28 lip 2015

Ciasto z kruszonką- Streuselkuchen.

Klasyczny Streuselkuchen, czyli ciasto z kruszonką. Bardzo szybkie i smaczne ciasto do kawy z genialnego blogu Lykkelig, chyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: Tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam Was na pyszne ciasto z kruszonką z mojego ulubionego blogu. Szkoda, że Rike już nie pisze bloga, dla zainteresowanych podaje, że na Chefkoch.de znajdziecie video, które nakręciła na temat pieczenia. Zapraszam :-)


Ciasto z kruszonką:


500g mąki pszennej,
2,5  łyżeczki proszku do pieczenia,
150g drobnego cukru,
2 jaja,
1 paczuszka cukru wanilinowego,
200g masła miękkiego,
tłuszcz

nadzienie:
1 kg jabłek ( np.cox, antonówka),
sok z jednej cytryny,
50 g cukru, 
paczuszka cukru wanilinowego,
łyżeczka cynamonu,
 ** ewentualnie platki migdałów do posypania po wierzchu


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.*
Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jaja, masło. Ciasto utrzyj mikserem na kruszonkę.

Foremkę do ciasta o średnicy 26 cm nasmaruj tłuszczem. 2/ 3 ciasta wyłóż w foremce, dociśnij,  uformuj brzeg ok. 3 cm.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z łyżką soku z cytryny, by nie ściemniały). Dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Wyłożyć na ciasto na blaszce. Przykryć pozostałym 1/3 ciastem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni okolo 50 minut.

* zawsze używam mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, żeby uniknąć grudek.
Smacznego :-)

przepis Lykkelig znajdziecie tutaj






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz