Na
początku roku obiecałam przepisy na klasyczne, niemieckie ciasta i
desery. Znane, lubiane i bardzo smaczne. Jak Wielkanoc to oczywiście
tort ajerkoniakowy. Ciemny, orzechowy biszkopt z czekoladową nutą,
bitą śmietaną i dużo ajerkoniaku. To jest zdecydowanie ciasto
tylko dla dorosłych. I chociaż uparłam się na
ciasteczka-zajączki, tego ciasta nie mogą jeść dzieci. Jest mocno
procentowe, ale też aromatyczne, wilgotne, bardzo wyraźne w smaku.
Panowie bardzo za nim przepadają i proszą o kolejny kawałek. Paniom kręci się po nim w glowie i wychodzą na lekkim rauszu, ale
naprawdę warto go spróbować. Takim tortem trzeba się delektować.
Wziąć na widelczyk kawałek biszkopta, śmietany i ajerkoniaku,
koniecznie wszystko razem. Przymknąć oczy i posmakować. Prawie jak
w wiedeńskiej kawiarni z mrocznym wnętrzem, brokatowymi kanapami i
złotymi lustrami. Orkiestra gra muzykę klasyczną, elegancy
kelnerzy w rękawiczkach wskazują miejsce przy stoliku, a po chwili
przynoszą kawałek ciasta na śnieżnobiałej porcelanie...
Tort ajerkoniakowy:
Składniki:
5
jajek
80
g miękkiego masła
120
g cukru
100
g tartej czekolady
200
g mielonych orzechów
2
łyżki ajerkoniaku
1
łyżeczka proszku do pieczenia
600
g słodkiej śmietanki
2
paczuszki usztywniacza do śmietany
2
łyżeczki cukru waniliowego
tarta
czekolada
Na
polewę:
200
ml eierkoniaku
3
płatki żelatyny
Wykonanie:
1.
Jajka rozdzielić. Żółtka, maslo i cukier utrzec mikserem na
pianę. Dodać tartą czekoladę, orzechy, ajerkoniak i proszek do
pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z
masą maślano-żółtkowa.
2.
Foremkę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć
do foremki, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach
przez 45 minut. Wystudzić, a najlepiej zostawić na całą noc.
3.
Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczami i cukrem waniliowym.
Śmietanę rozsmarować na cieście. Zostawić trochę śmietany do
dekoracji. Przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić małe rozetki ze
śmietany na wierzchu tortu. Brzeg posmarować bitą śmietaną i
posypać tartą czekoladą.
4.
Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić. Wlać odrobinę
ajerkoniaku, zamieszać, a następnie wlać resztę ajerkoniaku.
Ostudzić i polać po torcie. Ważne jest, żeby ajerkoniak był
chłodny, inaczej bita śmietana zacznie się topić. Wstawić do
lodówki na 3 godziny. Przed podaniem torcik udekorować
ciasteczkami- zajączkami i świeżą mietą lub melisą. Smacznego!
Życzę
Wam zdrowych, wesołych Świąt. Dużo nadziei, radości, dobrych
ludzi na drodze i szczęśliwych momentów.
Wesołego
Alleluja!
Edyta