Cookies

10 lut 2016

Zapiekanka z chleba i warzyw

Zapiekanka z chleba i warzyw. Edyta Guhl.
Pamiętam jak w dzieciństwie z upodobaniem czytałam rubryki w Zwierciadle lub Kobiecie i Życiu, które zaczynały się od: co zrobić gdy zostaną ci ziemniaki z obiadu, albo gdy mięsa mało, a jeść się chce, albo: nowy chleb ze starego. Najbardziej podobały mi tytuły typu: żeby ciasto nie czerstwiało, co zrobić ze starego biszkoptu, ponieważ u nas w domu nie zdarzało się, żeby słodycze się marnowaly i tego typu rady zawsze bardzo mnie śmieszyły. Przy okazji dzisiejszego przepisu przypomniały mi się te dawniejsze rady dla gospodarnej pani domu i pozwólcie, że tak zacznę mój post: Gdy zostaną Ci resztki...stary chleb, warzywa z obiadu, zapomniany w lodówce kawałek sera, nie wyrzucaj ich, tylko zrób pyszną zapiekankę.

Zapiekanka z chleba i warzyw:

Składniki:

6-8 kromek chleba ( świeży lub czerstwy)
300 g kapusty włoskiej
1 marchewka, kawałek pietruszki, selera i pora
200 g sera

Sos:

1 cebula
40 g masła
30 g mąki
250 g wywaru warzywnego
250 g mleka
pietruszka, dowolne zioła
30 g utartego sera: parmezan, gouda , emmentaler
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
trochę masła do posmarowania formy

1. Najpierw wrzucamy chleb do tostera i robimy zwykłe grzanki. Pisząc stary chleb, mam na myśli chleb czerstwy, wiadomo jeśli jest już nadpsuty, wtedy musimy go wyrzucić. Kapustę kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w krażki, seler, pietruszkę w drobna kostkę, pora w krążki. Wrzucamy do garnka z gorącą wodą i parę minut blanszujemy, wyjmujemy i płuczemy zimną wodą.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy i podsypujemy mąką. Chwilę prażymy i zalewamy wywarem i mlekiem, mieszamy. Dodajemy 30 g utartego sera, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Mieszamy i gotujemy 5 minut. Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i zioła.
3. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykladamy kromkami chleba, jak dachówki. Wykładamy warzywa i polewamy sosem. Posypujemy utartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut. Życzę smacznego :-)

Gdy zostaną Ci resztki...

Smaczne zapiekanka. Edyta Guhl.
Druga porcja, żeby nikt nie byl głodny :-)

Smaczne zapiekanki.Edyta Guhl.

Kuchnia z Eifel. Kapusta i chleb.

Wasza Edyta


2 komentarze:

  1. Ja też kiedyś chętnie czytałam te wszystkie babskie porady... hihi...
    Zapiekanka ciekawa, takiej jeszcze nie jadłam. Do tej pory, jak zostawał mi chleb, lubiłam sobie czerstwe szajbki umoczyć w rozbełtanym jajku wymieszanym ze solą i smażyć na patelni.... Mmmmmmmmm... Stare smaki z Polski... :))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to, lubie. To taka wersja na slodko. A moj chlebek to na kolacje, mi bardzo smakowal. Przez to, ze jest tostowany, nie namoknie i fajnie smakuje z warzywami. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń