Placek ziemniaczany z piekarnika. Edyta Guhl. |
Doeppekuche- placek ziemniaczany z piekarnika:
1 kg
ziemniaków
2 jajka
2
cebula
(
ewentualnie: 250 g boczku)
sól,
pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz
około
2 łyżek płatków owsianych
Ziemniaki
obrać i zetrzeć na tarce. Posypać solą i odstawić na chwilę.
Nastepnie ziemniaki dobrze wycisnąć. Cebulę obrać i drobno
pokroić. Wymieszać razem i przyprawić solą, pieprzem i gałką
muszkatalową. Dodać jajka. Jeśli masa jest zbyt mokra, dosypać
płatki owsiane. Możecie dodać pokrojony w kostkę boczek, albo jak
rodowici Eifelanie plasterki jabłka lub gotowaną kapustę. Cieżki,
żeliwny garnek wysmarować tłuszczem, można wyłożyć dno
plastrami boczku i napełnić masą kartoflano- cebulową. Placek
można zabarwić sokiem z buraków, dodać rodzynki lub suchy chleb(
pokruszony i zagotowany w mleku). Jesli dodajecie inne warzywa,
pamietajcie, że na wierzchu powinna być masa ziemniaczana.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy Döppekuchen
około 2 godzin, aż nabierze rumianej barwy. Smacznego!
Pieczony placek ziemniaczany. Edyta Guhl. |
Kuchnia biednych ludzi- pyszny placek. |
Eifel. Widok na wioskę. Edyta Guhl |
Wyjatkowa zima w Eifel. |
Typowe zabudowania w Eifel. |
Poznobarokowy krzyz na skraju drog. Edyta Guhl. |
Kosciól St. Margareta. Edyta Guhl. |
P.s. Niejasne
jest pochodzenie nazwy Eifel. Nie ma ona na pewno nic wspólnego z
konstruktorem wieży Gustawem Eiffel, chociaż miejscowa anegdota
głosi, że kraina leży tak wysoko, że widać z niej nawet wieżę
Eiffla. Stąd nazwa ;-)