Gęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem, własnoręcznie ugotowana w domu to dla mnie prawdziwy
soul food. Przepyszna, pachnąca zupka idealna na obiad lub kolację
na ciepło. Chociaż taką zupę można jeść o każdej porze dnia.
Nazywam
to danie zupą, a jest to właściwie taki gęsty, wegetariański
Eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Dzisiaj w wersji wykwintnej, z
dodatkiem dyni hokkaido, ale w podobny sposób gotuję wszystkie zupy
na gęsto. Zmieniają się tylko warzywa, w zależności od
zawartości lodówki. Niezmienna jest baza. Tłuszcz: przeważnie
olej kokosowy, czasami olej roślinny. Lub jedno i drugie. Następnie
cebula i czosnek. Czasem z dodatkiem posiekanego imbiru. I potem idą
przyprawy. Wszystko razem podsmażyć. I wrzucamy warzywa. Najpierw
te twarde, korzeniowe. Czyli przeważnie marchewkę, seler. Dodam, że
marchewka najlepiej smakuje nam obrana na wiórka, ale to jest
oczywiście kwestia smaku. Czasami dodaję jednego ziemniaka, bardzo
drobno pokrojonego albo buraczka. Chwilę dusimy i zalewamy wodą lub
warzywnym bulionem. Można wrzucić jeszcze ziele maggi lub
majeranek. I dodajemy pozostałe warzywa, według upodobania. Na
koniec można dodać coś bardziej treściwego jak ugotowaną fasolę
lub czerwoną soczewicę, która jest bardzo szybko się ugotuje. Gdy
zupka zacznie bulgotać, wyłączam ogień i wszystko dochodzi
jeszcze pod pokrywką. Zupka tak pięknie pachnie, że każdy poczuje
się głodny.
Gęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem:
Składniki:
400
g dyni hokkaido
2
szalotki lub 1 cebula
1
ząbek czosnku
1
marchewka
6- 7 gałązek jarmużu
1
łyżka oleju kokosowego
przyprawy:
gorczyca w ziarenkach, kminek rzymski, szczypta kurkumy, curry
1
słoik ciecierzycy
sól,
pieprz
ok.
1 l bulionu warzywnego lub wody
Wykonanie:
1.
Dynię hokkaido dobrze umyć, pestki odrzucić. Pokroić w kostkę razem ze skórką.
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Marchewkę obrać i
pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić w paski.
2.
Olej kokosowy rozpuścić w rondlu z grubym dnem. Wrzucić ziarenka
gorczycy i chwilę podsmażyć, aż zaczną lekko pękać. Dodać
resztę przypraw. Krótko podsmażyć i wrzucić czosnek i cebulę.
Chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić pokrojoną dynię i
marchewkę. Podsmażyć i zalać bulionem warzywnym. Nakryć pokrywką
i pogotować około 10 minut.
3.
Następnie
dodać jarmuż i pogotować, aż warzywa będą miękkie ok. 10 do 20 minut. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do gotowanych
warzyw. Tylko zagotować i doprawić do smaku.
A
jeśli chodzi o szczególne przyprawy, to zdecydowanie polecam Asafetydę. Najlepsza w żółtym pudełeczku z rysunkiem Hinduski(
bez reklamy). Pozdrawiam cieplutko,
Edyta