Serowe roladki z oliwkami i pietruszką. Edyta Guhl. |
Witajcie
Kochani, moją ostatnią propozycją na karnawałowy bufet są serowe
roladki. Wybrałam dwa przepisy, które różnią się od siebie
sposobem przygotowania i oczywiście farszem, ale głównie chodziło
mi o porównanie sposobów przygotowania serowej bazy. Przedstawiam
Wam dzisiaj moją subiektywną opinię, a oczywiście sami
zadecydujecie, która metoda Wam bardziej odpowiada.
Serowe roladki z serem rozpuszczonym we wrzątku:
duży
kawałek sera ok. 500 g ( u mnie gouda)
suszone
pomidory
0,5
serka kremowego np. typu Philadelfia
słoiczek
pieczarek
cebulka
szalotka
łyżka
oleju
czosnek,
przyprawy
1.
Pierwszy sposób polega na rozpuszczeniu dużego kawałka żółtego
sera w woreczku w garnku z gorącą wodą. Sposób ten niezbyt
przypadł mi do gustu. W wielu przepisach ser w oryginalnym
opakowaniu ze sklepu wrzucamy do garnka, nie zwracając uwagi na
farbę drukarską na naklejce, bo przecież jest to na zewnatrz. Niby
racja, ale jakoś mi się to nie spodobało, wiec przepakowałam ser
do woreczka na mrożonki i ściśle zawiązałam, żeby podczas
gotowania nic się nie wydostało na zewnątrz. Ser ładnie się
rozpuścił, jednak na wierzchu wypłynął żółty tłuszczyk, który
odlałam. Z rozwałkowywaniem to już była zabawa. Użyłam
silikonowej podkładki, którą mam zawsze przy pieczeniu ciast, a
także folii samoprzylepnej. Serowy placek wyszedł bardzo duży i
nie miałam już miejsca na blacie do cieńszego rozwałkowania.
Wyglądał jak duża prostokątna pizza. Dość trudno było
rozwałkować go na równomierną grubość.
2.
Farsz: poddusiłam cebulkę i czosnek na oleju, dodałam pokrojone
pieczarki i podsmażyłam. Chwilę ochłodziłam i dodałam suszone
pomidory pokrojone na kawałki. Wszystko wymieszałam z kremowym
serkiem i dodałam drobno pokrojoną pietruszkę i przyprawy.
3.
Farsz rozsmarowałam na serowym placku, zostawiając przy brzegach
odstęp około 2 cm. Roladkę zwinęłam, zapakowalam w folię
aluminiową i wstawiłam do lodówki do schłodzenia.
Serowe roladki z serem pieczonym w piekarniku:
8
plasterków żółtego sera: gouda, emmentaler
0,5
serka kremowego
zielone
oliwki
pietruszka
przyprawy
np.
parę suszonych pomidorów
Sposób
drugi jest łatwiejszy i wygląda dużo bardziej efektownie.
Wykładamy prostokątną foremkę do pieczenia folią aluminiową, na
to kładziemy papier do pieczenia i wykładamy serem w plasterkach,
pamietając, żeby w kłaść ser na zakładkę tzn, unikać dziur
pomiędzy plasterkami sera i kłaść je tak, żeby na siebie
nachodziły. Pieczemy w temperaturze 100 stopni uważając, żeby ser
się nie zagotował, tylko rozpuścił, wyjmujemy, chwilę chłodzimy,
rozprowadzamy farsz i gotowe. Roladka wygląda dużo lepiej, ponieważ
plasterki były równomiernej grubości. Tak cienko nie potrafiłabym
rozwałkować sera rozpuszczonego według pierwszej metody. No i
teraz pozostaje jeszcze wybranie smacznego farszu. Na bazę wybrałam
kremowy serek, a dodatki zależą od zawartości lodówki. Dobre są
oliwki, pieczarki, suszone pomidory, jajka, szynka, papryka, zioła,
według uznania. Roladkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki,
przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z bagietką lub tostami.
Pięknie wygląda na talerzu z sałatą. Moim faworytem jest
zdecydowanie druga metoda. A jeśli szukacie innych przepisów na
zimny bufet, gorąco polecam oliwki w cieście, przepis już kiedyś
podawałam na blogu. Zapraszam na karnawał :-)
Serowe roladki z serem pieczonym w piekarniku. |
Przepisy na roladki z oliwkami i pietruszką. |
Przekąska
na karnawał
|
Smaczna przekąska z serem. Edyta Guhl. |
Serowe roladki z serem rozpuszczonym we wrzątku. |
Roladki z pieczarkami i pomidorami. |
Pozdrawiam
Edyta
Powiem Ci tak....
OdpowiedzUsuńTen Twój Facet to ma t Tobą dobrze (dobrze, że mój tego nie widzi, bo by zaraz chciał tak samo... hihi) ;)
A moj to sie oburza, ze znowu cos pichci, a mamy sie odchudzac :-)
OdpowiedzUsuńTak, taaaaaaaak... ;)))
Usuń"Jedz mniej , bramy raju są wąskie!"