W
niedzielny poranek zapraszam na delikatny deserek dla Babci. Nawet
dzieci potrafią go przyrządzić. Polecam :-)
Panna
Cota:
Składniki:
5
płatków żelatyny
500
g słodkiej śmietany
130
g cukru
1
łyżka likieru pomarańczowego( dla dorosłych)
Wykonanie:
1.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ok. 10 minut, aż napęcznieje.
W rondelku zagotować śmietankę i cukier. Zdjąć z ognia.
Żelatynę dobrze odcisnąć i rozpuścić w gorącej śmietance,
ciągle mieszajac. Ostudzić. Jak tylko masa zacznie zastygać, dodać
likier pomarańczowy.
2.
Masą napełnić 4 foremki( 150 ml)albo takie i wstawić do lodówki na około
4 godziny.
3.
Przed podaniem foremki zanurzyć krótko w gorącej wodzie, obrócić
i wyłożyć na talerzyk. Smacznego!
uwielbiam ten deser
OdpowiedzUsuńProsty przepis, ale sbardzo smaczny :-)
Usuń