Cookies

30 wrz 2021

Jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi

przepis-na-jablecznik-z-kruszonka-z-platkami-owsianymi

A mnie jest szkoda lata...chciałoby się zaśpiewać pełną piersią! Szkoda ciepłych, słonecznych dni. I jabłek opadających z drzew, zanim dobrze dojrzeją. Jedyny ratunek na jesienny smutek to pyszne ciasto z jabłkami. Na przykład jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi. Proste, ucierane ciasto. Z dużą ilością pachnących jabłek i zdrową kruszonką. I śmiało można powiedzieć, że jemy pieczone jabłka. No, z małym dodatkiem ciasta. I odrobiną cukru, więc jeśli mało słodkie, posypcie ciasto po upieczeniu cukrem pudrem. Albo dodajcie do jabłek dużą garść rodzynek.

Jabłecznik z kruszonką pieczemy na prostokątnej foremce. I kolejny raz zachwycam się jej wyższością nad tortownicą. Z takiej blaszki nic się wysypie, ani nie wyleje. A jeśli dobrze wyłożymy papierem, prawie nie trzeba jej myć po pieczeniu. Wystarczy tylko lekko przepłukać i osuszyć. 

Pewnie powiecie, że mam obsesję, ale nie cierpię myć foremki po cieście. Tym bardziej takiej zapieczonej. A ostatnio nigdzie nie mogę dostać dobrej tortownicy o średnicy np. 24 cm. Tylko 26, 28 a nawet 32 cm. A kwadratowe foremki są wszędzie, jak grzyby po deszczu. 

I zapakować takie kawałeczki ciasta jest łatwiej. A co dopiero pokroić.

Wracając do przepisu. Jabłka na ciasto kroimy w plasterki. Można je pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemnialy. Albo natychmiast wrzucać do miski z wodą. Przed wyłożeniem na ciasto dobrze osuszyć. W składnikach podaję 5- 6 jabłek. Wiadomo, jabłka bywają różne, więc można wziąć więcej.

Upieczony jabłecznik podawać z lodami, bitą śmietaną, sosem waniliowym, karmelem, polane czekoladą, posypane cukrem pudrem...albo bez zbędnych dodatków :)

smaczne-ciasto-z-kruszonka


Jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi:

Składniki:

150 g miękkiego masła lub margaryny
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli
300 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
160 ml mleka
5- 6 dużych jabłek
Kruszonka:
150 g mąki
80 g miękkiego masła
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

1. Jabłka obrać. Pokroić w plastry i wrzucić do miski z wodą, żeby nie ciemniały.
2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pianę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Posolić.
3. Dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wlać mleko. Krótko wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników.
4. Foremkę 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć na foremce i wyrównać. Jabłka osuszyć i ułożyć na cieście.
5. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wsypać do miseczki i szybko zagnieść. Posypać po jabłkach.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Wyjąć z pieca, lekko ostudzić i pokroić na kawałki. Podawać z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.

ciasto-z-kruszonka-z-platkami-owsianymi

szybki-jablecznik-na-blache

ciasto-z-owocami-i-kruszonka

ucierane-ciasto-z-jablkami

W następnym poście z jabłecznikiem pokażę kolorowe dekoracje jesienne. Od ogrodu po kuchenne okno. Moja mama patrząc przez okno: Myślałam, że już skończyłaś dekoracje?

- Wprost przeciwnie! Dopiero się rozkręcam :)

Zapraszam!

Edyta

25 wrz 2021

Błyskawiczne rogaliki bez drożdży

przepis-na-blyskawiczne-rogaliki-bez-drozdzy

Błyskawiczne rogaliki bez drożdży są najlepsze na świecie! Zawołało dziecko mojej koleżanki Eli. A my zgodnie mu przytaknęłyśmy. Takie rogaliczki można jeść codziennie. Rumiane, chrupiące, a w środku mięciutkie jakby miały nadzienie z białego sera. Na twarożku?- zapytala Ela z zapchaną buzia. 

Na jogurcie- odpowiedziałam- szybko połykając puszyste okruszki.

Smakowite rogaliki i jak szybko gotowe! Bez długiego zagniatania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Bez specjalnych procedur i składników. A nawet bez jajek, masła i drożdży. Znasz pewnie skomplikowane wypieki, z długim procesem przygotowania. A efekt jest niestety przeciętny. Dzisiejsze rogaliki to całkowite przeciwieństwo. Zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienie. Można je upiec na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, na jesienny piknik, w podróż lub podać do popołudniowej kawy.

Z przepisu wychodzi 8 rogalików, które naprawdę szybko znikają. Rzadko mi się zdarza, że piekę coś kilka dni pod rząd. Tak było przy bułeczkach z jabłkami. A teraz przy błyskawicznych rogalikach bez drożdży. Przetestowałam je z pestkami dyni, słonecznika, czarnuszka, sezamem, a nawet posypane kminkiem. I ktoś się pyta, dlaczego tak rzadko bloguję. Połowę mojego interesujacego życia spędzam na testowaniu przepisów. A potem jeszcze trzeba to wszystko spalić :)


szybki-przepis-na-bulki

Błyskawiczne rogaliki bez drożdży:

Składniki:

300 g mąki
0, 5 paczuszki proszku do pieczenia( 8 g)
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
szczypta czarnego pieprzu
szczypta kminku
200 g jogurtu naturalnego
70 g oliwy lub oleju( 1 lyzka= 15 ml)
pestki dyni, sezam, czarnuszka lub słonecznik
dodatkowo:
mąka do podsypania
trochę wody do posmarowania


Wykonanie:

1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę pieprzu i kminku i szybko wymieszać.

2. Dodac jogurt naturalny i oliwę lub olej( u mnie rzepakowy). Zagnieść razem i uformować kulę.

3.Prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni( termoobieg).

4. Stolnicę lekko posypać mąką. Ciasto rozwałkować na koło o grubości około 1 cm. Podzielić na 8 trójkątów ( tak jak dzielimy pizzę). Każdy z trójkatów odrobinę rozciągnąć i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Końce rogalików pozostają proste, nie zawijamy ich tak jak w prawdziwych rogalach. 

5. Rogaliki położyć na blaszkę i posmarować wodą. Następnie posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami. Pestki dyni lekko wcisnać w ciasto.

6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut na złoto. Wyjąć z pieca i jeść z apetytem.

ciasto-na-jogurcie-i-oleju

rogale-posypane-pestkami-dyni

szybkie-przepisy-na-bulki

przepis-na-bulki-bez-jajek

Najlepiej smakują takie rumiane rogale z filiżanką kawy podane wczesnym porankiem do łóżka. Osobiście przez uśmiechniętego Garou. Lub Daniela Lavoie. 
A na razie zadowolę się porcją masełka. 
Przepis po niemiecku znalazłam u Gabrieli na euromeal.com. Dodałam tylko mniej soli. Dziękuje ślicznie za inspiracje.
Dbajcie o siebie
Edyta

Domowa Piekarnia

16 wrz 2021

Niemiecki jabłecznik z lukrem z przepisu babci

 
niemiecki-jablecznik-z-lukrem-z-przepisu-babci

Zapraszam na kolejny przepis z rubryki znane i popularne ciasta w Niemczech. Przepyszny, niemiecki jabłecznik z lukrem z przepisu babci. Smaczne, zagniatane ciasto, duża ilość jabłek pachnących cynamonem i słodziutki lukier. Idealne ciasto na jesienne popołudnie. Niedawno opowiadała mi znajoma Helga, że taki nakryty jabłecznik( gedeckter Apfelkuchen) towarzyszył jej przez całe dzieciństwo. Nie było urodzin lub większej uroczystości rodzinnej bez jabłecznika z lukrem, tradycyjnie pieczonego z przepisu babci. Dzisiaj takie dawniejsze przepisy stały się niemode. A na stole coraz częściej królują proste do zrobienia amerykańskie pie lub brownies. A przecież taki nakryty jabłecznik nie tylko budzi nostalgię, a jeszcze jest naprawdę pyszny. 

Niemiecki jabłecznik pieczemy z klasycznego ciasta 3: 2: 1. Czyli 300 g mąki na 200 g margaryny lub masła i 100 g cukru. Ciasto jest dość miękkie i jak zawsze polecam rozwałkować je między dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Mały lifehack, czyli trick dla ułatwienia sobie życia. A jak najłatwiej zrobić dekiel na ciasto?

Ciasto położyć( pomiędzy dwoma foliami) na dnie foremki do pieczenia i rozwałkować na jej wielkość. Tym sposobem dekiel będzie idealnie nakrywać nadzienie z jabłek. Jak widać na zdjęciach, zupełnie zapomniałam o tym tricku i mój dekielek był trochę za duży. W takim przypadku przyszczypujemy nadmiar ciasta w efektowny brzeżek. Wszystkie uszczerbki w urodzie pokryjemy później warstwą lukru. A domowe ciasto nie wyglądać być jak od cukiernika.

Jabłka na nadzienie dusimy przez parę minut na masełku do pożądanej konsystencji. Jeżeli weźmiemy jabłka jednego rodzaju masa będzie jednorodna. My lubimy gdy w nadzieniu są wyczuwalne kawałeczki owoców, dlatego biorę różne jabłka, jakie tylko znajdę w ogrodzie. Pamiętajmy, żeby dusząc jabłka bez wody, nie zapomnieć o częstym mieszaniu. W przeciwnym razie mus bardzo szybko się przypali. Dodatkowo można dodać rodzynki, jednak nie wszyscy są ich amatorami.

Ciasto gotowe. I już tylko czekamy na komplimenty typu: jak kiedyś u babci! Taki ma być prawdziwy jabłecznik!
przepis-na-jablecznik-z-lukrem

Niemiecki jabłecznik z lukrem z przepisu babci:

Składniki:

na foremkę 26 cm

ciasto:

300 g mąki
200 g margaryny lub masla
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 jajko

nadzienie:

6- 7 jabłek
30 g masła
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ewentualnie rodzynki

lukier:

125 g cukru pudru
2 łyżki letniej wody
można dodać parę kropli soku z cytryny
dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
bułka tarta

Wykonanie:
1. Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto ręką lub mikserem. Ciasto jest dość miękkie. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki. 
2. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały.
3. W garnku rozpuścić masło. Wrzucic pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie. Ostudzić i ewentualnie dodać umyte i odsączone rodzynki.
4. Foremkę posmarować olejem i posypać bułką tartą( albo wylożyć papierem do pieczenia). Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. 
5. Ciasto rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć na dnie foremki tworząc brzeżek.
Ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na spód i nakryć drugą częścią ciasta. 
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut na złoto. 
7. Cukier puder i wodę wymieszać na gładki lukier. Dla smaku można dodać parę kropel soku z cytryny i ewentualnie dosypać trochę więcej cukru pudru. Jeszcze ciepły jabłecznik posmarować lukrem. 


najlepszy-niemiecki-jablecznik

niemieckie-przepisy-na-ciasta

jablecznik-z-przepisu-babci

Życzę Wam miłego weekendu. Nawiasem mówiąc, obudziłam się dzisiaj o 5 rano i musiałam podjąć ważną decyzję. Spać dalej, gdy taki smaczny jabłecznik czeka na mnie samotnie, czy wstawać? Chyba sami rozumiecie jakie dylematy niesie z sobą nasze życie ;)

Szarlotka z orzechami
Soczysty jablecznik ze szmandemczyli z gestą, kwasną smietaną
Jablecznik babci Helenki
Jablecznik z migdalowa skorupka
Zatopiony jablecznik
Pozdrawiam serdecznie
Edyta

30 sie 2021

Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem

przepis-na-blyskawiczne-bulki-z-jablkami-i-cynamonem

Przepis na błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem pojawił się na blogu już w roku 2016. I był najczęściej...kradzionym wpisem. Powielano nie tylko przepis, zdjęcia ze znakiem wodnym, ale też całą stronę, łącznie z moim podpisem. Pewnego dnia w afekcie skasowałam wszystko. A dodatkowo jeszcze kilka innych, dobrych przepisów. I przez jakiś czas zastanawiałam się nad wykasowaniem całego blogu. Powstrzymała mnie myśl, ile pracy, radości, pozytywnej energii jest z nim związana. A także dobre słowa znajomych, przyjaciół i Wasze miłe komentarze. Blog pozostał, chociaż wpisy nadal są powielane, a zdjęcia kopiowane.
 

Bułeczki z cynamonem piekę regularnie. Wstyd się przyznać, ale ostatnio nawet dzień po dniu. Znikają błyskawicznie. Codziennie chce się coś słodkiego do kawy, a taki deserek jest naszybciej gotowy. Bardzo gorąco go Wam polecam. Jest to naprawdę jeden z najlepszych przepisów jakie znam. Bułeczki są mięciutkie, pachnace, przepyszne i naprawdę błyskawicznie gotowe. Bez jajek, masełka, z małą ilością tłuszczu, bo co tam te pare łyżek oleju. Za to staram się wkroić jak najwięcej jabłek do ciasta. I dodatkowo faszeruje ulepione kulki kawałkami jabłek. Tak, że wyglądają jak małe jeżyki. 

Upieczone bułeczki obtaczam w cukrze i cynamonie. Jeszcze gorące, chwilę po wyjęciu z piekarnika. Oczywiscie tak, aby nie poparzyć sobie palców. Wsypuję około 2 łyżek cukru do głębokiego talerza. I mieszam z łyżeczką cynamonu. Bułeczki obtaczam z obu stron i kładę na drugi talerz.

Przepis na bułki z jabłkami jest niemiecki i jednym ze składników jest chudy Quark, czyli twarożek. Dzisiaj sprawa jest łatwa. Niemiecki twaróg dostaniemy bez problemu w aldiku. Co prawda w polskim tlumaczeniu jako serek homogenizowany( na naklejce na pudełku), ale już w nazwie niemieckiej zobaczymy słowo Quark czytaj: kwark.

Używamy tego z jasnoniebieskim dekielkiem, w prostokątnym pudełku. Ma kremową, delikatną konsystencję i jak dla mnie neutralny smak. Piekłam na nim strucle na Boże Narodzenie, więc powinnam mieć gdzieś zdjęcie opakowania i postaram się je wkleić poniżej. 

niemiecki-chudy-twarog-na-bulki-i-strucle

A co zrobić, gdy nie mamy niemieckiego twarożku? Przetestowałam zwykły chudy twarogu w kostce. Rozcieram go widelcem i dodaję trochę mleka, zeby przypominał konsystencją niemiecki twarożek. A potem szybko łaczę z pozostałymi składnikami. Lepię grube kulki najeżone jabłkami. Teraz wystarczy wszystko pozmywać i posprzątać kuchnie, a już w powietrzu roznosi się cudowny zapach pieczonych jabłek :)

szybkie-bulki-bez-jajek

Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem:

Składniki:

200 g niemieckiego twarożku( chudego Quarku) lub chudego twarogu w kostce

100 ml oleju rzepakowego

1 łyżka cukru waniliowego

110 g cukru

300 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 średniej wielkości jabłka, obrane ze skórki, pocięte na grube kawałki

dodatkowo:

cukier i cynamon do obtoczenia upieczonych bułeczek


Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Twarożek, olej, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Jeśli weźmiemy polski twaróg, trzeba rozetrzeć go widelcem na kremową konsystencję. Można dodać odrobinę mleka, żeby nie było grudek. 

2. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszać ręką. Wsypać pocięte jabłka. Ciasto jest dość gęste i klejące, ale tak ma być. 

3. Ulepić 10 bułeczek i umieścić je na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut, aż sie zarumienia.

4. Do małej miseczki wsypać cukier z cynamonem. Upieczone bułeczki obtoczyć w cukrze i cynamonie. Gotowe :-)

najlepsze-slodkie-bulki

niemieckie-bulki-na-proszku


Przepis pochodzi z niemieckiego bloga: kochmaedchen.de. Jest naprawdę super i bardzo go Wam polecam.

Miłego tygodnia

Edyta

12 sie 2021

Rosyjski sernik skubany

przepis-na-rosyjski-sernik-skubany
Kolejne popularne ciasto w Niemczech to rosyjski sernik skubany, czyli Russischer Zupfkuchen. Znany również jako sernik łaciaty lub sernik Milka. A to za sprawą kawałków kakaowego ciasta na wierzchu, które do złudzenia przypominają krowie łaty. Rosyjski sernik jest wilgotny, ciężki i sycący. Z dużą ilością masełka, którą i tak zredukowalam. W oryginalnym przepisie do masy serowej dodajemy aż...375 g rozpuszczonego masła. Według mnie kostka zupełnie wystarczy. A ciasto jest pyszne i pięknie pachnie.

A na co trzeba uważać, żeby łaciaty sernik się udał? Pamietajmy, aby masło, które dodajemy do masy serowej nie było za gorące. Ma być płynne, ale dobrze ostudzone. I najlepiej jest dodawać je bardzo powoli do pozostałych składników. Pamiętam mój pierwszy rosyjski sernik sprzed około 20 laty. Wszystko zapowiadało się bardzo dobrze, ale upieczone ciasto pływało w roztopionym masełku. A ja nie wiedziałam, dlaczego tak się stało. Z pewnością masło było za ciepłe i nie połączyło się dobrze z pozostałymi składnikami. 

A co do pozostałych ,,ingredientów“. Jajka wiadomo najlepsze od wiejskich kurek. Twaróg na pewno też. ( Oczywiście nie od kurek, ale wiecie o co mi chodzi :)) Chociaż ja od dawna biorę zwykły serek z wiaderka i wszystkim bardzo smakuje. I nie wyczuwam żadnej różnicy. Za to wyczuwam dużą różnicę w budyniach. I ostatnio zastępuje je w wypiekach skrobią kukurydzianą lub zwykłą mąką kartoflaną. Dziwne sztuczne aromaty w budyniu potrafią zepsuć smak najlepszego ciasta. I już kolejny raz namawiam was do zrobienia domowego cukru waniliowego. Zapomnijcie saszetki z waniliną! Wesoły, rosyjski sernik można upiec z klasycznymi łatkami. Można też zrobić dowolne wzory i udekorować ciasto według własnego uznania. Przy użyciu foremek do ciastek wycinamy: kwiatki, zwierzątka lub literki. I układamy na warstwie serowej. Tak udekorowane ciasto można podać na urodziny zamiast tortu.

 Do sernika można też dodać owoce. Pięknie wyglądają tutaj wszystkie jagody: maliny, porzeczka lub borówka. Czekoladowe łatki i czerwone, soczyste plamki dobrze się komponują. Łaciaty sernik piekę na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Niech nie zdziwią was te zwoje papieru wystające z blaszki.

 Ostatnio mój piekarnik mocno przypala od dołu, więc kładę podwójną warstwę papieru na spód. ( Sprawdzona rada, polecam). Czasami wykorzystuję do tego resztki papieru, które pozostały po przycieciu arkusza na wielkość foremki. I obowiązkowo robię brzeżek z papieru ze wszystkich czterech stron. Zaoszczędzi nam to później mycia, czy nawet szorowania foremki. Chyba każdy z nas próbował kiedyś domyć zaschniętą foremkę, tak, aby nic nie uszkodzić. Mój domowy kuchcik tak się postarał, że moja najlepsza markowa blaszka po takim szorowaniu....zardzewiała :)

sernik-w-latki-przepis

Rosyjski sernik skubany( na blachę):

Ciasto:

420 g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao 

200 g cukru

2 łyżki cukru waniliowego

2 jajka

250 g masła

Masa serowa:

250 g masła( w oryginalnym przepisie 375 g)

1 kg białego sera

2 cukru waniliowego

2 paczuszki budyniu waniliowego( można zastąpić skrobią kukurydzianą)

4 jajka

250 g cukru


Wykonanie:

Ciasto:

Makę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wsypać kakao, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i masło. Wszystkie składniki zagnieść mikserem na gładką masę. Najpierw na wolnych obrotach, potem na szybkich.

2. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej. I wyłożyć na przygotowaną formę. 

3. Z pozostałego ciasta skubać małe kawałeczki. Lekko je rozpłaszczać i kłaść jak łatki na wierzch masy serowej.

Masa serowa:

1. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem. Dodać jajka i wymieszać. Następnie powoli wlać płynne, ale ostudzone masło. Wymieszać do połączenia się składników.

2. Serową masę wylać na foremkę wyłożoną czekoladowym ciastem. Wyrównać i udekorować łatkami.

3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45- 50 minut.


przepis-na-zupfkuchen-sernik

niemiecki-sernik-w-latki

laciaty-sernik-z-kakao

A swoją drogą, może macie jakiś pomysł jak ciekawie wykorzystać taką zardzewiałą foremkę? Jako doniczkę na kwiaty? Oryginalną dekorację do ogrodu? Chociaż moje cukiernicze serce ciągle krwawi na sam jej widok!

Pozdrawiam serdecznie

Edyta

30 lip 2021

Niemieckie ciasto mrówkowe

przepis-na-szybkienie-mieckie-ciasto-mrowkowe
Dzisiaj zapraszam na niemieckie ciasto mrówkowe. Przepyszne, wilgotne i błyskawiczne do zrobienia. Jest tak nieskomplikowane, że mogą je upiec nawet dzieci. A taka wesoła i smaczna babeczka ucieszy każdego. Mrówki to oczywiście kawałeczki czekolady. Najładniej wyglądają czekoladowe wiórki. Jednak gdy spontanicznie zabrałam się do pieczenia ciasta z mrówkami i chciałam kupić takie wiórki w pobliskich sklepach, nigdzie ich nie znalazłam. Dlatego w cieście są czekoladowe kropelki i posiekana czekolada. Możecie wziąć każdy rodzaj czekolady: czarną gorzką, mleczną. Dla eksperymentu wzięłam czekoladę nadziewaną malaga. Kremowe śmietankowe nadzienie z nutą alkoholu ciekawie wzmocniło smak ciasta. I już żeby nie przesadzić z aromatami, zrezygnowałam z olejka migdałowego, który jest podany w przepisie.

A przepis znalazłam u mojej blogerskiej kolezanki Wilmy ze Szwajcarii. Wilma upiekła jabłecznik z mojego przepisu: tutaj. A ja postanowiłam upiec jej ciasto mrówkowe Ameisenkuchen. Tym bardziej, że ciasto jest bardzo popularne w Niemczech i dziwię się, że dotychczas nie było go na blogu. A tak bardzo staram się z Wami dzielić sprawdzonymi, niemieckimi przepisami. W przepisie na ciasto mrówkowe przeważnie wystepuje ajerkoniak. A że alkohol nie zawsze mam w domu, tym bardziej spodobał mi się przepis Wilmy. Proste składniki, które zawsze są pod reką i pyszny wypiek, który z powodzeniem można podać gościom. Naprawdę warto spróbować :)

szybka-babka-na-proszku

Niemieckie ciasto mrówkowe:

Składniki:

250 g cukru
250 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
5 jajek
450 g mąki
1 paczuszka proszku do pieczenia= 16 g
180 ml mleka
200 g czekoladowych wiórków albo
100 czekoladowych kropelek i
100 g siekanej czekolady
kilka kropli olejku migdałowego

Wykonanie:

1. Foremkę na babkę z dziurką nasmarować masłem i lekko posypać mąką. Nadmiar mąki strzepnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

2. Masło utrzeć z cukrem na pianę. Następnie dodać jajka po kolei, ciągle ucierając. Wsypać cukier waniliowy, szczyptę soli i olejek migdałowy.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy na przemian z mlekiem. Wsypać czekoladowe wiórki i ostrożnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.

4. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60. Zrobić test wykałaczką. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 minut do ostudzenia, zanim wyjmiemy je z piekarnika.

szybkie.ciasta-niemieckie-przepis

popularne-ciasta-niemieckie

Jeśli spodobały się Wam takie zwierzęce wzorki, na blogu znajdziecie jeszcze wiele ciekawych przepisów np. na: kocie łapki, czekoladowego węża, małpi chlebek, żyrafę, ptaszki lub ślimaki.

Ameisenkuchen na blogu Wilmy: tutaj.
Dobrego odpoczynku, dużo radości i więcej wolnego czasu.
Pozdrawiam serdecznie,
Edyta


25 cze 2021

Francuska tarta ze świeżymi warzywami

francuska-tarta-ze-swiezymi-warzywami
Przepyszna, francuska tarta ze świeżymi warzywami to świetny przepis na zakończenie roku szkolnego. Idealna przekąska na upa
ły, szybka i łatwa do zrobienia. Lekka, orzezwiąjaca, a jaka efektowna. Przepis na tartę jest z serii tych: co podać, gdy goście na progu. Oczywiście zakładam, że coś mamy w lodówce, bo jak mówi ludowa mądrość, z pustego to i Salomon nie naleje. Przygotowanie tarty z ciasta francuskiego jest błyskawiczne. Zapiekamy kawałek gotowego ciasta. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy go creme fraiche, gęsta śmietaną lub dowolnym serkiem. Obkładamy ulubionymi warzywami. Gotowe. Trzeba tylko pamiętać, że obkładamy tartę bezpośrednio przed zjedzeniem. Nasze nadzienie, czyli warzywa i serek puszczają sok. A wtedy ciasto robi się miękkie, więc nie powinno stać za długo. Wystarczy na chwilę przed podwieczorkiem wrzucić ciasto do piekarnika. W tym czasie pokroić warzywa. tartę lekko ochłodzić i dowolnie udekorować. Z kawałka ciasta można wyciąć foremką na ciastka małe kwiatki lub inne wzorki. Ozdobić, pokroić na porcyjki i jeść z apetytem. 
przepisy-z-ciasta-francuskiego

Przepis na francuską tartę ze świeżymi warzywami:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

do posmarowania:

creme fraiche albo gęsta śmietana( schmand), dowolny serek

warzywa:

pomidor, ogórek, szparagi, groszek, sałata, rzodkiewka, jarmuż


inne propozycje:

feta, kozi ser, kulki mozzarelli, gotowane jajko 


Wykonanie:

1. Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkować, żeby po rozwinięciu z rulona nie było pęknięć. Wałek i ciasto można lekko podsypać pszenną mąką. Brzeżki ciasta odciąć i położyć na tartę, tak żeby powstał rancik. Na środek położyć kawalek papieru do pieczenia i obciążyć ciasto suchym grochem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i wstawić tartę do piekarnika na jeszcze 5 minut .

2. Upieczoną na złoto tartę wyjąć z piekarnika i ochłodzić. W tym czasie przygotować warzywa. Zielone szparagi lekko zblanszować. Resztę warzyw pokroić. Tartę posmarować dowolnym serkiem, gestą śmietaną lub creme fraiche. Obłożyć warzywami i natychmiast podawać.

Smacznego!

ciasto-francuskie-na-slono

szybki-przepis-na-tarte-warzywna

Życzę wszystkim udanych wakacji. Dużo słońca, podróży i przyjemnego odpoczynku :)

Edyta