Smaczna terrina wiosenna ze szczypiorkiem. |
Wiosenna terrina:
Składniki:
600
g kremowego serka
750
g gęstej
kwaśnej
śmietany
9
płatków
żelatyny
1
pęczek
pietruszki
1
pęczek
szczypiorku
1
papryka czerwona
1gotowany
brokuł
2
zabki czosnku
sól,
pieprz
2
łyżki
przecieru pomidorowego( lub paprykowego )
1
łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
1.
Ser i kwaśną
śmietanę
wymieszać
w misce. Namoczyć
żelatynę,
dobrze wykręcić
i rozpuścić
w niewielkiej ilości
gorącej
wody. Dodać
do masy serowej, doprawić
do smaku solą
i pieprzem. Masę
podzielić
na dwie części
i przełożyć
do drugiej miski.
2.
Do jednej części
dodać
drobno posiekany czosnek i ugotowanego brokuła
pociętego
na malutkie kawałki.
Dobrze wymieszać,
brokuła
rozgnieść
i zmiksować.
3.
Paprykę
położyć
na grilla, gdy na skórce
zaczną
robić
się
pęcherzyki,
nakryć
mokrą
ściereczką.
Następnie
obrać
ze skórki
i pokroić
na małe
kawałeczki.
Dodać
do drugiej masy i zmiksować.
Wsypać
paprykę
w proszku i dodać
przecier pomidorowy.
4.
Foremkę
wyłożyć
folią
spożywczą.
Masę
przełożyć
do foremki i wstawić
do lodówki
do zastygnięcia.
Następnie
wyjąć
z foremki. Szczypiorek i pietruszkę
drobno posiekać
i posypać
po wierzchu. Smacznego.
Taki sobie widok z okna |
Chmurki |
Miłego
dnia :-)