W
ten świąteczny dzień zapraszam Was na szczególne danie. Galette z
pomidorami i kukurydzą. Błyskawiczny przepis, niewiele składników
i niesamowity efekt. I co najważniejsze: ten smak! Pomidorowa
galette jest tak pyszna, że mogłabym zjeść ją całą. Przy
jednym posiedzeniu. Kruche, maślane ciasto, słodziutkie malinowe
pomidory z ogródka i kukurydza, której nie potrafię się oprzeć.
Prosty, szybki, wegetariański przepis na letnie dni. I perfekcyjny
dodatek do chrupiącej sałaty. Pomidorowa galette jest przepyszna na
ciepło i na zimno. Można urozmaicić ją różnymi dodatkami:
czosnkiem, cebulą, ostrą papryczką, kwaśną śmietaną,
pieczarkami, serem feta lub kozim, miodem, świeżymi lub suszonymi
ziołami. I co najlepsze, smakuje przepysznie nawet następnego dnia.
Jeśli przypadkiem nie zjecie jej natychmiast po upieczeniu.
Można
zmieszać parę łyżek gęstej, kwaśnej śmietany ze startym,
żółtym serem i rozprowadzić po cieście. Albo pokropić pomidory
odrobiną oleju. Jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego
tak go lubimy. W moim przepisie jest tylko żółty ser i galette
była przepyszna.
Takie
kolorowe, lekkie, wakacyjne danie ozdobi każdy stół. Bardzo
polecam.
Galette z pomidorami i kukurydzą:
Składniki:
150
g masła, zimnego
szczypta
soli
1
jajko
280
g mąki
1
łyżka sezamu
2
pomidory malinowe
4-
5 łyżki kukurydzy( z puszki)
100
g sera parmesan, gouda lub cheddar
sól,
pieprz
świeże
zioła w/g upodobania: tymianek, rozmaryn, bazylia, kwiatki
ogórecznika
ewentualnie:
czosnek, cebula, oliwki, ser kozi lub feta
trochę
mąki do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1.
Masło pociąć w kosteczkę. Najpierw rozetrzeć w palcach z solą i
jajkiem. Następnie stopniowo dosypywać mąkę i wyrobić na
jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do
lodówki na przynajmniej 30 minut.
2.
W tym czasie zerwać pomidory malinowe w ogródku. Umyć i pokroić w
plastry. Kukurydzę odsączyć. Świeże zioła drobno posiekać. Ser
zetrzeć na tarce. Ewentualnie posiekać czosnek lub pokroić cebulę
w krążki.
3.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na
okrąg o średnicy około 28- 30 cm. Przełożyć na foremkę
wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Ciasto
ponakłuwać widelcem.
4.
Pocięte pomidory położyć na środku galette. U mnie lekko
nachodzą na siebie. Posypać kukurydzą i startym serem. Ewentualnie
posiekanymi ziołami lub czosnkiem( cebulą). Wystający brzeg ciasta
zwinąć do środka, tak aby powstał brzeżek. Posypać sezamem po
brzeżku i lekko wcisnąć go w ciasto. Można też posmarować
brzeżek rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w
temperaturze 180 stopni 30- 40 minut. Podawać z oliwkami, papryczką
i świeżą bazylią. Można udekorować kwiatkami ogórecznika.
Edyta