6 wrz 2015

Cynamonowe ślimaki, czyli Kanelbullar.

Typowe fińskie śniadanie u naszych przyjaciół to kubek kawy i przepyszne cynamonowe bułeczki mocno pachnące kardamonem. Z tym kardamonem to jest podejrzana sprawa. Występował chyba w każdym słodkim wypieku, który mieliśmy okazję spożywać. Pachnie jak delikatne perfumy lub sosnowe szyszki. Mam takie osobiste podejrzenie, ze Finowie mielą drobniutko szyszki i dodają do tej przyprawy ;-) To taka moja subiektywna obserwacja...
Spróbujcie więc dzisiaj drożdżowych buleczek o leśnym zapachu.


Przepis:
100 g masła
0,5 litra mleka
50 g drożdży świeżych lub 2 paczuszki suchych
0,5 łyżeczki soli
120 g cukru
łyżeczka kardamonu
800 g mąki
100 g masła o pokojowej temperaturze
80 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
gruby cukier

 100 gramów masła rozpuścić w rondelku, dodać mleko. Podgrzać. W dużej misce rozkruszyć drożdże, dodać mleko. Rozpuścić drożdże i po chwili dodać cukier, kardamon, 600 gramów mąki i sól. Ciasto wyrobić ręcznie bądź mikserem, dodać resztę mąki i odstawić do wyrośniecia, aż podwoi objętość. Po około 30 minutach ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować. Można podsypać mąką. Ostrożnie rozsmarować na nim 80 gramów masła i posypać cynamonem i cukrem. Zwijamy w rulon i kroimy w plastry o grubosci 1-2 cm. Kladziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy, bułki pieczemy w temperaturze 230 około 8-10 minut, aż się zarumienią.
Wychodzi 40-50 sztuk.
Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz