Arepas-placki popularne takze na Wyspach Kanaryjskich |
Hola,
zapraszam
na kolumbijskie placki arepas z serem. Chrupiące, pożywne, najsmaczniejsze na gorąco. A
nadzienie z mozzarelli tak przyjemnie się ciągnie. Arepas można
upiec w piekarniku lub usmażyć na głębokim tłuszczu. Albo na
zwykłej patelni. A co to są arepas?
Arepas to okrągłe placki z mąki kukurydzianej, popularne w Kolumbii,
Wenezueli, Panamie. Podawane prawie do wszystkich posiłków zamiast
chleba. Najpopularniejszy przepis wenezuelski na arepas to Reina
Pepiada na cześć wenezuelskiej Miss Świata. Jego nadzienie to
awokado, kurczak i majonez. Arepas spróbujemy także na Wyspach
Kanaryjskich, a to za sprawą powracających emigrantów z Wenezueli.
Tradycyjnie
arepas przygotowuje się z ziaren kukurydzy. Najpierw ziarna są
namaczane w wodzie, następnie godzinami gotowane i dopiero wtedy
mielone. Aby skrócić długi czas przygotowania, dzisiaj arepas
przygotowuje się ze specjalnych gatunków mąki kukurydzianej. Z
reguły jest to mąka wcześniej podgotowana, często biała mąka
kukurydziana bez karotenów, przez co jest neutralna w smaku. A
placuszki wychodzą jasne, prawie białe. Nie jest to więc polenta,
mąka kukurydziana lub kaszka, które dostaniemy we wszystkich
sklepach. Idealna mąka na arepas to Harina( mąka) Pan. I bez takiej
maki nigdy nie wyjdą nam prawdziwe arepas. Mąkę Pan można kupić
w sklepach z azjatycką żywnością lub w internecie. Dla
informacji, Harina Pan nie jest w 100 % mąka bezglutenowa. Mąki Pan
nie kupiłam z braku czasu. Postanowiłam więc zrobić eksperyment i
usmażyć arepas po polsku, czyli ze zwykłej mąki kukurydzianej. Na
pewno nie są to prawdziwe arepas. Bardziej kukurydziane placuszki.
Ale są bardzo smaczne, rumiane, mięciutkie. Najlepiej smakują na
gorąco i wtedy szybko znikają. Przepyszne z dodatkiem pomidora,
awokado i salaty.
A
jak poznać, że arepas jest usmażony?Wyjąć z patelni i popukać
palcem. Jeśli wdaje pusty odgłos, jest gotowy. Placki są bardzo
gorące, ale podobno można się przyzwyczaić. Przepisy mam dwa:
pierwszy podstawowy na tradycyjne arepas. Drugi na serowe arepas z
nadzieniem z mozzarelli.
Kolumbijskie placki arepas:
Przepis podstawowy:
2
filiżanki mąki kukurydzianej
2
filiżanki ciepłej wody
0,5
łyżeczki soli
olej
do smażenia
Wykonanie:
1.
Mąkę wsypać do wody i dodać sól Zagnieść na
jednorodne ciasto, tak długo, aż ciasto nie będzie kleić się do
miski. Lepiej najpierw wlać trochę mniej wody i dopiero powoli dodawać. Odstawić
na 15 minut, żeby ciasto zgęstniało i wtedy ewentualnie dodać jeszcze trochę wody.
2.
Uformować wałeczek o średnicy ok. 12 cm. Jeśli jego brzegi kruszą
się i rwą, to znak, że w cieście jest za mało wody. Kroić na
plasterki o grubości około centymetra. Formować owalne placki i
smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki nie powinny być
za ciemne. Usmażony placek zdjąć z patelni, naciąć na środku i
napełnić nadzieniem np. serem.
Arepas z serem:
Składniki:
150
ml wody
150
ml mleka
szczypta
soli
300
g mąki kukurydzianej
1
łyżka brązowego cukru
3
łyżki masła
50
g serka typu filadelfia
100
tartej mozzarelli
tłuszcz
do smażenia
Wykonanie:
1.
Wodę zmieszać z mlekiem. Dodać sól, makę i cukier. Ciasto
wymieszać i odstawić na 15 minut.
2.
Masło rozpuścić, chwilę ostudzić i dodać do ciasta razem z
serkiem.
3.
Formować małe kulki, zrobić otworek i napełniać tartą
mozzarellą. Zakleić otworek ciastem i lekko przypłaszczyć na
kształt placka. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron około 5
minut.
Podawać
z ostrą salsą, sałatą albo sosem jogurtowym.
Hasta luego,
Edyta
Edyta