Bardzo szybka, serowa babka, mięciutka i pulchna. Idealna do kawy i herbatki, a dla szczególnych łasuchów świetna propozycja na śniadanie. Przepisów na babkę nie brakuje na blogu. Jeśli szukacie delikatnego ciasta, bardzo polecam babkę z serkiem philadelfia. Miłośnicy konkretnych smaków zachwycą się babką z makiem i ajerkoniakiem. A jeśli szukacie przepisu na babeczki do koszyczka, bardzo smaczne, lekko migdałowe maleństwa znajdziecie tutaj.
A dzisiaj polecam pyszną serową babkę ze sprawdzonego przepisu niemieckich gospodyń domowych. Najlepsza z niemieckim twarogiem o 20% zawartości tłuszczu, takim kremowym w konsystencji. Pamiętam jak we wczesnej młodości przeglądałam niemieckie przepisy na ciasta. Sugerując się pięknymi zdjęciami marzyłam o tym, jak mogą smakować. Połowa składników była u nas wtedy niedostępna.
Dzisiaj wszystko już jest, nawet niemiecki twaróg dostaniemy w każdym większym mieście, w aldiku. Jest bardzo neutralny w smaku i jeśli chcecie go podać na kolację, nie obejdzie się bez drobno krojonej cebulki, soli i pieprzu. Za to idealnie nadaje się do wielu wypieków typu twarogowe bułeczki, czy babki( przepisy na blogu).
Serek wystarczy krótko rozmieszać kuchenną rózgą, tak aby nie było grudek. I dodać do masła utartego na puch. Przepis jest naprawdę banalnie prosty i taka pyszną babkę wyczarujemy w mgnieniu oka. Można dodać do niej skórką cytrynową lub pomarańczową, suchy mak lub owoce z kompotu. Albo zrobić tradycyjną babkę marmurkową z dodatkiem kakao. Składników nie trzeba za długo mieszać, żeby babka nie wyszła gumowata. Niemiecka babka z serem jest lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość.
Szybka babka serowa:
Składniki:
na foremkę 20- 22 cm:
250 g masła
250 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
5 jajek
250 g serka homogenizowanego, kremowego lub twarogu 20%
270 g mąki
30 g skrobi kukurydzianej
1 proszek do pieczenia= 15 g
szczypta soli
2- 3 łyżki kakao
1- 2 łyżki mleka
tłuszcz do wysmarowania foremki
bułka tarta
Wykonanie:
1. Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło, cukier puder i cukier waniliowy włożyć do miski i utrzeć na puszystą masę. Jajka rozdzielić. Białka odstawić, a żółtka dodawać po jednym do utartej masy maślanej.
2. Niemiecki twaróg( lub kremowy serek) wymieszać w osobnej miseczce przy pomocy rózgi kuchennej i dodać do jajek z masłem.
3. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i ostrożnie dodać do masy, lekko wymieszać.
4. Dwie trzecie masy przełożyć do przygotowanej foremki. Do reszty ciasta wsypać kakao i wlać 2- 3 łyżki mleka. Wymieszać i przełożyć do foremki na jasne ciasto. Przy pomocy łyżki lub widelca zrobić wzorek.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 160 stopni, góra-dół. Najlepiej jest zrobić test wykałaczką. Wyjąć z piekarnika, ostudzić 10- 15 minut i wyjąć z foremki. Można posypać cukrem waniliowym.
Jestem ciekawa, czy taka serowa babka tez Wam tak posmakuje jak mi :)
Pozdrawiam,
Edyta
Przepis pochodzi z bloga Bine kocht!