25 lip 2015

Babeczki z dziurką- czyli Gugelhupf.

Zastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę dzisiejszego przysmaku i najbardziej spodobało mi się określenie ,,babka z dziurką", choć bardziej poprawne byłoby zapewne określenie ,, kapturek", czy też ,, kluska w formie kapturka". Jak zwał, tak zwał. Babeczki są przepyszne i pewnie jeszcze niejednokrotnie zaproponuję Wam różne przepisy na nie. Klasyczny Gugelhupf jest dużą drożdżową babką, a ja dzisiaj zapraszam Was na małe babeczki:

Skladniki:

80g masła
70g cukru pudru
łyżka rumu
łyżka soku z cytryny
cukier wanilinowy (  najlepszy bylby domowy)
szczypta soli
2 jajka
50g mąki
50g maku
60g kaszy manny

Przygotowanie:
Masło rozpuścić , ostudzić. Dodaj jajka, cukier puder i wanilinowy, sok z cytryny, rum, sól. Wymieszaj.
Makę wymieszaj z kaszą manną, makiem i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie. Silikonową foremkę* wypełnij do ok. 3/ 4 ciastem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni okolo 20 minut.

* użylam silikonowej foremki na 20 babeczek firmy znanej ze sprzedaży kawy.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz