Oczyszczająca zupa z kapusty. Edyta Guhl. |
Zawsze
przed Wielkanocą staram się pościć i choć może rezygnacja z
mięsa nie jest dużym wyrzeczeniem, bo mięso mi nie smakuje, to
trudniej jest zrezygnować z cukru, slodyczy, czy ukochanej kawy.
Przy moim niskim ciśnieniu brak kofeiny kończy się chodzeniem po
ścianach i ciagłym przysypianiem. Próbowałam zastąpić ją colą,
ale jaki to post? Nie pić kawy tylko słodkie napoje...Tak więc
kawę piję, za to nie podjadam ciast, batoników, cukierków i
trzymam tak do Wielkanocy. Ostatnio kolega z pracy, który zupełnie
nie zna tej tradycji, zapytał, dlaczego to sobie robię i jego
pytanie tak mnie zaskoczyło, że mimo iż jest wiele różnych
odpowiedzi, nie potrafiłam mu tego wytłumaczyć. U mnie są to
względy religijne, ale jeśli się dobrze zastanowimy, to poszczono
juz od wieków. Bo przecież na przednówku, czyli wczesną wiosną,
było najmniej jedzenia. Zimowe zapasy już się skończyły, a na
polach nic jeszcze nie rosło. I ludzie pościli. Dzisiaj objadamy
się do woli i dotykają nas choroby cywilizacyjne, które wynikają
właśnie z diety zbyt bogatej w tluszcze, cukier. Nie poponuję
całkowitej głodówki, która często jest niemożliwa ze wzgledów
zdrowotnych, jak u mnie tarczyca, ale taka oczyszczająca dieta,
czyli detox każdemu wyjdzie na zdrowie. Przepis dostałam od
koleżanki Christine, która odżywia się taką zupką przez
tydzień, a zbędne kilogramy znikają w oczach. Kapuściana zupka ma
dużo witamin, błonnika i reguluje pracę jelit, działa moczopędnie
dzięki czemu chudniemy. Zwykłą kapustę zastapiłam kapustą
włoską, która jest łatwiej strawna. Kapuściana zupa jest bardzo
prosta do ugotowania, składniki mamy przeważnie w domu, więc
bierzmy się do roboty. Serdecznie zapraszam.
Oczyszczająca zupa z kapusty detoks:
Składniki:
1
główka kapusty włoskiej
4
marchewki
1
por
2
cebule
2
ziemniaki
2
pomidory
3
l wywaru warzywnego
zielona
papryka( ja użyłam strączków zielonej fasoli, której mam bardzo
dużo)
przyprawy:
papryka, kminek, pieprz ziolowy, curry, estragon, tymianek
1
łyżka olej kokosowy
1.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Rozpuszczam w garnku
łyżkę oleju kokosowego, temperatura nie powinna byc zbyt wysoka,
bo olej kokosowy tego nie lubi. Cebulkę dusimy i dodajemy przyprawy.
2.
Marchewki obieramy i kroimy w krażki, wrzucamy do garnka z olejem
kokosowym i chwilę podsmażamy. Pora kroimy w krążki, ziemniaki i
paprykę w kostkę. Dodajemy do marchewki i wlewamy wywar warzywny.
Gotujemy około 15 minut.
3.
Kapustę włoską myjemy i kroimy, wrzucamy do zupy. Pomidory
sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dodajemy do kapusty i
gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupkę jem zawsze z
olejem z oliwek, który nalewam już do talerza z zupą. Smacznego!
Przepisy na zupę z kapusty. Edyta Guhl. |
Warzywa na zupę. Edyta Guhl. |
Smaczna zupa z kapusty bez mięsa. |
Detoks, czyli kapuściana zupa. |
Zupa z włoskiej kapusty. Edyta Guhl. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz