Cookies

2 sie 2015

Ciasto z maślanką- Buttermilchkuchen

Moje ulubione ciasto z maślanką.  Zazwyczaj piekę je tylko z migdałową skorupką. Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-)

Ciasto z maślanką:


Składniki:

3 jajka
250g drobnego cukru
paczuszka cukru wanilinowego
400g mąki
1 proszek do pieczenia
300g maślanki

na wierzch:
szklanka czerwonej porzeczki
100g siekanych migdałów
50g cukru 
100g masła
200 ml słodkiej śmietany 

1. Użyłam dość dużej kwadratowej foremki.
Formę tradycyjnie wykładam papierem do pieczenia i nagrzewam piekarnik.
2. Jaja, cukier, cukier wanilinowy mieszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, powoli wlewamy maślankę. Mieszamy i ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Posypujemy porzeczką ( oczyszczoną ;-), cukrem i siekanymi migdałami. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni ok.20 minut, aż nabierze złotej barwy i wtedy ciasto wyjmujemy z piekarnika.

3. Śmietanę zagotowujemy z masłem i polewamy po cieście. Smacznego :-)




1 sie 2015

Jabłecznik mojej Mamy


Jak pewnie każde dziecko uwielbiam kuchnię mojej Mamy. Niestety wszystkie próby wydobycia z niej jakiegoś przepisu kończą się podobnie.
-Weź jabłka...
- Mamo ile tych jabłek?
- no tyle ile trzeba...musisz patrzeć...mąkę...
- a ile mąki?
- jak ciasto bedzie za rzadkie to trzeba dosypać, ale nie za dużo, bo będzie za twarde.
- a cynamon?
- można dać, ludzie dają.
Ja zadowolona notuję: cynamon. Mama dokańcza wypowiedź:
- ale ja nie daję.
Prawie zawsze przeprowadzamy podobny dialog.
Tym bardziej się cieszę, że udało mi się jakoś zapisać ten przepis.

Jabłecznik mojej Mamy:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
4 białka
szczypta soli
szklanka cukru
1 budyń śmietankowy

Masa jabłkowa:
1kg jabłek winnych
łyżeczka soku z cytryny
łyżka wody
1/2 szklanki cukru
1 kisiel np.truskawkowy

Ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać utarte żóltka z cukrem, posiekane masło i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa jabłkowa:
jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić cytryną, włożyć do garnka, wlać wodę, mieszając dusić na malym ogniu kilka minut, pod koniec dosypać cukier, odstawić do wystygnięcia, a nastepnie wsypać kisiel. Wymieszać.

Pianka:
białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dosypać cukier. Delikatnie mieszając łyżką połączyć budyń z pianą.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Rozłożyć masę jabłkową, nastepnie nałożyć piankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni ok.50 minut. Smacznego :-)



31 lip 2015

Proso z papryką

Proso jest moim nowym kulinarnym odkryciem. Wzbogacone ziołami i przyprawami smakuje przepysznie. Można je podać na słodko lub na słono, nie trzeba go wcześniej namaczać i jest tolerowane przez osoby wrażliwe na gluten.


Proso z papryką:


150 ml wody
kostka bulionu warzywnego
30 g prosa
czerwona cebula
czerwona papryka
1 ugotowana marchewka
ewentualnie serek feta
zioła: tymianek, majeranek,
pieprz, sól do smaku
ewent.czerwona papryka ostra
łyżka oleju kokosowego

Proso umyć na sitku. Wodę zagotować, dodać bulion warzywny i proso. Zamieszać i gotować około 20 minut. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Podsmażyć, po chwili dodać marchewkę i ugotowane i odcedzone proso. Można dodać pokrojoną fetę. Doprawić do smaku ziołami. Smacznego :-)



Wyglada niepozornie, ale tak mi posmakowalo, ze jeszcze nastepnego dnia wspominalam to smaczne jedzonko :-)
Edyta

29 lip 2015

Karmelowe nadzienie - biszkopt z truskawkami

Najsmaczniejsze nadzienie karmelowe jakie kiedykolwiek jadlam. Bardzo pasuje do malutkich babeczek. Przepis tutaj.  Dzis proponuje slodki torcik lub jak mowi poeta- marzenie nocy letniej. Zestawienie karmelu z truskawkami i delikatnym biszkoptem jest idealne. Wybaczcie nie najlepsze zdjecia. Robione w poludnie, przy ostrym sloncu.
Musialam zdazyc przed pozarciem :-)



Biszkopt:


4 jaja
4 lyzki zimnej wody
200g cukru
120 g maki
80g skrobi ziemniaczanej
lyzeczka proszku do pieczenia
sol

Rozdzielic bialka od zoltek. Zoltka dac do miski, dodac wode i cukier. Ubic mikserem. Make zmieszac ze skrobia, proszkiem i sola. Stopniowo dodawac do zoltek. Bialka ubic na piane. Ostroznie dodac do masy jajeczno-macznej. Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie rozprowadzic po foremce, wygladzic. Piec w temp. 200 stopni okolo 15 minut.

Karmelowe nadzienie:

500 ml mleka
40 g skrobi kukurydzianej
60 g cukru
1/2 lyzki wody
1 lyzka masla


5 lyzek zimnego mleka dobrze wymieszac ze skrobia ziemniaczana. Cukier i wode skaramelizowac. To chyba jest najtrudniejszy krok w tym przepisie. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wode i czekamy. Nie mieszamy. Uwaga nie spalcie! Czekamy, az cukier przybierze zlocistej barwy. Wtedy dodajemy maslo i mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy, az karmel sie stopi a wszystko dokladnie wymiesza. Na koniec dodajemy skrobie, masa karmelowa stanie sie gesciejsza.

Kwiatki, ktore widzicie sa raczej niejadalne, wykorzystalam je tylko do zdjecia.
Pozdrawiam serdecznie :-) 
* * przepis pochodzi z gazety ,, Wohnen und Garten" wrzesien 2011
Biszkopt przekrajamy, smarujemy masa karmelowa. Dekorujemy truskawkami i np. rureczkami .

28 lip 2015

Ciasto z kruszonką- Streuselkuchen

Klasyczny Streuselkuchen, czyli ciasto z kruszonką. Bardzo szybkie i smaczne ciasto do kawy z genialnego blogu Lykkelig, chyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam Was na pyszne ciasto z kruszonką z mojego ulubionego blogu. Szkoda, że Rike już nie pisze bloga, dla zainteresowanych podaje, że na Chefkoch.de znajdziecie video, które nakręciła na temat pieczenia. Zapraszam :-)


Ciasto z kruszonką:


500g mąki pszennej,
2,5  łyżeczki proszku do pieczenia,
150g drobnego cukru,
2 jaja,
1 paczuszka cukru wanilinowego,
200g masła miękkiego,
tłuszcz

nadzienie:
1 kg jabłek ( np.cox, antonówka),
sok z jednej cytryny,
50 g cukru, 
paczuszka cukru wanilinowego,
łyżeczka cynamonu,
 ** ewentualnie platki migdałów do posypania po wierzchu


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.*
Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jaja, masło. Ciasto utrzyj mikserem na kruszonkę.

Foremkę do ciasta o średnicy 26 cm nasmaruj tłuszczem. 2/ 3 ciasta wyłóż w foremce, dociśnij,  uformuj brzeg ok. 3 cm.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z łyżką soku z cytryny, by nie ściemniały). Dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Wyłożyć na ciasto na blaszce. Przykryć pozostałym 1/3 ciastem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni okolo 50 minut.

* zawsze używam mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, żeby uniknąć grudek.
Smacznego :-)

przepis Lykkelig znajdziecie tutaj






27 lip 2015

Niesamowicie kremowy sernik nowojorski



Przepyszny, kremowy serniczek z cytrynową polewą, który regularnie pojawia się na naszym stole. Zmieniam jego smak używając różnych ciasteczek. Piekłam go już nawet na rozkruszonych* sucharach wymieszanych z cukrem pudrem i masłem, płatkach kukurydzianych, bo akurat w domu nie było ciastek, a bardzo chciało się coś słodkiego. Jest bardzo prosty do przygotowania. Kiedyś mieszając składniki rozmawialam przez telefon i zapomniałam o jajku( bo w przepisie jest tylko jedno). Ciasto mimo to doskonale się udało.
Ważne jest, aby wszystko wymieszać delikatnie łyżką, nie używając miksera. Choć piekąc go pierwszym razem z przyzwyczajenia wszystko ukręciłam moim starym mikserem. Ciasto miało bardzo ciekawą konsystencję. Przypominało dość zwarte ptasie mleczko. Zazwyczaj piekę je jednak z jajkiem i mieszam drewnianą łyżką :-)

Niesamowicie kremowy sernik nowojorski:

Składniki:

Spód:

200 g ciastek ( np.maślanych)
100 g masła

Okragłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić. Masło rozpuścić w rondelku, dodać rozkruszone ciastka. Wymieszać i od razu wyłożyć na foremkę. Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika.


*Rozkruszanie: ciastka wkładam do plastikowego woreczka do mrożenia, zamykam i roluję wałkiem do ciasta.

 

Masa serowa:

200 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
600g serka kremowego typu philadelfia
200g chudego Quarku**
1 jajko
150 g śmietany 18 %
2 łyżki soku z cytryny

Polewa z kwaśnej śmietany:

250 g kwaśnej śmietany
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 cukier wanilinowy 

Wykonanie:

Cukier, makę ziemniaczaną, serek i Quark wymieszać łyżką. Dodać jajko, śmietanę, sok z cytryny. Wylać na upieczony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić formę z sernikiem do piekarnika i piec dalsze 45 minut, aż brzegi sernika zrobią się złote. 
Składniki na polewę wymieszać, polać po serniku i piec jeszcze 5 minut.

**Zastanawiam się czym zastąpić Quark, czyli niemiecki twarożek, ktory raczej przypomina polski serek homogenizowany. Proponuję wiec serek Mój Ulubiony lub serek mascarpone.

Sernik na zdjęciach posypałam kakao i udekorowałam rysując wzory zielonym pisakiem lukrowym. Zapraszam :-)



Zrodlo przepisu: Chefkoch, Der unglaublich cremige NY Cheese Cake.

MerkenMerken

26 lip 2015

Na jagody

Deser z jagodami:

200 g jagód
40 g cukru
50 ml wody
200 g serka mascarpone 
300 g jogurtu naturalnego
30 g ciastek czekoladowych
odrobina rumu do smaku 
* ewentualnie cukier puder do smaku

Jagody oczyścić, parę odłożyć do dekoracji, resztę zagotować z wodą i cukrem. Pogotować ok. 3 minut, aż zrobi się mus. Dodać rum i ostudzić.
Mascarpone wymieszaj z jogurtem. Można dodać cukier puder do smaku. Ciastka pokruszyć i dać na dno salaterek lub miseczek. Polać ostudzonym musem jagodowym, na to wyłożyć serek z jogurtem.
Ozdabiamy swieżymi owocami .

 Na jagody. Edyta Guhl.



Zdrowy jogurt z jagodami. 

Jogurt z jagodami.Edyta Guhl