Zanim na dobre ruszę ze świątecznymi wypiekami, podam Wam przepis na pyszne ciasto jesienne. Familijny jabłecznik z blachy, z ogromną ilością jabłek zatopionych w chmurce ciasta. Bardzo delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Posypany płatkami migdałowymi i rodzynkami ma radosny wygląd i każdemu poprawi humor. Można dodać jeszcze posiekane orzechy i szczyptę cynamonu. Ten jabłecznik jest naprawdę łatwy do zrobienia i zawsze się uda.
Już od dawna chodził za mną pomysł na lekkie, ucierane ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Podjadasz sobie takie pieczone jabłuszka i nie tyjesz. A jaki niesamowity smak!
Użyłam dużej ilości jabłek, tak więc jest to dobry sposób na wykorzystanie jesiennych zapasów. Nam najlepiej smakują czerwone jabłka z prążkami. Odmiana jest dawniejsza, z czasów, kiedy nie było internetu, więc nie znam dokładnie jej nazwy. Są słodkie i soczyste, a po upieczeniu mięciutkie. Oczywiście można też wziąć inne, takie, które lubicie. Nawet jeśli są kwaskowe, upieczone ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem.
Jabłka w przepisie pokroiłam w plasterki i starałam się ułożyć je dość ciasno obok siebie, tak aby weszło jak najwięcej. Oczywiście możesz wziąć mniej jabłek, pokroić je np. w kostkę i położyć na wierzchu. Zmieni to całkowicie wygląd, ale ciasto pozostanie pyszne.
A dlaczego familijny jabłecznik? Taka duża blacha wystarczy na całą rodzinę, nawet jeśli przyjdą goście. Uwielbiam takie sprawdzone przepisy na ciasta na dużą blachę. Warto je trzymać, bo przydają się na każdą imprezę. Szczególnie kiedy musi być szybko i smacznie. Maż potrzebuje ciasto do pracy, dziecko do szkoły, teść ma imieniny. Fajny, nieskomplikowany przepis chętnie podawany dalej.
Familijny jabłecznik z blachy:
Składniki:
ciasto:
200 g miękkiego masła
180 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 jajek
200 ml mleka
420 g mąki
1 mały proszek do pieczenia
na wierzch:
2,5- 3 kg jabłek
1- 2 łyżki soku z cytryny
2- 3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
ewentualnie łyżka posiekanych orzechów
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.
2. Masło utrzeć na pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy i ucierać, aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek. Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając.
3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać do masy jajeczno- maślanej na przemian z mlekiem.
4. Foremkę do pieczenia 39x 24 wyłożyć papierem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Na wierzch poukładać jabłka. Pionowo, dość ciasno obok siebie. Posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami. Ewentualnie siekanymi orzechami. Piec w nagrzanym piekarniku na rumiano.
![]() |
Takie cudo z listopadowego ogrodu- malinki :) |
Idealne ciasto na długie jesienne wieczory. Ciepły pled, miękka sofa, światło świeczki i pyszny kawałek jabłecznika. Świat natychmiast robi się lepszy. Miłej soboty,
Edyta