Cookies

6 wrz 2015

Cynamonowe ślimaki, czyli Kanelbullar

Typowe fińskie śniadanie u naszych przyjaciół to kubek kawy i przepyszne cynamonowe bułeczki mocno pachnące kardamonem. Z tym kardamonem to jest podejrzana sprawa. Występował chyba w każdym słodkim wypieku, który mieliśmy okazję spożywać. Pachnie jak delikatne perfumy lub sosnowe szyszki. Mam takie osobiste podejrzenie, ze Finowie mielą drobniutko szyszki i dodają do tej przyprawy ;-) To taka moja subiektywna obserwacja...
Spróbujcie więc dzisiaj drożdżowych buleczek o leśnym zapachu.


Przepis:
100 g masła
0,5 litra mleka
50 g drożdży świeżych lub 2 paczuszki suchych
0,5 łyżeczki soli
120 g cukru
łyżeczka kardamonu
800 g mąki
100 g masła o pokojowej temperaturze
80 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
gruby cukier

 1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko. Podgrzać. W dużej misce rozkruszyć drożdże, dodać mleko. Rozpuścić drożdże i po chwili dodać cukier, kardamon, 600 gramów mąki i sól. 
2. Ciasto wyrobić ręcznie bądź mikserem, dodać resztę mąki i odstawić do wyrośniecia, aż podwoi objętość. Po około 30 minutach ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować. Można podsypać mąką. 
3. Ostrożnie rozsmarować na nim 80 gramów masła i posypać cynamonem i cukrem. Zwinać w rulon i pokroić na plastry o grubosci 1-2 cm. Polozyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiać na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać, bułki piec w temperaturze 230 około 8-10 minut, aż się zarumienią.

Smacznego :-)






1 komentarz: