16 lip 2015

Ciasto orzechowe.

Orzechowe ciasto na popoludnie do kawy, na piknik, urodziny dzieci. Ostatnio jadlam je w pracy. Koleżanka upiekla je na pożegnanie, ponieważ odchodzi na emeryturę. Bardzo nam smakowalo. Polecam i Wam :-)

Na ciasto:
4 jaja
100g cukru
szczypta soli
75 g mąki ziemniaczanej
1yżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych orzechów laskowych
100 startej czekolady ( kuwertury )
1 łyżeczka kakao
100 miękkiego masła


Jaja ubij mikserem na pianę, powoli wsyp cukier, dodaj soli.Wymieszaj, aż zrobi się kremowa konsystencja. Mąkę ziemniaczaną i proszek przesiej i dodaj do jaj. Następnie dodaj orzechy, czekoladę, kakao i masło. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 40-50 minut.


Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

* Orzechy można zastąpić zmielonymi migdalami. Ciasto można również polać kuwerturą.




3 komentarze:

  1. Sprawdzilam, upiekłam wieczorem, został maly kawalek. Zrobilam z migdałami, udany przepis, dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za przepis, kiedyś jadlam podobne ciasto. Bardzo smaczne. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze sie, jest naprawde smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń