12 lip 2015

Ciasto z porzeczkami.






Zapraszam na bardzo dobre ciasto z porzeczkami. Przepis zapewne Was zaskoczy. Ciasto składa się z warstwy kruchej i biszkoptowej, na to idą owoce i wszystko pieczone jest równocześnie. Bez obaw, ciasto piekę już od dawna i zawsze się udaje. Jest przepyszne, a co najciekawsze za każdym razem smakuje inaczej. Znacie to?


Przepis na ciasto z porzeczkami.


Kruche ciasto:



120 g mąki
100 g masła
60 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
60 g orzechów laskowych, zmielonych
1 żółtko
sól

100 g dżemu z porzeczki

Składniki szybko zagnieść, rozwałkować, przelożyć do foremki ( średnica 26cm ) wyłożonej papierem, posmarować dżemem.



Na to nałożyć ciasto biszkoptowe:

3 jaja
120 g cukru
cukier wanilinowy
120 g orzechów laskowych, zmielonych
80 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g czerwonej porzeczki

Jaja ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na pianę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami. Rozsmaruj na kruchym cieście, posyp porzeczkę. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni 40-50 minut. Smacznego :-)

I  jeszcze zdjęcie porzeczek w ogrodzie ;-)

MerkenMerken

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz