Owocowe skórki, czyli wegańskie żelki. Edyta Guhl. |
Witajcie Kochani,
zapraszam serdecznie na moje nowe odkrycie jak przetrwać post nie
jedząc słodyczy, a mieć dosyć energii: owocowe skórki, czyli
Fruchtleder lub fruit leather. Niech nie przestraszy Was słowo
skórka, przysmak jest w pełni wegetariański i gorąco go polecam,
szczególnie dla dzieci. Ten owocowy przysmak uzyskujemy przez
zmiksowanie dowolnych owoców na mus i wysuszenie ich w niskich
temperaturach. Można je wzbogacić przez dodanie nasionek chia,
kakao, przypraw, suszonych moreli. Wegańskie, owocowe żelki są
bogate w mikroelementy i tak intensywne w smaku, że nie potrzebują
sztucznych barwników, aromatów, ani całej tej chemii, którą
dajemy dzieciom ze sklepowymi słodyczami. Owocowe skórki można
przygotować na podwieczorek, drugie śniadanie do szkoły lub na
wycieczkę. Zresztą sama chętnie po nie siegam, gdy najdzie mnie
chęć na coś słodkiego, a to zdaża się dość często.
Najbardziej smakowały mi malinowe i truskawkowe skórki, z
jabłkowymi trzeba uważać, ich smak jest tak intensywny, że
zagłuszy każdy inny owoc. Skórki najlepiej jest suszyć w
specjalnym automacie, w którym można ustawić temperaturę( taki z
kwadratowymi szufladami). Ja użyłam zwykłego automatu do suszenia
grzybów, owocowy przysmak można też wysuszyć w piekarniku w
temperaturze 50- 60 stopni i przy otwartych drzwiczkach. Przepisów
jest bardzo dużo, możecie sami wypróbować, które najbardziej Wam
smakują. Proponuję zrobić tzw. bananowa bazę: zmiksować banana i
dodawać do niego dowolne owoce. Można dodać trochę soku
pomaranczowgo lub cytrynowego, wanilię, daktyle. Z podsuszonej masy
można wyciąć przy pomocy nożyczek, foremek do ciastek, przyrządu
do cięcia pizzy dowolne kształty, gwiazdki, kółka. Najbardziej
spodobały mi się długie paski, które zwijam w ślimaki.
Owocowe skórki, czyli wegańskie żelki:
Bananowa- Mango:
2 banany
1 mango
sok z cytryny
2 daktyle
Mango:
1 dojrzałe mango
1-2 pomarańczy
Malinowa:
300 g malin
1 banan
sok z pomarańczy
Jabłkowa:
2 dojrzałe jabłka
1 banan
łyżka soku cytrynowego
Czekoladowa:
4 dojrzałe banany
2 łyżki kakao
2 suszone daktyle
szczypta cynamonu
Bananowo- Truskawkowa:
2 banany
10 truskawek
Jeżynowa:
500 g jeżyn
łyżka miodu
Mandarynka- Truskawka:
500 g mandarynek
500 g truskawek
szczypta wanilii
Przygotowanie:
1. Do kubka od miksera
wrzucam owoce pocięte w kawałki i miksuję na papkę. Najwięcej
problemu miałam ze zmiksowaniem jabłek, które były dość twarde.
Pamiętajcie więc, żeby wybierać owoce dojrzałe i soczyste.
Dodanie owocowego soku ułatwi rozdrabnianie, ale przedłuży proces
suszenia, bo ciecz musi wyparować. Jeśli używasz suszonych daktyli
lub moreli, namocz je wcześniej na godzinę i pokrój w drobne
kawalki. Pamietaj, żeby usunąć pestki z pomarańczy lub cytryny.
2. Owocową masę
rozsmarowuję na papierze do pieczenia na grubość 2-5 mm.
Temperaturę w automacie ustawiam na maksymalnie 42 stopni, w
piekarniku na 50- 60 stopni i uchylam drzwiczki. Suszymy 7- 8- 9
godzin, aż skórki zaczną odchodzić od papieru, jeśli będziemy
je suszyć zbyt długo, zaczną się łamać i nie dadzą rolowac.
Gotowa skórka nie lepi się do palców.
Dobre rady:
- jeśli używasz tylko
bananów, żeby nie ściemniały, dobrze jest pokropić je sokiem z
cytryny.
- skórka z bardzo
dojrzalych bananów może się łamać, więc najlepiej dodać do
nich dodatkowy owoc.
- dodaj różnych
przypraw: cynamonu, wanilii, wiórków kokosowych, kardamonu.
- możesz wypróbować
własnych kreacji, zmiksuj kiwi, maliny lub mango i narysuj na skórce
abstrakcyjne wzory, kropki lub kratkę.
- po wysuszeniu możesz
łączyć dwa różne smaki. Zwiń dwa paski owocowych skórek o
różnych kolorach w jedną rolkę.
- zmiksuj dowolne owoce
lub jagody, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj banana , nasionek
chia lub nasionek babki plesznik.
- można użyć wszystkich
owoców: jabłek, truskawek, porzeczki, rabarbaru, kiwi, mango. Nie
ma takiego owocu, którego nie da się wysuszyć i zrobić z niego
pysznego snacka.
Smacznego,
Edyta
Fruit leather. Edyta Guhl. |
Użyłam
zwykłego automatu do suszenia grzybów.
|
Owocowe skórki z malinami. |
Z
podsuszonej masy można wyciąć dowolne kształty,
|
Owocową
masę rozsmarowuję na papierze do pieczenia na grubość 2-5 mm.
|
i
suszę w piekarniku
|
Skórki kroimy na paski... |
...i zwijamy w ślimaki. |
Miłego pojadania...
Mamma Mia! To jest genialne, bo kolorowe, zdrowe i smakowite. Bardzo zwracam uwagę na to, żeby było jak najbardziej zdrowe, także trafiłaś w dziesiątkę! Super, super super. Salutuję z Toskanii
OdpowiedzUsuńP.S. wypróbowałam i ja nowy toskański przepis, niedługo się nim podzielę na blogu oczywiście, ciaoooo :)
Kochana Wiollu, serdecznie dziekuje za przemily komentarz. Z niecierpliwoscia czekam, czekam na nowe wpisy na Twoim blogu :-) Ciaooo!
OdpowiedzUsuń