:
4 szklanki cukru
4. 5 szklanek wody
sok z ćwiartki z cytryny

Na ciastka:
250 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka drobnej kaszy manny
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka startej skórki z cytryny ekologicznej
2 szklanki mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
dodatkowo:
mała szklaneczka
siekane pistacje do dekoracji

Wykonanie:

1. Najpierw przygotować syrop. Wsypać cukier do garnka. Wlać wodę i gotować na małym ogniu około 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, żeby cukier się rozpuścił i syrop zgęstniał. Następnie wcisnąć sok z cytryny i gotować dalej około 2 minut. Zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia.
2. Masło pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Wsypać jajko, cukier waniliowy, kaszę mannę, mielone orzechy, skórkę z cytryny i wszystko wymieszać. Powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić na gładkie ciasto.
3. Następnie odrywać kawałki ciasta i formować kulki trochę większe od orzecha włoskiego. Kłaść na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki spłaszczać i przy pomocy kieliszka lub szklaneczki wyrobić wzorek. Za pomocą krawędzi szklanki wyciskamy wzorek na kształt muszli.
4. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni na zloty kolor. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika. Chwile studzimy i polewamy syropem, tak, aby całe ciasteczka byly pokryte. Ciasteczka powinny postać 3 godziny, aż wchłoną syrop. Następnie posypujemy je siekanymi pistacjami, orzechami lub migdałami.





Może to niebezpieczne podawać przepis na takie orientalne ciasteczka. Spróbujesz i zacznie cię nosić, żeby gdzieś pojechać?
I to już od poniedziałku ;)
Edyta


27 wrz 2019

Jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach

Delikatny, kremowy jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach. Bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów, słodki jogurt wzmocniony smakiem limonki. Dla wszystkich którzy lubią kwaskowe smaki w słodkich deserach. Cudownie orzeźwiający. Oczywiście można zrobić go z tylko jednokolorowej galaretki. Ale mi bardzo spodobało mi się połączenie tych dwóch kolorów. A dodatkowo do jednej z galaretek dodałam bardzo dojrzałe, zmiksowane brzoskinie i jedną brzoskwinię pokrojoną na kawałeczki. Jest to fajna niespodzianka dla gości. Kwaskowy jogurt i słodziutka brzoskwinia, pycha.
Gdy masa jogurtowa zacznie już tężeć, dodajemy galaretki i przy pomocy widelca ciągniemy marmurkowy wzorek. Jestem ciekawa jaki efekt osiagnięcie i jak wyjdzie wam marmurkowy wzorek. A na dekorację polecam kleksy z bitej śmietany. Przełamią kwaskowy smak jogurtu i pięknie ozdobią nasze ciasto. Można też zrobić dekorację przy pomocy bezików, zobacz tutaj.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2019/09/jogurtowiec-z-galaretka-o-dwoch-smakach.html


Jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach:

Składniki:

200 g podłużnych biszkoptów
150 masła
6 płatków żelatyny
woda do namoczenia żelatyny
2 galaretki o 2 różnych smakach np. cytrynowa i brzoskwiniowa
2 duże jogurty( u mnie jeden typu greckiego)
75 g cukru pudru
sok z jednej limonki
2- 3 brzoskwinie
200 ml słodkiej śmietanki
limonka do dekoracji


Wykonanie:

1. 200 g biszkoptów drobno pokruszyć. Najlepiej jest użyć do tego celu woreczka na mrożonki. Włożyć do niego biszkopty i dobrze zamknąć. Następnie przy pomocy wałka pokruszyć ciastka na piasek. Masło rozpuścić i połączyć z biszkoptami. Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty wysypać na foremkę i rękami lub przy pomocy łyżki wyrównać. Foremkę nakryć i wstawić na godzinę do lodówki.
2.Dwie galaretki rozpuścić osobno, każdą w 200 ml wody. Żelatynę namoczyć. Dwa duże jogurty przełożyć do miski. Wsypać puder cukier i sok z limonki i wymieszać. Żelatynę dobrze wycisnąć i rozpuścić w rondelku. Dodać powoli 3 łyzki masy jogurtowej i wymieszać. Następnie dodać resztę masy. Wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.
3. W tym czasie zmiksować 2 brzoskwinie i dodać do jednej z galaretek np. brzoskwiniowej. Trzecią brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również dodać do tej galaretki. Śmietankę ubić na bitą. Gdy masa jogurtowa zacznie powoli się ścinać, dodać ubitą śmietanę. Wylać masę na ciasteczkowy spód, a potem dodać obie gęstniejące galaretki. Zamieszać widelcem i spróbować zrobić marmurkowy wzorek. Torcik wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kawałeczkami limonki.



I znowu piątek. Tak wiele mam przepisów dla Was, że już się nie wyrabiam ze zdjęciami. A jeszcze szykuje się mały wyjazd, więc zobaczymy jak to będzie. Życzę miłego wekendu i dużo zdrówka.
Edyta


24 wrz 2019

Panierowana cukinia z piekarnika



Najpopularniejszym przepisem na cukinię są krążki panierowane w bułce i jajku i smażone na patelni. Dzisiaj polecam Wam trochę inny sposób przyrządzenia. Panierowana cukinia pieczona z piekarnika jest delikatna, miękka i nie taka kaloryczna. Panierka jest bez jajek, za to smakuje wyjątkowo. Zawdzięcza to...śmietanie i tartemu serowi. Zresztą za chwilę sami się przekonacie, czytając przepis.
Panierowana cukinia pieczona w piekarnika to bardzo fajny przepis na warzywną kolację na ciepło. Może to być też dodatek do obiadu. Jest bardzo smaczna, chrupiąca i mocno serowa. Taka cukinia posmakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią cukinii. Mało tego, poproszą, żeby przygotować ją jeszcze raz. Z powodzeniem możną podać ją wegetarianom. Trzeba tylko zapytać, czy jedzą żółty ser i ewentualnie zastąpić serem wegańskim np. takim. I taki posiłek zniknie błyskawicznie. Nawet u mięsojadów.
Z czym podać panierowaną cukinię? Z każdym sosem. Ostatnio był na blogu ketczup paprykowo-śliwkowy tutaj. Bardzo pasują też ogórki z kurkumą przepis tutaj lub w sosie pomidorowym tutaj. Można też podać jogurt z czosnkiem. I każdy rodzaj sałaty.


Panierowana cukinia z piekarnika:

na 2 blaszki

Składniki:

2 średniej wielkości kabaczki
200 g kwaśnej śmietany( najlepiej gęstej i tłustej)
ząbek czosnku
100 g bułki tartej
100 g żółtego sera
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na prostokątne kawałki. Czosnek zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wsypać do miseczki. Dodać mąkę panierowaną i razem wymieszać.  
2. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Każdy kawałek cukinii obtoczyć w śmietanie, a następnie w bułce tartej z serem. Nadmiar strzepnąć i cukinię położyć na foremkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoto. Czas pieczenia zależy od piekarnika.





Może jeszcze zdażę z tym przepisem i zrobicie sobie fajną kolację. A jak nie to dobry obiad na jutro- murowany :)
Edyta
Przepis bierze udział w akcji przesympatycznej Angelii na Durszlaku :)

20 wrz 2019

Kocie łapki, czyli ciastka lamparta


Ciastka lamparta potocznie nazywane są kocimi łapkami. Ciasteczka są cynamonowe, z kruchego ciasta i mają ciekawy wzorek. Przepadają za nimi wszystkie dzieciaki, bo są nie tylko piękne i bardzo smaczne. Idealnie nadają się do wszystkich zabaw typu: las, dzikie zwierzęta, praca drwala, zoo i wielu innych. Posmakują także dorosłym, do gorącej herbatki i na pogaduchy. Zaskoczyło mnie, że ciasteczka są takie smaczne. Czasem zdarza się, że wzorek wprawdzie piękny, ale ciasteczka takie sobie. A te cynamonowe ciacha są przepyszne. Pachnące, nie za słodkie i warte polecenia.
Można upiec je z dziećmi, bo naprawdę rozwijają zdolności manualne. Trzeba uformować w sumie 10 wałeczków. A następnie dwa grube rulony. I tutaj pewnie muszą trochę pomóc dorośli. Ciasteczka można robić na silikonowej macie. Ułatwi nam to zwinięcie ciasta w gruby rulon. Ale nie dajmy się zwariować. W końcu nie jest to wypiek dla królowej angielskiej, tylko proste ciasteczka do herbaty. Ja zwijałam je na zwykłej stolnicy. Jeśli między cynamonowymi wałeczkami jest dużo powietrza, wystarczy rulon trochę porozciągać i porolować. I warto pamiętać, że gdy włożymy go do lodówki, strona na której leży, zrobi się trochę,, plaskata“. Kocie łapki będą później trochę kwadratowe. Żeby były pięknie okrągłe, rulon trzeba obrócić po około 15 minutach. Dla ułatwienia narysowałam krótką instrukcję( poniżej).
Ciasteczka można zrobić też z kakao. Jednak taka cynamonowa, aromatyczna wersja jest zdecydowanie smaczniejsza. Można też zrobić cynamonowe wałeczki, a cały rulon z wierzchu posypać kakao. Wzór będzie wtedy prawdziwie lamparci. Lamparci wzór? No taki w cętki, wiecie, o co mi chodzi :)
Bardzo lubię siedzieć wieczorem z kubkiem herbaty i dobrą ksiażką i chrupać takie cynamonowe ciasteczka. Chwalę te ciasteczka i chwalę, i tak sobie myślę, że upiekę podwójną, albo potrójną porcję. I przez cały tydzień, nie muszę piec już nic innego. Żadnych ciast, ani tortów. Cynamonowe ciasteczka wystarczą. Zdradzę Wam, że mojej mamie te ciasteczka bardzo posmakowały. Jadąc do sasiedniego miasta na zakupy, wzięła je ukradkiem ze sobą do torebki. Na drogę. A ja się zastanawiałam, co tak pachnie! A ciekawe jak Wam posmakują :)


Kocie łapki, czyli ciastka lamparta:

na 42 sztuki

Składniki:

320 g mąki
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła w temperaturze pokojowej
110 g cukru
1 jajko
szczypta soli
30 g cynamonu
dodatkowo cukier, 3- 4 łyżki do obtoczenia

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masła dodać cukier, jajko i szczyptę soli. Dobrze wymieszać, aż ciasto będzie gładkie. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Nie trzeba długo ugniatać, bo ciasto zacznie się kruszyć. Uformować kulę. Jeśli ciasto jest za miękkie, zawinąć w folię i włożyć na chwilę( ok. 15 minut) do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i jedną zostawić w lodówce.
2. Połówkę ciasta podzielić znów na dwie części.
3. Z jednej części uformować 5 wałeczków o długości 20 cm.
4. Wysypać cześć cynamonu na stolnicę lub silikonową matę i obtoczyć każdy wałeczek rówomiernie, tak aby był brązowy( wszystkie pięć wałeczków obtoczyć w cynamonie).
5. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 na 14 centymetrów. Cynamonowe wałeczki położyć niedaleko od krawędzi ciasta. Najpierw dwa, nieco wyżej trzeci i na gorze czwarty i piaty. Wałeczki nie skleją się, ponieważ przeszkadza temu cynamon, ale tak ma być. Teraz zwinąć prostokąt dość mocno w rulon. Między wałeczkami jest dość dużo powietrza, więc trzeba rulon trochę rozciągnąć i porolować. Można pomoc sobie przy pomocy silikonowej maty.
6. Wysypać resztę cynamonu na silikonową matę i obtoczyć cały rulon. Następnie przenieść rulon na folię spożywczą i bardzo ciasno zwinąć.
7. Skręcić mocno końce folii spożywczej: na cukierka i wstawić do lodówki na 30 minut. Tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta. W rezultacie mamy 2 rulony.
8. Po 15 minutach rulon wyjąć z lodówki i porolować, żeby strona na której leżał, nie była płaska.
Włożyć do lodówki na kolejne 15 minut.
9. Wyjąć schłodzony rulon z lodówki. Na macie lub stolnicy rozsypać cukier i rulon obtoczyć równomiernie w cukrze. Następnie pokroić na talarki. Ewentualnie talarki troche wyrównać w dłoniach. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 17- 20 minut. Tak samo postępować z drugim rulonem, tylko czas pieczenia będzie trochę krótszy. Poniżej instrukcja na rysunku :)


Instrukcja jak zrobic lamparci wzorek :)









Polecam cynamonowe ciasteczka na różne okazje: jako prowiant, do zabawy, na zły humor i smutki :)

Przepis pochodzi z książki Roberta Kengisa,, Domowe wypieki“

Edyta 

18 wrz 2019

Szybki placek ze śliwkami


Dzisiaj szybki placek ze śliwkami na suszonych drożdżach. Bez rozgadywania się, czy raczej rozpisywania. W piekarniku czeka porcja ciasteczek i wiem, że taka podzielność uwagi może się źle skończyć. Będzie więc szybko i krótko. Śliwkowy placek jest bez jajek i smakuje jak z niemieckiej piekarni. Nie za słodki, idealnie pasuje już na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Łatwe, szybkie i smaczne ciasto na środek tygodnia.


Szybki placek ze śliwkami:

Składniki:

500 g mąki
1 paczuszka suszonych drożdży
80 g masła, rozpuszczonego
260 ml mleka
140 g cukru
szczypta soli
około 36 śliwek
1-2 łyżki siekanych migdałów

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże i wymieszać z mąką. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, cukier i szczyptę soli. Zagnieść na gładkie ciasto przez 3-4 minuty. Ewentualnie lekko podsypać mąką. Uformować kulę, nakryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Śliwki podzielić na połówki i wydrylować. Prostokatną foremkę 35 na 45 cm wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować i lekko naciagając wyłożyć foremkę. Wyłożyć śliwkami, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.
Podawać z bitą śmietaną.



A następnym razem zapraszam na ciasteczka :)


Edyta 

15 wrz 2019

Szwedzki tort jabłeczny

Nie wiem, dlaczego to ciasto nazywa się szwedzkim tortem jabłecznym. Już tak jakoś się utarło. Jest przepyszne. Połączenie aromatycznych jabłek, słodkiej śmietanki i delikatnego biszkoptu posmakuje każdemu. Najczęściej piekę to ciasto jesienią, jak tylko pojawią się soczyste, czerwone jabłka. Dla oszczędności czasu można wziąć też jabłka ze słoika. Ale nie oszukujmy się, najlepsze są własnoręcznie zrobione. Niektórzy dodają do duszonych jabłek odrobinę masełka, inni cynamon. Według upodobania. Można poddusić je dłużej, aż będą bardzo miękkie i utłuc( zblendować) na delikatny mus. Inni lubią wyczuwalne kawałeczki jabłek. Czasami jabłka są bardzo soczyste i puszczają wodę. Gdy dodamy jeszcze sok, masa może być dość rzadka. Trzeba będzie zagęścić ją wegetariańskim agar agar lub zwykłą żelatyną. Na tym polega urok domowych wypieków. Czasami sok cieknie po palcach, a ciasto się rozpada, ale takiego smaku nie dostaniemy w żadnej cukierni. I długo go nie zapomnimy. Ciasto dekorujemy dowolnie. U mnie są to kawałeczki surowych jabłek. Ale bardzo polecam Wam, żeby jabłka trochę poddusić. A już marzeniem byłoby polać caly torcik karmelem. Ja już nie miałam na to czasu, ale taki pomysł jest warty wypróbowania. Zapraszam wszystkie łasuchy :)

Szwedzki tort jabłeczny:

Biszkopt:

Składniki:
3 duże jajka
3 łyżki gorącej wody
120 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego* najlepszy domowy
szczypta soli
100 g maki
50 skrobi kukurydzianej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Jajka rozdzielić. Żółtka i 3 łyżki gorącej wody ubić na kremową masę. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić, aż masa będzie biała i puszysta. Trwa to dłuższą chwilę, ponieważ masa powinna zwiększyć swoją objętość. Białka ubić ze szczyptą soli i ostrożnie dodać do żółtek. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Zamieszać rózgą kuchenną do wymieszania składników. Przełożyć na foremkę 26 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ostudzić i przekroić na pół.


Masa jableczna:

1, 5 k jabłek
2 łyżki soku z cytryny
50 g cukru
ewentualnie 150 ml soku z jabłek( lub wody)

2 paczuszki budyniu waniliowego
można dodać 0, 5 łyzeczki agar agar albo żelatyny

dodatkowo:
300 ml słodkiej śmietanki
2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

1. Jabłka umyć, ubrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na większe kawałki( u mnie są to ćwiarki i jeszcze na pół) i pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Wrzucić do garnka, dodać cukier i poddusić do zmięknięcia. Ewentualnie dodać trochę soku z jabłek lub wodę. Budyn rozmieszać z sokiem i wlać do jabłek. Poczekać, aż zgęstnieje i już nie gotowaćWedług upodobania można takie miękkie jabłka lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków. I zostawić do ostygnięcia. Ewentualnie dodać agar agar( i jeszcze trochę pogotować) lub żelatynę.
2. Ostudzony dół biszkoptu położyć na duży talerz i założyć metalową obręcz. Schłodzoną masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i równo rozprowadzić. Śmietankę ubić z cukrem i wyłożyć na jabka. Nakryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki do zastygnięcia na przynajmniej 3 godziny. Udekorować ciasto według upodobania.

Do bitej śmietanki można dodać szczyptę cynamonu.




Życzę Wam miłej reszty niedzieli i dobrego tygodnia :)

Wasza Edyta