Cookies

13 sty 2019

Syrniczki


Syrniczki powinny zostać zabronione i dobrze wiem, o czym piszę. Wszystkie diety i postanowienia noworoczne idą w kąt przy tych złotych, pachnących placuszkach. Syrniczki znikają z talerza aż do ostatniego kęsa i trudno jest się im oprzeć. Z dzieciństwa pamiętam słodkie placki z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, które bardzo nam smakowały. Dzisiejsze syrniczki są jeszcze lepsze. Przez dodatek białego sera mają lekko kwaskowy smak i to właśnie ten smak uzależnia. Szczególnie jesli lubicie mączne potrawy i różne kluchy.
Syrniczki sa dobrą okazją do wykorzystania tłuczonych ziemniaków, które zostały z obiadu. Dodajemy do nich mąkę, jajka, biały ser i gotowe. Stosunek ziemniaków do białego sera zależy od waszych upodobań. Ogólnie przyjmuje się, że na 3 porcje tłuczonych ziemniaków przypada jedna porcja twarogu. Może być też pół na pół, wtedy serniczki będą bardziej kwaskowe, za czym ja szczególnie przepadam. Albo 3 na 2, jak kto lubi. Smażymy je jako płaskie placuszki lub grubsze, takie jak kotlety mielone. Dzisiejszy przepis ma proporcje na syrniki dla 4 osob. Wychodzi około 25 sztuk. Syrniczki znikaja bardzo szybko, tak, że ewentualne pomyłki w rachubie sa dopuszczalne ;-)
Syrniki można podawać je jeszcze ciepłe z musem jabłecznym lub śliwkowym lub na deser posypane cukrem i cynamonem lub z lodami. Można też posypać je żółtym, tartym serem i smażoną cebulką. Podać z zieloną salatą lub surówkami. Dla mnie wersja na słodko jest najsmaczniejsza. A ciekawe, jaka wersja posmakuje Wam najbardziej? Zapraszam :-)


Syrniczki:

Składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków
500 g białego sera
2 jajka
170 g mąki
szczypta soli
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, można też przepuścić przez maszynkę lub zetrzeć na tarce. Dodać twaróg, jajka, mąkę i sól i wymieszać. Nie za długo, tylko tak, aby składniki się połączyły. Ewentualnie dosypać trochę mąki, jeśli ciasto jest bardzo ,,luźne". To zależy od rodzaju ziemniaków, ale nie trzeba przesadzać z mąką, żeby ciasto nie bylo bardzo zwarte. Uformować wałek o grubości około 5 cm i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
2. Olej rozgrzać na patelni. Ostrym nożem pokroić wałek na plastry o grubości ok. 1 cm. W dłoniach uformować kotleciki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoto. Gotowe, smacznego!
Wasza Edyta








9 sty 2019

Pizza z kalafiora


Pizza, pizza, pizza! Już na samą myśl dostaję wyrzutów sumienia. Puste węglowodany, biała mąka, drożdże, tłusty żółty ser, albo o zgrozo jeszcze gorzej: salami! Zapomnij, dzisiaj zjemy pyszną pizzę bez grama białej mąki. Pizzę z kalafiora. Naturalnie taka warzywna pizza smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna na drożdżach. Jest dużo mniej kaloryczna i bez glutenu. Jeśli lubisz pizzę bardziej miękką i delikatną wystarczy piec ją parę minut krócej. Jeśli ma być wypieczona i chrupiąca potrzymaj dłużej w piekarniku. Latem bardziej smakuje nam ze świeżymi pomidorkami i rukolą, zimą wykorzystuję mrożonki warzywne. Pomysłów na obłożenie kalafiorowej pizzy jest bardzo dużo, a wszystko zależy od naszego smaku i zawartości lodówki. Dzisiaj wykorzystałam warzywa z mrożonki meksykańskiej, które były na obiad. Ciekawe jaka wersja przypadnie Wam do gustu. Zapraszam!



Pizza z kalafiora:

Składniki:

500 g surowego kalafiora
1 jajko
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki świeżo startego parmezanu
sól, świeżo mielony czarny pieprz

na wierzch dowolne warzywa jakie lubicie np.
- mieszanka meksykańska i trochę żółtego sera
- przecier pomidorowy, mozzarella, czerwona cebula
- pieczarki, kukurydza, papryka i cebula
- mozarella, pomidor i rozmaryn
- pieczarki, cukinia, parmezan
- ugotowane brokuły, odrobina czosnku
- kozi ser i oliwki
- ostry sos pomidorowy, ser ricotta, oliwki...
Oj rozmarzyłam się ;-)

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Kalafiora umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce tak, aby miał konsystencję ryżu. Wysypać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec ok.7 minut w piekarniku. Wyjąć i ostudzić.
2. Ostudzony kalafior położyć na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze wycisnąć.
3. Suchy kalafior przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem, migdałami, parmezanem, solą i pieprzem. Wymieszać aż powstanie klejąca się, jednorodna konsystencja. Rozsmarować na foremce wyłożonej papierem do pieczenia( dowolny ksztalt). Podpiec około 20 minut, aż pizza się przyrumieni.
4. Podpieczoną pizzę obłożyć naszymi ulubionymi dodatkami np. na cieście rozprowadzić cienką warstwę sosu pomidorowego( łyżka przecieru pomidorowego wymieszana z łyżką wody) i na to położyć dowolne dodatki. Piec jeszcze 10 do 20 minut. Im więcej wody mają nasze dodatki, tym dłuższy czas pieczenia i jednocześnie niższa temperatura. Gotową pizzę pokroić na kawałki, smacznego!





Wasza Edyta


6 sty 2019

Ciasto ,, Trzech Króli“


Mędrcy ze Wschodu Kacper, Melchior i Baltazar przynieśli małemu Jezusowi drogocenne bogactwa: złoto, mirrę i kadzidło. I spełniło się proroctwo ,, iż królowie Wschodu i królowie wszystkich narodów przyniosą dary Mesjaszowi oraz będą mu służyli (Ps 72, 10-11; Iz 60, 1-10).“
W Dzień Trzech Króli przychodzę do Was z ciastem z migdałową skorupką z siekanych orzechów, sezamu i płatków migdałowych zatopionych w polewie z miodu, masła, cukru i śmietany. Upiekłam je w okrągłej foremce o średnicy 26 cm. Można też wziąć prostokątną blaszkę, wtedy ciasto jest nieco niższe. Najpierw trzeba ciasto podpiec i dopiero później rozsmarować na nim skorupkę. Jeśli zrobimy to za wcześnie, to migdały ,,utoną“ . Ogólnie placek jest łatwy do upieczenia i bardzo ładnie pachnie. Zapraszam :-)



Ciasto ,, Trzech Króli“:


Składniki:

75 g masła
3 jajka
120 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki śmietany
120 g mąki
pół paczuszki proszku do pieczenia( 7,5 g albo pół łyżki stołowej)

Na ,, migdałową skorupkę“ :
100 g masła
80 g cukru
80 g miodu
2 łyżki śmietany
150 g płatków migdałowych
1 łyżka sezamu
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
szczypta cynamonu
łyżka skórki z niepryskanej pomarańczy startej na małych lub średnich oczkach

Wykonanie:
1. Masło rozpuścić w rondelku, schłodzić. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puch.
Dodać schłodzone masło i śmietanę. Wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek z masłem i zamieszać.
2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, ciasto przełożyć do formy i podpiec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut.
3. Migdałowa skorupka: masło rozpuścić w rondelku, dodać resztę składników i krótko zagotować.
Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim migdałową skorupkę i wstawić do piekarnika na dalsze 12-15 minut i piec na złoto. Smacznego!




niemieckie-przepisy-na-ciasto



Synagoga Jubileuszowa w Pradze.

Życzę nam wszystkim, aby Gwiazda Betlejemska wskazująca drogę Trzem Królom, również i nam wskazała drogę do pokoju, miłości i zgody.
Wasza Edyta



2 sty 2019

,,Wieniec z Frankfurtu“

 Szczęśliwego Nowego Roku 2019!
Nowy Rok zaczynam bardzo klasycznie przepisem na tradycyjny tort ,,Wieniec z Frankfurtu“ Frankfurter Kranz. Dzisiejszy przepis jest zdecydowanie najlepszym przepisem na frankfurcki wieniec. To ciasto jest bardzo popularne w Niemczech i warto je upiec. Przepięknie prezentuje się na stole. Przepis pochodzi z około 1735 roku. Nieznane jest nazwisko cukiernika i nie jest pewne, czy tort upieczono specjalnie dla cesarza Karola VI, czy też miał oddawać hołd statusowi miasta, w którym koronowano cesarzy. Wieniec z Franfurtu wygląda bardzo majestatycznie. Jego okrągła forma symbolizuje cesarską koronę, otoczka z krokantu złoto, a kandyzowane wisienki ozdobne rubiny. W Wikipedii wyczytałam ciekawostkę. Do maślanego- kremu, którym przełożony jest tort, nie wolno jest używać margaryny. Wieniec z Frankfurtu uchodzi za szczególny wyrób cukierniczy z doskonałych składników i konsument oczekuje, że krem jest z prawdziwego masła. Jeżeli cukiernia użyła jakiegoś zastępnika, należy o tym poinformować. Tak zadecydował sąd w Koblencji w 1984 roku. Tak więc pamiętajmy, żeby nie zepsuć sobie smaku zwykłą margaryną.
Ciasto nie jest trudne do zrobienia. Biszkopt dwukrotnie przekrojony i przełożony kremem lub konfitura. Z wierzchu posmarowany grubą warstwą kremu i posypany krokantem. Gotowe. W sklepach są specjalne foremki na wieniec z Frankfurtu, możecie pogooglować, żeby zobaczyć jak wyglądają. Ja upiekłam je w tradycyjnej formie z dziurą, bo uważam, że nie ma sensu kupować kolejnej formy, na ciasto, które upiekę góra raz w roku. Krokant do dekoracji można kupić, a jeśli chcecie zrobić go sami, to niżej podaje przepis. Zapraszam :-)


Wieniec z Frankurtu:


Składniki:
na foremkę 26 cm

4 jajka
4 łyżki zimnej wody
200 g cukru
120 g maki
80 g skrobi kukurydzianej( mąki ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i mąka do formy
Krem:
500 ml mleka
1 paczuszka budyniu waniliowego
250 g masła ( o temperaturze pokojowej)
50 g cukru
dodatkowo:
mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki, malin lub wiśni
paczuszka krokantu( przepis poniżej)
kandyzowane wisienki do dekoracji
* jeśli ktoś lubi odrobina rumu do nasączenia ciasta


Wykonanie:

1. Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek.Cztery białka ubijamy z czterema łyżkami zimnej wody na pianę. Wsypujemy 200 g cukru i dalej ubijamy. Pojedyńczo dodajemy żółtka ciągle ubijając.
2. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do ubitych jajek. Ostrożnie mieszamy. Formę na babkę z dziurką smarujemy masłem i lekko opruszamy mąką. Jest to konieczne, żeby ciasto dobrze odstało od formy.
3. Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach( termoobieg 180 stopni). Ciasto zostawiamy w formie do ostygnięcia.
4. Gotujemy budyń z mlekiem i cukrem wedug przepisu na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Budyń nie może być za gorący. Masło ucieramy, ważne jest, żeby nie było za zimne. I po łyżce ddajemy przestudzony budyń. Ucieramy na puch i wstawiamy do zimnego.
5. Ciasto przecinamy dwa razy. Tradycyjnie smarujemy konfiturą tylko dolną wastwę, a górną kremem. Ja posmarowałam obydwie warstwy konfiturą i kremem. Jeśli lubicie można pokropić ciasto odrobiną rumu.
6. Odrobinę kremu odkładamy do rękawa cukierniczego do ozdoby, a resztą kremu smarujemy boki ciasta. Ciasto obsypujemy krokantem. Na wierzchu wyciskamy małe rozetki z kremu i dekorujemy je kandyzowanymi wisienkami. Wstawiamy do lodówki, bo podobno ciasto jest najlepsze dopiero następnego dnia, gdy się trochę przegryzie. Smacznego!


Jak zrobić krokant? Potrzebujemy...

200 g siekanych orzechow laskowych albo migdałów
30 g masła
150 g cukru

1. Cukier wsypać na patelnię i skaramelizować na średnim ogniu. Gdy zacznie nabierać złocistego koloru dodać masło. Trzeba uważać, żeby karmelu nie spalić. Jeśli zaczną robić się grudki, rozgnieść je łyżką.
2. Dodać posiekane orzechy, zamieszać i na chwilę zostawić na patelni, żeby nabrały złotego koloru. Uwaga: nie spalić!
3. Wysypać zawartość patelni na papier do pieczenia i całkowicie wystudzić. Rozdrobnić np. w moździerzu. Gotowe. Krokant można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy.






Edyta



30 gru 2018

Weselne ciastka z Węgier


Zastanawiałam się jakim przepisem zakończyć rok 2018 i najbardziej spodobały mi się weselne ciastka z Węgier. Kucha, delikatna beza i solidne ciasto drożdżowe to genialne połączenie. Węgierskie ciasteczka są przepyszne, ale wymagają pewnych zdolności manualnych. Przyznam, że ich zrobienie to czynność ,, bardzo klejąca się“. Ciasto z dodatkiem drożdży leżakujemy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i smarujemy białkiem ubitym na pianę. Formujemy wąziutkie wałeczki i szklanką wycinamy półksiężyce. Teraz trzeba bardzo uważać, ponieważ niesforna piana ucieka we wszystkie kierunki. Dlatego ważne jest, żeby piana była ubita na sztywno. Weselne ciastka upiekę jeszcze nie raz, będzie więc okazja, by dopracować ich wygląd do pefekcji. Chociaż takie własnoręcznie zrobione ciasteczka mają prawo mieć różne kształty ;-)


Weselne ciastka z Węgier:


Składniki:

Ciasto:
400 g mąki
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki mleka
3 żółtka
250 g miękkiego masła
7 g suchych drożdży( 1 paczuszka)

Nadzienie:

3 białka
250 g cukru
100 g mielonych orzechów( u mnie migdały)

1 jajko do posmarowania
cukier puder

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść mikserem na gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na kwadrans do lodówki.
2. Białko ubić na pianę mikserem na najniższych obrotach. Dodać cukier i zwiększyć obroty na najwyższe. Ubić na sztywną pianę.
3. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy rozwałkować na długi, wąski kawałek. Posmarować 1/4 białka i posypać 1/4 orzechów. Zwinąć jeden dłuższy bok do środka, następnie drugi, tak aby się pokryły i powstał wałeczek. Jajko rozbić w kubeczku i rozbełtać, posmarować wałeczek. Następnie szklaneczką lub okrągłą foremką wyciąć półksiężyce. Podobnie postępować z trzema pozostałymi kawałkami.
5. Ciasteczka kłaść na foremki wyłożone papierem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni 12-14 minut na złoto. Gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem. Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremki. Użyłam małej szklaneczki i wyszły mi trzy foremki ciastek. Smacznego!





Życzę Wszystkim Szcześliwego Nowego Roku 2019, szampańskiej zabawy, dużo uśmiechu i tańca, a także przepysznych dań na stole.
Dolcevita-in-my-kitchen


Przepis pochodzi z książki ,, Weihnachten mit den Burgenländischen Hochzeitsbäckerinnen“ lub bloga ichmussbacken.





28 gru 2018

Kruche rogaliki drożdżowe



Obok kruchych rogalikow drożdżowych nikt nie przejdzie obojętnie. Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce, a nie jak tradycyjne drożdżowe, które lubi ciepło i trzeba z nim uważać.
Rogaliki są przepyszne, kruche, nie za słodkie. Dodatkowo po upieczeniu obtaczamy je w cukrze. Jeśli lubicie można zrobić je z nadzieniem z dżemu, nutelli, orzechów, albo cukru zmieszanego z cynamonem. Nam bardzo smakują z nadzieniem orzechowym.
Takie smaczne rogaliczki można podać nawet na Sylwestra. Natychmiast znikają ze stolu. Zapraszam :-)



Kruche rogaliki drożdżowe:

Składniki:

300 g mąki
1 paczuszka suchych drożdży
200 g masła
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
dodatkowo cukier puder
Dowolne nadzienie: dżem, masa makowa, nutella, cukier zmieszany z cynamonem, orzechy.
Nadzienie orzechowe:
mielone orzechy
cukier
szczypta cynamonu

Wykonanie:
1. Mąkę i suche drożdże wymieszać z w misce. Dodać masło i zagnieść. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i sól, dobrze zamieszać mikserem, a następnie wyrobić ręcznie. Wstawić do lodówki na 20 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło, pociąć na trójkaty o długości ok. 7 cm i zwijać rogaliki.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni około 10- 12 minut. Po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego!

h





24 gru 2018

Jadalna choinka na Święta

,, W Wigilię Bożego Narodzenia niechaj Gwiazda Pokoju drogę nam wskaże
Zapomnijmy o uprzedzeniach
Magia świat niech zjedna nas wszystkich“.

Kochani, z serca dziekuję wszystkim za dobre życzenia i pamięć. Życzę Wam cierpliwości, odwagi, radości i wdzięczności za wszystko, co mamy. No i najważniejsze dużo zdrowia i miłości.
Oczywiście i dzisiaj nie może obejść się bez przepisu. Tak pięknie udekorowana choinka będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. I dobrą okazją do połasuchowania, gdy brzuszki już pełne, a jeszcze coś by się zjadło :-)

Jadalna choinka na Święta:

Składniki:
winogrona dwa kolory
ser najlepiej kilka gatunków
pietruszka do ozdoby
wykałaczki
stożek ze styropianu( można zastąpić jabłkiem i marchewką)
formka gwiazdka

Wykonanie:
Winogrona myjemy i osuszamy. Nabijamy na wykałaczki. Ser kroimy w kostkę, nabijamy na wykałaczki. Wycinamy gwiazdkę na szczyt naszej choinki. Stożek ze styropianu ustawiamy na talerzu i sprawdzamy , czy dobrze stoi. Mój miał zaokrąglony spód, więc musiałam wyrównać go nożem. I teraz najprzyjemniejsza część: dekorowanie. Wbijamy wykałaczki w stożek, pamietając o odstępie, tak, żeby wszystko ładnie się pomieściło. Wolne przestrzenie dekorujemy pietruszką. Gotowe. Smacznego!

h


Jeszcze raz z całego serca:
Zdrowych Wesołych Świąt!
Wasza Edyta