Zapiekanka z chleba i warzyw. Edyta Guhl. |
Pamiętam jak w dzieciństwie z
upodobaniem czytałam rubryki w Zwierciadle lub Kobiecie i Życiu,
które zaczynały się od: co zrobić gdy zostaną ci ziemniaki z
obiadu, albo gdy mięsa mało, a jeść się chce, albo: nowy chleb ze starego. Najbardziej podobały mi tytuły typu: żeby ciasto nie
czerstwiało, co zrobić ze starego biszkoptu, ponieważ u nas w domu
nie zdarzało się, żeby słodycze się marnowaly i tego typu rady
zawsze bardzo mnie śmieszyły. Przy okazji dzisiejszego przepisu
przypomniały mi się te dawniejsze rady dla gospodarnej pani domu i
pozwólcie, że tak zacznę mój post: Gdy zostaną Ci
resztki...stary chleb, warzywa z obiadu, zapomniany w lodówce
kawałek sera, nie wyrzucaj ich, tylko zrób pyszną zapiekankę.
Zapiekanka z chleba i warzyw:
Składniki:
6-8 kromek chleba ( świeży lub
czerstwy)
300 g kapusty włoskiej
1 marchewka, kawałek pietruszki,
selera i pora
200 g sera
Sos:
1 cebula
40 g masła
30 g mąki
250 g wywaru warzywnego
250 g mleka
pietruszka, dowolne zioła
30 g utartego sera: parmezan, gouda ,
emmentaler
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
trochę masła do posmarowania formy
1. Najpierw wrzucamy chleb do tostera i
robimy zwykłe grzanki. Pisząc stary chleb, mam na myśli chleb
czerstwy, wiadomo jeśli jest już nadpsuty, wtedy musimy go
wyrzucić. Kapustę kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w
krażki, seler, pietruszkę w drobna kostkę, pora w krążki.
Wrzucamy do garnka z gorącą wodą i parę minut blanszujemy,
wyjmujemy i płuczemy zimną wodą.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną
kostkę. Podsmażamy i podsypujemy mąką. Chwilę prażymy i
zalewamy wywarem i mlekiem, mieszamy. Dodajemy 30 g utartego sera,
przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Mieszamy i
gotujemy 5 minut. Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i zioła.
3. Formę żaroodporną smarujemy
masłem i wykladamy kromkami chleba, jak dachówki. Wykładamy
warzywa i polewamy sosem. Posypujemy utartym serem. Pieczemy w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut. Życzę
smacznego :-)
Gdy zostaną Ci resztki... |
Smaczne zapiekanka. Edyta Guhl. |
Druga porcja, żeby nikt nie byl głodny :-) |
Smaczne zapiekanki.Edyta Guhl. |
Kuchnia z Eifel. Kapusta i chleb. |
Wasza Edyta
Ja też kiedyś chętnie czytałam te wszystkie babskie porady... hihi...
OdpowiedzUsuńZapiekanka ciekawa, takiej jeszcze nie jadłam. Do tej pory, jak zostawał mi chleb, lubiłam sobie czerstwe szajbki umoczyć w rozbełtanym jajku wymieszanym ze solą i smażyć na patelni.... Mmmmmmmmm... Stare smaki z Polski... :))))))
Znam to, lubie. To taka wersja na slodko. A moj chlebek to na kolacje, mi bardzo smakowal. Przez to, ze jest tostowany, nie namoknie i fajnie smakuje z warzywami. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń